Toysdaily 玩具日報

查看: 29069|回復: 28

永遠的骷髏隊長 - 羅伊•福卡 (多圖) Jan 2更新Q版1S

小時候,看動畫的時候,很自然地會愛上主角人物 -- 因為主角永遠是完美及最利害的那個。

不知道為甚麼,偏偏看超時空要塞的時候,最愛的不是那個俊俏年輕泡明星的一條輝,反且是有個黑人女朋友(沒有種族岐視,只是個人不懂欣賞)的大叔福卡。

那時候,哪有正義一方會在座駕上塗個骷髏頭?光這點就教人覺得走路有風。有網友說,一條輝駕的黃黑色1S不對味兒,我贊成。只有在福卡手下,這傢伙才有那股霸氣。

圖為1/48 VF-1S,配上了黑色SSP -- 小弟最愛的組合 :shy:

一條輝的紅黑色,自別有一番感覺,紅色加黑色,個人感覺是黑暗中的紅玫瑰。但要是Day 1就讓福卡來開,這紅黑機準會讓人聯想到地獄之火。 :x

話說回來,VF-1S的黃黑色,現在還是給小弟一個「殺人蜂」的感覺。:$

看Macross Zero 之前,聽說過有褔卡的戲份,實在很期待。本以為會看到他當小兵的樣子,但原來他當時已經是老大。我想福卡的fans實在不少,因為一般劇情,徒弟遇上師傅,少不免要吃點虧。但在Macross Zero中,福卡的師傅DD跟福卡多次交手,也只是誰也耐何不了誰。福卡「可以死不可以敗」的傳說得以延續下去... :!

以機設來說,Macross Zero要設計出一種看起來比VF-1古老一點,但市場又不會覺得老套的機體,當中的平衡拿捏得不錯。機體有點笨重又不會過火,看上去能找到很明顯的VF-1系列特色,但不會太相似失去自己的味道。不過Ghost的設計,個人並不大喜歡,好像硬把一架飛機黏在背後,像只風箏似的... :cool:

最近Yamato新出的1/60系列,重新燃起了很多人對原祖系列的興趣。事實上,經過多年經驗,1/60系列的改進無可置疑;價格下降、更堅固、各型態設計更平衡等...  

發哥式飛身開槍!

大合照亂入!Q版 VF-1S

Q版VF-1S - 這小傢伙應該超過廿歲了...

很難影的「低炒」:

下回預告?胎死腹中?

本來想影一回「Destroid大集合!」,但發現很難把Monster跟其他小強同時攝入鏡頭,背景畫紙也不夠大...  

弄得不三不四的樣子(Defender還黃的很恐怖):小強放牛圖

想一提的是,Monster實在令人很驚喜。雖然,因為要變型的關係,很多地方都會「掉掉fing」;但其龐大感、重量感和質感,很配得上Monster這名稱。:$正!

祝大家新年快樂!:77:

回覆 1# 的文章

福卡 VF-1S 加 黑色S & S PARTS:46:
Monster + 3小強精彩:shiny: 愈睇愈想入新個隻TOMAHAWK:love:
:71:
原帖由 BlackAce 於 31-12-2008 08:40 PM 發表
福卡 VF-1S 加 黑色S & S PARTS:46:
Monster + 3小強精彩:shiny: 愈睇愈想入新個隻TOMAHAWK:love:
:71:

(小強加monster) 我想影張全彈攻擊,不過背景唔夠大...  難搞難搞 :55:
原帖由 呂品器 於 1-1-2009 10:24 AM 發表

(小強加monster) 我想影張全彈攻擊,不過背景唔夠大...  難搞難搞 :55:

如成事, 一定十分精彩:71:
SSP = Super & Strike Parts

或者

SSP = 深水埗 :34:
Monster係我買的第一隻大型玩具....我好鍾意佢架.
支持 Macross:43:
精采喎,
會否有下一集專講monster呀?
我最鐘意呢只蛋散架…(蛋散唔係貶詞)
:58:  It's good if Yamato release 1:60 Monster late...
原帖由 自由戰士 於 1-1-2009 12:19 PM 發表

樓主其實你可以幫vf-1s上線 我試過1/72 vf-25s 模型上個線 個效果唔錯 可以用高達模型專用0.3 原惢筆 或 者普通原惢筆 不過 粗d 0.5 不過都ok  如果唔鍾意可以用拆膠 拆左佢 以上係小弟見意

多謝師兄意見...  我都有打算搞劃線  不過係懶 未開工姐 :(

一諗起一搞要搞咁多隻,就唔想郁 :unhappy:
原帖由 nakeman 於 1-1-2009 11:37 AM 發表
精采喎,
會否有下一集專講monster呀?
我最鐘意呢只蛋散架…(蛋散唔係貶詞)

多謝師兄:handshake:

如果我解決倒技術性問題,我想架...

之前都鍾意Monster,但冇買;一出Destroid,即刻唔同玩法,拿拿聲去搵 :*
我尋日都去入左隻1/60VF-1S
真係好鬼正:)
原帖由 呂品器 於 1-1-2009 12:26 PM 發表

多謝師兄:handshake:

如果我解決倒技術性問題,我想架...

之前都鍾意Monster,但冇買;一出Destroid,即刻唔同玩法,拿拿聲去搵 :*

哇…唔好咁講,我只係一個中國人嗟…(葉問上身…)
有咩性問題呀?不妨大家研究下?
仲有好想問下,0S 會唔會「掉掉fing」?
其實呢只我想入架,但又怕舊產品技術不及新系1/60…
原帖由 nakeman 於 1-1-2009 12:55 PM 發表

哇…唔好咁講,我只係一個中國人嗟…(葉問上身…)
有咩性問題呀?不妨大家研究下?
仲有好想問下,0S 會唔會「掉掉fing」?
其實呢只我想入架,但又怕舊產品技術不及新系1/60…

唔係好敢答呢個問題...

基本上我唔覺得「掉掉fing」,但係如果同1/60 VF-1系列比,可能係差d。

特別一提;飛機型態時隻手塞左入個backpack位度,唔似1/48會跌落黎
原帖由 自由戰士 於 1-1-2009 01:13 PM 發表

想問(monster)同(destroid)中文解乜?

Monster:怪物

Destroid:係Macross裡面,唔係韋基利果班小強既統稱。