Toysdaily 玩具日報

查看: 8205|回復: 13

請問..........

我想買廣角鏡呀,但唔知買邊隻好~~
我e+ 用緊450d,但遲d會轉full frame既機~

如果我買Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX,

咁我轉左full frame機之後仲用唔用到架??
係咪有d range 會出黑角架??

我去問過永成果d,佢又話full frame 唔得~~有冇大大試過呀 ?

:64: :64: 請指教~~~
我........................................

答您唔到:DD.........純支持一推...........
:o 在設計上, EF-S 鏡係唔能夠用o係 EF mount o既 body 上面架; 就算將 EF-S 鏡改做 EF mount 用落 FF 機, 成像圈都係 cover 唔晒, 必黑 (無論任何焦距);
:! avbuzz.com 有篇關於 EF-S 轉 EF mount o既稿, 可以參考o下 http://avbuzz.com/new_home/w/200501/model/yesun0105/yesun0105.php#1
:74: 文中提及改 mount 後, 用落 "Canon D30,D60,10D和APS機" 冇成象圈, 係因為果幾個 model 都唔係 FF 機; 之後亦有話 "其他 Canon 機雖然可接上,但會出現成像圈"
:43: Nikon D3, D700 都重有招 DX mode, 捨棄部份 pixels 出細相;
:62: 目前 Official Canon 冇 FF 用 EF-S (crop) 鏡o既支援方案 (堅守固有路向 EF, EF-S 不相容), 但係將來o既野話唔埋~~
:73: 至於依家買乜鏡, 留返俾樓主自己決定~
to compatible with FF,  may be the Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 EX

tokina 10-17 or 11-16 are only DX
最近影咗啲風景相,上一張Sigma 12-24@12mm大大參考吓 :77:

原帖由 真紅 於 23-10-2008 10:02 PM 發表
我想買廣角鏡呀,但唔知買邊隻好~~
我e+ 用緊450d,但遲d會轉full frame既機~

如果我買Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX,

咁我轉左full frame機之後仲用唔用到架??
係咪有d range 會出黑角架??

我去問過 ...

睇你要幾WIDE了,如果要10~20MM個焦段(換算後16~32)咁接近所有鏡都用唔翻在FF機.當然還有支14MM F2.8,不過我想未必是你想要的.
如果一般16~35個焦段(換算後大約是28~56)咁選擇就多了,不過都是建議C記的17~40 F4 L及16~35 F2.8L II兩支,前者平又輕,後者如果財力及體力上負擔得起就是必然之選了.
同意WARXV大大的講法:shy:
如之後會轉FF 機, 而想用原装鏡的話
EF 17-40mm  f/4L USM 真係幾好 :handshake:  
比 16-35mm f/2.8L 平成半, 又輕。:43: :43:
原帖由 warxv 於 12-11-2008 12:40 PM 發表

睇你要幾WIDE了,如果要10~20MM個焦段(換算後16~32)咁接近所有鏡都用唔翻在FF機.當然還有支14MM F2.8,不過我想未必是你想要的.
如果一般16~35個焦段(換算後大約是28~56)咁選擇就多了,不過都是建議C記的17~40 F4 L及 ...

多謝咁多位大大既意見呀:64: :64:

其實我係想要魚眼鏡咋~~
仲未知買乜野好~~

EF 16~35 F2.8L,已經有了~~~不過e+ 用係450d度一d都夠闊~~:47: :47:
原帖由 真紅 於 13-11-2008 01:41 PM 發表 多謝咁多位大大既意見呀:64: :64: 其實我係想要魚眼鏡咋~~仲未知買乜野好~~EF 16~35 F2.8L,已經有了~~~不過e+ 用係450d度一d都夠闊~~:47: :47:
咁的建議你考慮買5D,5D MARK II或者其他FF機先,因為FISH EYE配APS-C實在不是一個理想的選擇.
全圓魚眼 :35:

:handshake: 有無D魚眼鏡片安在普通鏡頭影大頭狗相:handshake: :x
終於都buy左 Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX~

試過用ff 機拎到15mm都冇黑角呀,等我呢幾日去試下先~~

唔該晒你地呀~:43: :43:
原帖由 真紅 於 24-2-2009 15:12 發表
終於都buy左 Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX~

試過用ff 機拎到15mm都冇黑角呀,等我呢幾日去試下先~~

恭喜大大. 可否post d 相出嚟.
請問有冇同跟機個支kit 鏡(18-55) o既比較相片:handshake:
原帖由 真紅 於 24-2-2009 03:12 PM 發表