Toysdaily 玩具日報

查看: 13691|回復: 31

金融海嘯下的玩具商

尼排個討論區咁悶~~又冇咩新野到 吹吹水吧大家!!

金融海嘯以黎~~都未聽過bandai 呀~~cms 呀~fewture d 玩具生產商出事wo~~~玩具照出~~定價一樣比一樣愈set 愈高~~唔驚賣唔出咩?? 佢地出一樣野都係按yen 價批比代理ga嘛~~代理係而家d 咁ge 時勢通常都賤價出貨ga la~~但係d 生產商真係減都唔減 仲食住上~~

1997果陣又係( 睇bandai 好多玩具都係 1996 1997  1998 made in japan 就知佢地冇咩影響)

沙士又係 2002年出的玩具 模型就知道!!
究竟bandai 係點賺錢~~ 而又唔受金融時勢影響ga 尼~整玩具真係咁好賺??~真係好想知道:p :p

只係吹吹水~~不喜物回~~唔想又整個嘈交貼收場~~~
只要間公司平時有妥善管理財政,加上 上下一心,自然無有怕:34:

沙士好似唔關日本事喎,日本都無沙士
玩玩具要有多餘錢先買,每個人都有錢,買玩具幾時都有生意。:58:
日本沙士???
原帖由 AK30 於 21-11-2008 12:51 PM 發表
日本沙士???

咁香港沙士 金融都沈左好耐ga 嘛~~但玩具生產商係大陸廠ga 嘛~~咁大陸果陣都影響好大ga~日本人唔驚大陸人整果陣hi 左d 菌ga 咩~~ 但真係咩事都影響唔到wo~~~

911果陣美國都拖到全球金融下滑~~但又係冇事wo~~d 玩具生產商~~~
原帖由 BlackD 於 21-11-2008 01:02 PM 發表

咁香港沙士 金融都沈左好耐ga 嘛~~但玩具生產商係大陸廠ga 嘛~~咁大陸果陣都影響好大ga~日本人唔驚大陸人整果陣hi 左d 菌ga 咩~~ 但真係咩事都影響唔到wo~~~

911果陣美國都拖到全球金融下滑~~但又係冇事wo~~d ...

你都識講金融沈左好耐,即係投資果d
只要無玩呢d,一般都無咩大影響
但可能d細公司會有影響
大公司一般唔會咁易爪柴
BANDAI主要市場係內銷, 亞洲市場對BANDAI來說只係好細的(請看第4頁), 整個亞洲的業績只係日本的十分一
http://www.bandainamco.co.jp/releases/images/3/47953.pdf
原帖由 redfish 於 21-11-2008 01:29 PM 發表
BANDAI主要市場係內銷, 亞洲市場對BANDAI來說只係好細的(請看第4頁), 整個亞洲的業績只係日本的十分一
http://www.bandainamco.co.jp/releases/images/3/47953.pdf

:unhappy: 香港太細了....
:44: 依期討論區同出面個市都好靜......:no: 好悶呀!
只要日本無事, bandai就會無事 :p
而且就算係97年出, 都吾代表佢地無事
制做玩具款式基本上吾會減少, 只係佢地既訂單少左姐
訂單少左, 都係要做批玩具出黎
最多係cut左d吾大路既款式, 你咪吾覺眼
頭像被屏蔽
經濟差....玩具都照買....最多買少D...:43:
其實有幾間大既公司都合併左, 好似BANDAI NAMCO, TAKARA TOMY.
同埋日本個邊都衰左成~10年, 唔係今日先有事, 該摺既都摺左

(以上純屬吹水, 資料或有出入)
at japan always is big wholesales closed !!:36: :67: coz of 2 much stock (goods) !!
原因之一是有D產品你賣貴D唔會少左人買,賣平D又唔會多左人買WOW,當然細數唔係咁簡單但情況確是存在,像合金魂如果賣1/2價錢會有多2倍人去買嗎?當然如果佢提高2倍價錢又係唔係會少一半人買呢?價格平衡唔係一件簡單的事,而公仔嘜係做得幾好的,反過來其他廠在這方面就一般般了.至於模型方面,公仔嘜的模算是一個謎,因為咁質素就算在一般人認為平價的國內做其價格都會超乎尋常的高,可能只有公仔嘜在其獨有的技術及開發系統下才能控制其成本及售價在此水平.