Toysdaily 玩具日報

查看: 136693|回復: 19

[玩具介紹] 著成噸野上身...機甲創世記Mospeada VR-041H Blowsperior Yellow Type

MEGAHOUSE 機甲創世記 VR-041H Mospeada Ride Armor Blowsperior Yellow
本身細個時已經好鍾意機甲創世記的機設,總覺得型過macross好多
人仔又有電單車裝甲!!先不理會一個人點樣著成噸野上身都重靈活自如...
但今次的mega house版本是我人生第一次玩的BLOWSPERIOR玩具(細個同大個都買唔起dx超合金)
在比較過3大品牌的出品同角色之後我決定買呢隻!!(cms太細比例又唔好又多螺絲..1/10又太貴)
4個角色中都係yellow type最型!!雙刀+心口飛彈(已經殺晒)
在玩之前聽過大家既評價...又膠又易甩件0甘
可能期望唔高反而玩得好開心!!重幾靚仔!!
上色十分不錯又唔洗貼貼紙,膠質地似Yamato的啞膠,上色十分唔錯
不過比例上都係電單車細0左少少(但合體後人型就非常美觀!!)
變形都算順暢...不過d件的確幾易甩(車呔,心口最易)
變形後前車架同手把會是多餘的parts
冇想像中0甘"組合"(我冇玩過其他版本不能比較)
engine同心口的變形我最鍾意
不過支持心口的關節太幼....玩時要小心d
本身人型活動能力非常好,好似比舊版本加多一個手關節(不過頸就唔夠靈活)
已經擺到好多post...但支槍都係差d...揸上手都擺唔到射擊post
yellow面相一般啦...尤其打開頭盔的呆滯樣(都係唔打開型d)
合體後基本上唔用mj25度企係好難企得穩....
完全忠實表現出真實的一個人點樣著成噸野上身都重靈活自如...
如果腳用合金可能會幫到少少,但根本就是設定的問題....
以外型來說的確比cms好得多!!期待紅色出埋可能再入(我最重意紅色機)
多謝大家收睇!!請多多支持!!

p.s.點解我擺到post又企到?答案在最底....>>>>

ヴァリアブルアクション 機甲創世記モスピーダ ブロウスーペリア(イエロー機)
メーカー: メガハウス
サイズ: 1/15(全高約130mm)
詳細: 彩色済み可動フィギュア
発売日: 2008年7月発売予定
定価:6,090円  販売価格:5,481円   

p.s.點解我擺到post又企到?因為成個台都是斜的....根本唔係水平....haha
啲相好正, 我都想入呢......
nice photos...poor toy...look at those joints...:50:
I have bought both megahouse and smaller CM version. For transformation, CM is definitely better as there is no "組合 transformation" and the CM armour coat is also well fit on the body.  But concerning color and outlook, the megahouse is better.   

BTW, v cool shot :71: :77:
:71:

回覆 1# 的文章

d相影得好正. 真係正到無朋友!:34:
應該靚過cm's出果隻好多~
我小時侯都最愛這角色
:handshake:
我都啱啱買咗!
QC算OK................:67:

回覆 9# 的文章

Sapphire兄
你張相打燈非常好啦
好夾個背景!!
有冇多D圖睇?:52:
我覺得好正,不過幾貴:56:
原帖由 Dick.Po 於 30-8-2008 12:00 AM 發表
Sapphire兄
你張相打燈非常好啦
好夾個背景!!
有冇多D圖睇?:52:

見笑了, 我都係襯熱鬧求其幫佢影咗幾張相. 平時都係鍾意影神姬多D.
同一個姿勢,補多一張........................................
i love it :love:
perfect pics!

I love this!
MEGAHOUSE 正:45: