Toysdaily 玩具日報

TOYNAMI百獸王——超合膠 VS 超合金

第2版的膠版看起來也挺棒的
不知雙臂會否緊實一點:handshake:
都係比較喜歡20年前果隻超合金:)
原帖由 原罪 於 6-9-2008 05:27 PM 發表
真諷刺…個個都問有幾多金時…結果係唔用合金既效果好d:78:

我都要改一改想法.........就係廠商為了用家的好處,而用膠............好似MP03,05

不過我始終喜歡合金,所以我有合金百獸王,亦唔會賣.....

同六神合體...
我好記得細佬個時老豆買咗一隻百獸王俾我:he:

當時我好開心:)
原帖由 nakeman 於 6-9-2008 06:52 PM 發表

係因為呢間廠做合金做得差者。

玩過呢間廠的兩只百獸王同機甲創世紀,我感覺系:Toynami根本唔識做玩具∼
但無計,鬼叫得距出百獸王∼∼∼∼:56:
原帖由 lkoko 於 6-9-2008 08:27 PM 發表
第2版的膠版看起來也挺棒的
不知雙臂會否緊實一點:handshake:

緊就緊,全身關節都緊。
但關節系一格格的,所以雙手角度好難擺得好睇
合金一路都十五十六,因評語麻麻而無入,早前係td見到有大大post呢隻膠版時因知道個價幾吸引,心諗如果見到都好有機會執埋佢走,今日去睇玩具時老闆娘問呢隻係咩嚟,當問埋個價時諗咗唔夠30秒就搬佢走.把玩過後結論係外型good fit,但關節就不敢恭維,合金及機械人活動關節呢方面嘅經驗始終係笨大強項
我今日都玩到了, 真係覺得好正, 冇合金玩得咁辛苦:p
合金及膠版我都有買,因為係兒時最愛...........:$ !
講多小小∼兩個版本外觀上最大的分別就系電鍍與否,而我覺得即使無電鍍亦唔會唔好睇。

再,合金版合金件地方,在膠版中亦有金屬色(當然質感欠奉),而合金版本來就系膠的地方,相信膠版系用翻同一批膠件(應該話系同一件),所以本來差的,現在也同樣。

而有個好處就系∼模型友可以幫呢件膠品變靚D∼∼∼(我就唔識了)
:$ 恭喜百獸王有人買...唔知仲有冇人話要日版...:p
其實好似好多大大都覺得呢隻voltron唔係咁好,不過諗深一層,toynami用番同一個模而造一隻更經濟既"代替品"比D買唔到or買唔起合金版既玩家,其實都唔係一件唔好事呀!toynami今次都算造福人群呀!

純粹有感而發,不喜勿插呀各大大!!:( :( :(
:43: 大家都入左..真係happy
超合膠遠睇都ok bor:handshake:
thx大大報料~:77:
我都入手了~
以價論貨,算係不過不失啦~:58:
好過望住popy得個望字:73: