Toysdaily 玩具日報

新手學影玩具

之前玩玩下去影左d相, 得一張自己覺得幾好.:love: :love:
但係send比個fd睇結果佢唔覺有咩特別.:49: :49:
但因小弟的壞習慣跟那位朋友有點不和....從而他不會再收我的相:die: :die:
在此我向他道歉.

小弟用canon IXUS 70 ,七百萬象素(當然相比各位大大的高質相機有很大分別)
因為本身買不起單鏡/反光 相機, 所以只好用傻瓜機影相.:sad:
以下是跟我朋友爭執的相, 請大家過目

希望大大們為我指點一下迷津
張相有咩地方十分唔好.
個背景同主體可唔可以分得清楚d....(個背景係用雜誌d圖片黎影)

還有什麼資料我要講架??
用雜誌做背景, 得如借用你的東西, 冇自己風格, 已經唔好啦.
用雜誌做背景, 等如借用人的東西, 冇自己風格, 已經唔好啦
:( 別人是否喜歡自己o既相, 係控制唔黎嫁喎, 唔洗太執著同介意; 亦冇必要傷和氣吖~ 冇乜野係全世界都認同o既, 科學都有人唔相嫁;
:shy: 小弟都唔懂得評相, 不過相機都唔係太重要, 內容至係關鍵; 多 d 接觸別人的作品做參考, 再認真努力練習o下, 都應該可以達到一定水平;
:58: 有時留要o下人地o的評相內容, 因為被插果個唔係自己, 都易接受 d 嫁.
:78: 最後, 對大大張相o既感覺係, 人物正正側面不太討好, 來得有點呆板; 雖然人物面部係有表情, 不過相內交代唔倒(一來無題目); 同埋應該用一隻質素好 d o既 figure~ :34: 如果當商品攝影, 最好多影幾張唔同角度~ 有 d 大特寫咁啦~
原帖由 小威威 於 22-8-2008 10:28 PM 發表
用雜誌做背景, 等如借用人的東西, 冇自己風格, 已經唔好啦

:64: 明白晒~
原帖由 mars 於 22-8-2008 10:44 PM 發表
小弟都唔懂得評相, 不過相機都唔係太重要, 內容至係關鍵; 多 d 接觸別人的作品做參考, 再認真努力練習o下, 都應該可以達到一定水平;

其實除左相機本身之外有咩可以改善相片既質素? 因為我見過某個TD會員既BLOG上, 佢影相既架步SET左唔少燈. 重有聽講過自製燈箱, 其實作用是不是真的這樣大?:? :?
有時留要o下人地o的評相內容, 因為被插果個唔係自己, 都易接受 d 嫁.

:66: 咁又係WO, 針唔到肉唔知痛
最後, 對大大張相o既感覺係, 人物正正側面不太討好, 來得有點呆板; 雖然人物面部係有表情, 不過相內交代唔倒(一來無題目); 同埋應該用一隻質素好 d o既 figure~  如果當商品攝影, 最好多影幾張唔同角度~ 有 d 大特寫咁啦~

經大大提醒一下我大約知道有什麼要改善. 取角度, 內容方面, 玩具本身既吸引度(其實我冇錢買靚野:63: ), 同相片既類型

想再問下MARS大大既頭象, 好似消左背景咁, 點做呢個效果架?
就以呢張相為例, 我可以點改?

原帖由 keyalien 於 22-8-2008 23:57 發表

:71: 呢張好好多, 好自然順眼~
:p 小弟頭像背景冇執過, 淡化左o既淺灰色睇落好似退左地咁姐~
:shy: 主體與背景色調相近,  後製好大工程;  與其後製, 不如影o既時後用灰白色背景紙, 少 d 功夫少 d 煩惱, 效果又自然; 背景紙唔慳得嫁, 比起其他拍攝用品, 算最便宜喇~
這一張唔錯.
Agree with MARS. 背景紙唔慳得嫁. :74:

For me, I buy three backgroud papers. One black. one white and one light color with pattern. It can be fit for many situations. :shy:

Hope it can help :(
我都用過雜誌做背景.......:45:

有時要搵啱配合....

我用GX100影........:45: