Toysdaily 玩具日報

查看: 94114|回復: 32

[ 玩具介紹] 日本國技空手道達人!!超合金魂GX-43 鬥將大武士 DAIMOS

感謝bandai
如果唔係佢將經典既機械人重新推出
我估會玩少好多超級機械人
六神v型超力超獸天威勇士珍寶3依狄安等等…
終於來到恨0左好耐既大武士啦
記得舊版大武士的確唔平(新一點的都4k以上)
電鍍易氧化,變形又易花
大頭大手身短大背殼….的確以當年技術做唔到大武士應有既戰士身型…..
到今時今日bandai用2個方法解決比例問題….
就係有兩個頭(!?)同埋改0左手部既變形
比例的確係好0左好多….但同原設定不同了
不過亦明白如果唔改手部變形個身長同背殼會大打節扣
但得個殼既腳部玩落有點空虛的感覺(是一個合埋的盒)
變形會花0架大家小心d玩….(好多朋友腳部紅色都有花…check唔到的)
變車後比較太長了….唔係貨車係火車…….
同迷你跑車一比較更覺大火車既巨大….
個變車時按入既機關都幾煩….成日按到
保留原設定既跑車格納庫幾有心思,變人變車都好自然(不過太細)
以格鬥為主既既大武士冇腰關節的確失色不少
股關節如果用依狄安/鐵人28既拉出關節會唔會好一點?
而家既腳關節絕對不是最好的解決方法…甚至比一d舊合金魂可玩性更差….玩起黎好唔自然
武器冇電鍍同合金的確感覺冇0甘豪華
話晒都唔平…..點解唔用合金呢(以合金武器來說萬國戰隊既武器真係非常精美!!)
講開武器又要彈下隻手….都搓唔實d武器….(膠都搓得唔好)
所以基本上手赤空拳才最好玩
送既跑車同飛機都係一貫伴菜啦…
不過展示架以貨車型態為題就真係奇怪….我估冇乜朋友會display 一個0甘長既貨車….
個人評價是…他應比雷登貴一點.比V型平一點
價錢就合理了!不過都係果句....不足之處用熱血來填補吧!!!
去吧!!鬥將大武士!!

附上玩具老C玩具介紹舊DX大武士
http://www.toysdaily.com/04topic/chogokin/content_daimos.htm

變形!!鬥將大武士!!

Thx for the report ~~~ D相好靚~~~~:handshake:
Nice photos :71:
thx for share ~
好正既相~~~:71: !!!

大大整唔整到side kick???
:handshake:
好多靚相........
good pics, tks:71:
好耐都冇見你post野lu~
感覺還不錯的說:71:
Can see your passion in Daimos! Carry on for the fire!  :71: :71: :71:
車仔入面果個一矢,套制服同頭盔都唔同晒......:50:
好詳細ge介紹:71:
so detailed:71:
support:43:
d相真係影得好正,好有氣勢呀!!!!!:77: :77: :77:
多謝分享~~~:78:
o.......真係超多武器:58: