Toysdaily 玩具日報

查看: 19346|回復: 16

麻帆良市巴士大觀 (多圖注意)

無聊 Post 相, 有D亦係舊相, 請各位唔好介意, 亦希望各位大大鍾意~ :shy:

1/50 MAN NL263

九巴 BACO 車身 Daimler/Leyland Fleetline FE33AGR

(左) Daimler Fleetline CRG6-33ft

中巴60週年紀念車身廣告 Leyland Olympian 11m

Stagecoach Hull Dennis Dart, Plaxton Pointer body

Riverside Leyland Olympian, ECW body

Ensign Bus Daimler Fleetline, 前倫敦 LT DMS

London Transport Daimler Fleetline DMS

London Transport Leyland Titan B15, LT 第一架 Leyland Titan

East London Leyland Titan B15

Stagecoach East London Leyland Titan

London & Country Dennis Lance, Wright Parthfinder body

First  Manchester Vovlo B10LE, Wright Renown Body

First Eastern National Scania K95UB, Wright Access Body

Airlinks Dennis Dart SLF 10.6m, Plaxton Pointer 2 body

龍運 Volvo Olympian 12m, Alexander RH 車身
最氣結係佢用 11m 模充 12m... :*

龍運 Dennis Trident 3 12m, Alexander ALX500 車身

待續... :shy:

[ 本文章最後由 SuperBus 於 25-12-2006 03:40 PM 編輯 ]
老實講句, 我覺得olympian係香港咁多款巴模裡面出得最唔掂既...:*

同埋當年你買架60週年係買為左抽架聖約翰呢?:DD

外國車我唔敢掂...:die:
原文章由 hime 於 25-12-2006 03:47 PM 發表
老實講句, 我覺得olympian係香港咁多款巴模裡面出得最唔掂既...:*

同埋當年你買架60週年係買為左抽架聖約翰呢?:DD

外國車我唔敢掂...:die:

Corgi 個 Olympian 模原本都唔差o既,
只係衰在佢一模多用, 玩11m 充 12m 不特只,
而且每間巴士公司o既車頭同車尾設計都唔同,
竟然照出可也, 錯o既地方自然亦多左,
同埋 Corgi 係咁濫出, 個模都殘啦~~

我當初買中巴 60 週年, 只係因為個車身拉花特別,
而且中巴 60週年係再冇下次, 中巴亦冇得再玩,
可以話有一D意思o係度o既, 如果可以出埋 LM5 仲正,
至於果架聖約翰我就算把啦, 始終我唔係玩開廣告車 :shy:

英國車好多拉花好正, 有好多車款亦係英國有香港冇, 夠特別,
而且香港依家亦似乎冇乜新車款玩,
玩下英國車款先至冇咁悶~ :)
原文章由 SuperBus 於 25-12-2006 04:01 PM 發表

Corgi 個 Olympian 模原本都唔差o既,
只係衰在佢一模多用, 玩11m 充 12m 不特只,
而且每間巴士公司o既車頭同車尾設計都唔同,
竟然照出可也, 錯o既地方自然亦多左,
同埋 Corgi 係咁濫出, 個模都殘啦~~

我 ...

當然玩uk車la 係ebay投幾英鎊一架 最多郵費貴d 但總算仲平過係80_買hk bus model 而且好多車種hk都無 好似e400咁 英國車 多都多過樹擋la
nice:)
A spectacular collection! :)
SuperBus 大大儲唔儲 Routemaster?
原文章由 Ripples 於 25-12-2006 08:11 PM 發表

佢唔鍾意D舊車架:no:
原文章由 Ripples 於 25-12-2006 08:11 PM 發表

Routermaster 雖然貴為英倫經典,
但係我唔係咁多鍾意 Half-cab D車款... :ice:
原文章由 交通博物館 於 25-12-2006 08:14 PM 發表

佢唔鍾意D舊車架:no:

舊車就睇下係邊D啦, 都唔係所有舊車我都唔鍾意o既~ :^
續-- :)

新舊兩色, 九巴 Dennis Jubilant, Duple Metsec 車身, 綽號"黑金剛"

新加坡 Volvo Olympian 12m 空調版, Alexander Royale 車身

SBS 改名前車身色, Fleetname 名為 Super Bus,
本人名字亦係因為鍾意呢批車而起~ :shy:

易名後, SBS Transit 車身色

First Leeds Volvo Olympian,Alexander Royale body

London United 車隊

Leyland Lynx

Leyland Olympian, ECW body

VOLVO B7TL, Wright Gemini Eclipse Body

London Airbus Volvo Olympian, Alexander Royale body

慢慢再加相~~ :shy:
九巴空調車隊相~

始終唔係款款都買, 睇落唔係咁壯觀~~ :shy:

原文章由 SuperBus 於 25-12-2006 10:28 PM 發表

Routermaster 雖然貴為英倫經典,
但係我唔係咁多鍾意 Half-cab D車款... :ice:

I see ... Routemaster's style & atmosphere 的確同Daimler, Leyland, Volvo 等很不同. Anyway, 剛剛睇完大大的一些舊post, 架1:24 Daimler DMS 真係好靚! 絕對可以做collection的鎮山之寶! :)
:no:好多車車
原文章由 Ripples 於 26-12-2006 11:41 AM 發表

I see ... Routemaster's style & atmosphere 的確同Daimler, Leyland, Volvo 等很不同. Anyway, 剛剛睇完大大的一些舊post, 架1:24 Daimler DMS 真係好靚! 絕對可以做collection的鎮山之寶! :)

不過架 1/24 DMS 價錢都唔平, 港紙都要成 $2100 :ice:

[ 本文章最後由 SuperBus 於 26-12-2006 12:25 PM 編輯 ]
原文章由 SuperBus 於 26-12-2006 12:24 PM 發表

不過架 1/24 DMS 價錢都唔平, 港紙都要成 $2100 :ice:

只要你覺得值回票價就OK啦! 剛才我在網上找到架1:24 Routemaster 都要 99.99 pounds ...  :cool: