Toysdaily 玩具日報

查看: 102811|回復: 29

[玩具介紹] 群雄.鋼 PLANETRY ROBOT DANGUARD-A太空保衛者(p.2 新增新舊版本比較)

之前曾買過yamato的1:60/1:48超時空
無限地帶都有一隻
但群雄.鋼系列都係第一次玩
一上手....好大盒(yamato作風...)
打開原來是發寶膠!?玩具拿上手...好好好好好重呀!!
差不多成隻70-80%合金
唯一小不滿是手冇做完全變形
但其實可以當佢完全變都得(用變形背翼+唔拆手)
可能是忠於卡通關係冇乜精密化線條(情況就似合金魂v型)
但簡簡單單都唔錯(金屬色可能會更佳)
上色好,可動性非常不錯!!
由於變形關係冇腰關節是可理解的
下半身可動能力良好
武器同佩件都叫交足貨啦(飛拳就流0左少少...)
但其實以今時今日既技術出完全變形是可行的(車輪)
可能是太重的關係吧,我記得舊合金是心口打閞變的
飛機型態加埋地台氣勢非凡!!display飛機型態都非常吸引!!(大武士就....haha)
如果同大武士比較之下佢可以用大件夾抵食來形容
簡單的變形好似重好玩
有時太複雜可能又有點煩
同萬能俠一比更突顯佢既巨大呀!!
有氣勢才像超級機械人嘛!!
比較最近既合金玩具
bandai好似貴0左d....cms就更貴...yamato就比較合理
看來cms要好好學習yamato了
價錢同成品都唔成正比(走火入魔?):79:

其實學SOC般做一對造形重視可動手 一對變形用手 背部也同様處理 你話多好呢:oh:
d飛彈做得非常正...:67:
How much is it selling in HK now?  
Thanks.
WAH ... Hard POison Ar ~~~
These pics are way more poisonous that Yamato's official pics lor !!!
原帖由 Shiro 於 14-10-2008 08:44 AM 發表
How much is it selling in HK now?  
Thanks.

bigbig, U can get more info here :
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-76993-1-1.html
^_^
good photos! thx sharing!:64:
What a good report and regret that Bandai no interested to issue this..................... :80:
幾過癮喔部野...四四方方:love:
頭像被屏蔽
記得小弟小時候都有隻太空保衛者合金, 果時都出到完全變型喎, 而家反而唔得?:die:

回覆 10# 的文章

舊合金都唔係原全變形啦~~

要換帽、要加拳頭,隻翼都好似唔可以拆...

不過講外型,舊合金計,太空保衛者可以話非常靚仔!
原帖由 WalkerMachine 於 14-10-2008 11:01 AM 發表

bigbig, U can get more info here :
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-76993-1-1.html
^_^

Great pics!  I am poisoned and deperated to find one to get shipped to the U.S.!  Thank you TD!!!

(Also thank you WalkerMachine Big BIg... btw, read your Votoms thread, very touching.  So I ordered a Red Shoulder Scopedog Custom 1/12 model kit right away...!  )

Thanks again!
:no: 大大的圖真係又靚又毒:59:
頭像被屏蔽
原帖由 Garycharm 於 14-10-2008 12:38 發表
舊合金都唔係原全變形啦~~

要換帽、要加拳頭,隻翼都好似唔可以拆...

不過講外型,舊合金計,太空保衛者可以話非常靚仔!

係?  我都唔得了, 拳頭果度, 唔記得駛唔駛拆, 不過對翼我記得係摺埋, 唔拆得.
好多毒圖~~~~不過我會忍到下個月先~~~ :no: