Toysdaily 玩具日報

煩惱(文章有點長篇)

首先簡述一下自己的心態先:
我是一個由"廢青",步入"憤青",涉足過"邊青"...最後成功轉型成一個二十開頭"(尚未)有為的青年"...
抱負是做個好爸爸,好丈夫,好上司,好男人。

但目前花了半生青春依然未能成為一個"可靠的大人"的失意青年...

我的煩惱,是一段幾複雜的人際關係故事...
我有一個交情不淺的朋友(以下簡稱A)
在遇然的情況下,A在一次聚會中遇上我的一位童年朋友(女性,以下簡稱B)
[PS: A本來是一個內向,欠缺自信的"現代青年",後來近墨者黑開始外向及活躍了一點,但尚未能經歷風浪。
        B是一個(好聽一點講)開朗活潑,但有未經證實消息表示她似乎同不只一位異性有親密關係(帶返自己屋企果種),而消息來源是B母。]
A迷戀上B,兩方交換電話後亦有通訊來往,本來都順順利利...直至本人收到消息B跟舊男友尚有來往(重申以下一切消息來源源自B母)。
我作了二十歲後最衝動的一件事,立刻將這個可信程度幾高的消息通知A!!
結果A消沈了好一段時間...無獨有偶,這段時間B亦沒與A聯絡...
數星期後,B再次出現,A與B在有第三者見證下見了一次面,之後都有通訊來往。
後來,A與B第二次見面,B的朋友不知有心無意地在席間透露B的家中有異性朋友,不宜外出太久(我覺得佢個FD係玩野lu)
回絕A當日的其他行程...這一次之後A與B的通訊亦開始疏離...
後來本人又收到消息,B曾帶一名自稱普通朋友的男性回家(秘密地回家,被撞破),男方亦送了一部新電話給B。(不過部電話我無見過,未能證實,而這件事暫時圈子內沒人知曉)
又數星期後,B再次復活,相約A食晚飯,但要求A攜同朋友出席(就當佢不希望變成拍拖般的二人約會)
這次本人亦有出席,席間A,B有說有笑,氣氛不錯。晚飯我們外帶了數支啤酒續聚。A同B亦開始有些許身體接觸。(其實都是玩遮...我覺得)
直至後來我們偶遇另一個與這件事完全無關的朋友,朋友坐下,B開始發揮她的好客之道(我覺得真是純粹友善,無其他),
A見開始失去主導權,就自暴自棄,鮮見發言或爭取表現...自暴自棄的程度是B逗他說話都只是應酬地回答。(所以就話佢"未能經歷風浪")
之後B的焦點開始落在新來的朋友身上,二人由羽毛球拍談到相約較勁一番,更交換電話號碼。(都是覺得真是純粹友善,無其他)
但A依然沒加入對話...聰明的B甚至呼籲A一同前往(依次就真係"親疏有別"了!!),A總算有些心情回應。
散席,B原來與新來的朋友住同一座大廈,我們則以送女仕回家為名,送到她家樓下(目的是讓A安心,讓他知道她不是上那朋友的家)
誰知最後全部跑上新來的朋友屋企...我們無心,但外人(包括B)會覺得我們CLICK住佢地兩個...亦顥得太造作及不成熟了...

之後我們剩下的較相熟的朋友(不包括新來的朋友)。
坐下相量明日的活動,本來我們打算唱早K,但B表示下午至晚上才方便出席,
為了製造機會,搞手(即本人)本想改變初衷晚上才唱K。
但A一堆爛泥咁款..."又唔約人又話自己被人打沈乜乜勿勿"...其他人又不知如何是好...
結果唱K活動搞到一塌糊塗...

故事講完,以下就是我的煩惱...
1)我應唔應該將"B曾帶一名自稱普通朋友的男性回家"這件事如實報告?
2)在這件事上,我希望A可以得賞所願,但大家一路睇,都應該明白B係度#魚咁#緊A...直接D講就是玩緊佢,搵佢做後備...
一方面我不希望枉作小人,無謂打草驚蛇,另一方面我又唔覺得A有很大勝算...
直接D講,我繼唔繼續支持A好...定叫佢死左條心....
3)在這件事上,我知道我係無插手的必要,甚至無人叫我插手...
同樣由廢青走過來,我明白一路上會多麼希望有人支持,有人幫助...這份自以為事的責任感令我想幫手...
但我根本無從入手...除了提供一D約會地點,調節A的情緒外根本無能為力...
而我又對A的優柔寡斷睇唔過眼...

我應該點做....
首先 巴打真是一位好朋友:71:
其次 個人認為 感情事都係等當事人自己來LA 
1)一來免得自已成為搬弄事非之人 
2)二來如A真係好LIKE B 自然會做野 如他自己都唔肯郁 就代表LIKE極有限LA 而你又覺得B都唔係好野 仲去幫A追咪隨時有機害左A
所以 比着我 會不鼓勵也不阻止 而且照你所言 A似乎有比起追女仔更重要的地方須要支持幫助吧
小小意見:77: :77: :77:
原帖由 Tachikoma 於 7-9-2008 03:09 AM 發表
首先 巴打真是一位好朋友:71:
其次 個人認為 感情事都係等當事人自己來LA 
1)一來免得自已成為搬弄事非之人 
2)二來如A真係好LIKE B 自然會做野 如他自己都唔肯郁 就代表LIKE極有限LA 而你又覺得B ...

re 1) 我就是唔想枉作小人,所以目前冷眼旁觀...但陷入兩難。
re 2) 係阿,我覺得當前最重要就要提高A的自信,但自信不是讀書考試,要一步步累積...但如果連目前都處理不好...:56:

感謝這位大大的意見
原帖由 隨感一亡魂 於 7-9-2008 02:10 AM 發表
首先簡述一下自己的心態先:
我是一個由"廢青",步入"憤青",涉足過"邊青"...最後成功轉型成一個二十開頭"(尚未)有為的青年"...
抱負是做個好爸爸,好丈夫,好上司,好男人。

但目前花了半生青春依然未能成為一個"可靠 ...

唔好玩playing god!!!!!:67:
無咩好報和好處…除左點點控制別人命運的快感…
但如果被人感覺過你插手…你會非常難睇…

平時睇你d野都覺得你算成熟…呢次…有d幼稚。

幫?
一男一女的事根本無得幫。完全唔理性。
假設:如果你講左個女仔d衰野,但a受不住誘惑依然一齊…咁你就兩面不是人,還被感覺好八婆。

佢地喜歡點就點啦…根本唔到你插手。
原帖由 原罪 於 7-9-2008 02:31 PM 發表

唔好玩playing god!!!!!:67:
無咩好報和好處…除左點點控制別人命運的快感…
但如果被人感覺過你插手…你會非常難睇…

平時睇你d野都覺得你算成熟…呢次…有d幼稚。

幫?
一男一女的事根本無得幫。完全 ...

這個岩...
我明白了:68:
原帖由 隨感一亡魂 於 8-9-2008 12:44 AM 發表

這個岩...
我明白了:68:

:77: 只是點點意見,不喜就插。大家討論下。小弟年紀大,見過很多奇形怪狀的戀情…如果要一起,根本無人可阻。同理,要散,都無得留…只會因客觀條件而拖…但當感情變得客觀…你覺得那還是感情嗎?
那叫計算。

當然拍拖不能不理現實,不過如何在現實和感情中取平衡就有排傾了。
以上的個案是別人的事,你幫你的朋友管理好情緒就可以了。其他…不理:62:
睇下你點睇哩個朋友,
淡如開水自生自滅,定係交心既好兄弟.
如果佢係飲飲食食,嘻嘻哈哈既朋友,
咁當然係多一事不如少一事,感情世界由佢自己話事.
但如果你當佢真係兄弟,我覺得你客觀既意見先係叫幫佢.

好多人唔知自己係乜,做緊乜,所以往往響人地既眼中先搵到自己.
你將你既見解話俾佢聽,可能佢會覺得你多事,覺得大家咁高咁大使乜你教!
但可以話你知,佢鍾唔鍾都好,起碼可以令佢多一個諗法,多一份思考.
做兄弟既,唔係話你讚我時我擦你,
真說話永遠係最難聽,但真說話永遠係最發至內心.
我諗你自己都想有一個真係肯講真說話俾你聽既好兄弟,
..........而唔係一個酒肉朋友.

1)我應唔應該將"B曾帶一名自稱普通朋友的男性回家"這件事如實報告?
應該,但唔好太主觀,只要將見同聽到既照直講

2)在這件事上,我希望A可以得賞所願,但大家一路睇,
都應該明白B係度#魚咁#緊A...直接D講就是玩緊佢,搵佢做後備...
一方面我不希望枉作小人,無謂打草驚蛇,另一方面我又唔覺得A有很大勝算...
直接D講,我繼唔繼續支持A好...定叫佢死左條心....
你可以問佢覺得哩段關係值唔值去付出,佢話值既,你咪撐佢咯

3)在這件事上,我知道我係無插手的必要,甚至無人叫我插手...
同樣由廢青走過來,我明白一路上會多麼希望有人支持,有人幫助...
這份自以為事的責任感令我想幫手...
但我根本無從入手...除了提供一D約會地點,調節A的情緒外根本無能為力...
而我又對A的優柔寡斷睇唔過眼...
你唔使理A之後憎唔憎你,而係你可以為朋友做到幾多野,
當然,你做既野要有限度,佢真係唔使你幫而你仲幫先叫搞屎棍