Toysdaily 玩具日報

幾日前車廠幾攝

最近 San Diego o既 MTS (Metropolitian Transit System) 新到一批巴士, 諗住去車廠捕一捕,
不過講真, 又係 New Flyer, 除左有少少細節上唔同之外,
冇乜太特別, 簡直悶到嘔, 先前 MTS 已經宣佈訂左一批 NABI 60 呎長掛住巴士,
話九月會到, 但係依家都未見影...

去車廠影唔到批新 New Flyer, 但係影到幾架巴士都幾特別

美國巴士經典--GM Fishbowl, 睇過電影生死時速o既話應該冇理由唔識佢啦,
記得 1996 年初到 San Diego 時仲見到佢行, 不過始終係 70 年代車款,
果陣o係 MTS 相信已經所餘無幾啦...

基於場地關係, 只可以影到呢張...

另一架驟眼睇冇乜特別, 但係留意車頂o既天然氣缸比平常果D大好多,
其實呢架係試驗性質o既 Hybird 巴士, 以一架現役中o既 New Flyer C40LF 改裝而成
睇車隊編號 15xx 係 Detroit 引擎果批 (成10年咯!)
但係冇乜見到佢出街...

呢架唔係屬 MTS 所有, 而係某機構o既展覽車,
暫時停泊o係車廠, 等候進入美國 APTA 位於車廠附近o既展場,
即係 San Diego Convension Center, 每年 Comic-Con o既舉辦所在場地,
呢架 New Flyer 掛接巴士外型著實令我吸引,
而特到之處係車身兩側都有落車門

另外當日途中亦見到一架相信係拉斯維加斯o既 13m 長 Enviro500 o係機場附近o既停車場出現,
可惜影唔到相, 相信係亦係去 APTA 參展,
下個禮拜三 Last Day, APTA 將會向外開放比公眾免費入場參觀,
到時應該有更多正相

有關 APTA 詳情可到 http://www.apta.com 溜覧

Thanks for reading~
外國真係o吾同,香港就o黎無得坐單層巴士啦。:80:
原帖由 上下盤 於 5-10-2008 17:56 發表
外國真係o吾同,香港就o黎無得坐單層巴士啦。:80:

都未必, 香港都有D地方因為地域條件限制同客量唔多都要有單層巴士,
不過因為香港對巴士服務需求高, 所以要用雙層車至可以應付需求,
好似美國呢度, D人多數都係渣車出入,
對巴士需求相對冇香港咁高, 就算某D路線多人搭,
但係因為美加地區有部份地方o既橋底同樓底高度唔容許到雙層車經過
(美加版o既 ADL Enviro500 已經係 4.2m, 比香港用o既 4.4m Enviro500 矮D),
所以頂多只可以用掛接巴士 (或者兩節巴士) 搭救