Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: F-14

[玩具報告] ** 新人報到 with little sharing of my <大合金> 安德魯美達號 **

回覆 15# 的文章

Actually, I am a 松本零士 fan and find his mechanics' design very cool and romantic deep in my childhood's heart. :)
Welcome大大.:65:
細個睇ATV播"宇宙戰艦"時已好鐘意呢隻"安德魯美達號", &#21452;"擴散波動炮"十分有型.:71:
但呢隻艦(或說是成支艦隊)就被打沉得好慘.......:79:

松本零士desgin既戰艦好多我都覺得好正, 所以大大小小既模型&合金我都入&#21655;唔少.
而到目前為止心目中既No.1超型戰艦係呢隻.........無限軌道SSX自由之船"愛干達號".
http://hk.youtube.com/watch?v=TqOcKUHUI8A

正到無話可說.......

回覆 17# 的文章

So you must 've got the 新世紀合金 新愛干達號 (OVA version)?  I also got one, but the one with "knife" and 夜光 version (see photo below).

回覆 18# 的文章

全對.:71:
隻"新愛干達號"我是在2005年買的, 是舊化既限定版.
記得"新愛干達號"是1984年左右ATV播過, 所以我先會nike佢咁耐.

回覆 19# 的文章

除了艦首的軍刀外, 請問大大的 2005年舊化限定版和我的有刀舊化版 (see 18#) 還有何主要分別(不計外盒), 請大大賜教.

此外, 不知大大有否入手剛在 08年年尾出的 新世紀合金 女宇宙海賊的戰艦? 我個人覺得此艦外型稍遜, 自己又剛剛"搭上"了 EX合金 :70:, 故放棄了.  我剩下來的情意結是 (i) 太空西遊記中的 宇宙皇后號 和 (ii) 太空保衛者中的母艦, 雖然明知推出合金(舊版的不計)的機會極極極 ..... 微.
:$

回覆 1# 的文章

Nice photos and detailed report.. Wellcome to TD family..BigBig:71:
原帖由 F-14 於 18-1-2009 07:40 PM 發表
除了艦首的軍刀外, 請問大大的 2005年舊化限定版和我的有刀舊化版 (see 18#) 還有何主要分別(不計外盒), 請大大賜教.

此外, 不知大大有否入手剛在 08年年尾出的 新世紀合金 女宇宙海賊的戰艦? 我個人覺得此艦外型 ...

我隻2005入既"愛干達&#21495;" 似乎同大大果隻係一樣...........:58:
此外我也入模型, 不過冇時間去砌.

至於隻"愛美達拉斯皇后&#21495;", 我只入到隻模型. ......
呢隻艦既"新世紀合金"我在市面未見過, 見到我一定入:love:

回覆 22# 的文章

When first released in December 08, I saw both regular version and 舊化版 of 新世紀合金"愛美達拉斯皇后號" in SupxxMxx.  But both were sold out some 2 weeks later.
:78:

Really missed your 1st post, for the coming Yamato movie, we may see new Earth Federation ships. I always wondering why no China ships patroling?