Toysdaily 玩具日報

查看: 18037|回復: 21

[玩具攝影] DIY自組 12吋爆破手及紐約警察 (奧運出發前一影) 注意多圖

明朝一早飛去北京睇奧運, 臨飛前開個post作為預祝北京舉辦奧運事事順利啦!:77:

細細個既我就很喜歡"冒警”"扮差人同軍人.
尤其喜歡特種部隊嗰D, 殺人於無形! 射殺完d桿匪就上車走人, 十分有型有格!:!
當中擔當狙擊手既呢個角色我特別鐘意,  每次行動都帶住個面具, 充滿著神秘及正義感.
前一排響網度Bid左個兩個body, 其中大隻佬body唸住用黎整狙擊手, 但係又發覺"唗"左條友仔既20吋手臂, 所以決定整隻爆破手玩吓.:78:

市面上成副大隻佬連裝備全套賣緊平極都過千, 唯有自砌一隻平平地玩住先……
今次加多左d飾物比佢, 全部用平嘢自制, 但出黎既效果都好滿意. :)
整呢隻嘢之前搵過小小資料, 發覺市面上既爆破工具都係類似”美國黑鷹特警”裝備(見下圖),
35磅破門槌

獨特雙向鐵筆

高碳合金鋼剪切鉗

先進聚合物握把柄鐵斧

為配合番呢隻爆破手既造型, 我週圍搵d配件都花左不小時間......:54:

好! 回正題......
Hi, 大家好! 佢叫"喪文",

響sdu (Special duties unit) 擔任爆破手一職, 屬於硬淨粗暴型. 負責為特警隊攻進建築物而執行開路工作, 搗破大門, 爆破窗戶等任何結構性障礙物.
由於要攜帶重型既爆破工具, 所以爆破手通常都係最大隻嗰d!

身高只有12吋既佢, 擁有兇狠既眼神及超強橫既臂彎, 胸肌及腹肌, 響左手臂我幫佢紋左幅"圖藤"(用紋身貼), 唔覺意咁突小小出黎, 即時Man左好多......

響旺角中心搵左好耐先搵到咁細粒既鑽石型耳環比佢!

側面

背面

用d唔愛既匙扣鏈加埋老婆既十字架及骷髏頭耳環整左條褲鏈同頸鏈比佢,

再用d幼砂紙磨殘條牛仔褲, 磨碎支啡色粉筆”著量”輕掃條牛仔褲表面, 做成較殘既效果!:36:

防毒面具
用砂紙磨花其中一眼罩做舊化:58:

裝備齊全, 加個博派匙扣比佢先

不過由於d肌肉太發達既關係, 可動性相對大打折扣. 只能作出有限度既動作, 令人失望……:80:

新買既骷髏頭面罩, 夠"喪"!!:55:

注意: 此乃本人個性化設計之玩具, 不是跟足飛虎隊隊員之裝備造型而設計的. 熟讀sdu造型既c兄或飛虎隊”完美主義者”勿插!  :64:

而呢隻只用10蚊雞bid左番黎既原裝舊款medicom body就愛黎整左隻New York Police......不過由於係舊款body, 所以對腳既關節較弱......:80:

之前整落嗰幾個sdu……:73:

準備由雲梯逃走既桿匪! :74:

其實係掛左響空中的……:34:

好! 最後將今期主角放回12”箱中, 完成!

多謝各位觀賞! :77:

我想問呢隻爆破手係唔係某年既動漫會場限定黎:?
原帖由 bb2222 於 8-8-2008 02:01 PM 發表
我想問呢隻爆破手係唔係某年既動漫會場限定黎:?

我淨係bid左個齋body番黎咋,
其餘d衫, 褲, 鞋, 襪同配件等都係遂間遂間舖頭咁每度買d砌番黎架咋!:51:
有時自已行舖頭遂件遂件搵,之後整一個熟於自已既12吋都係一種樂趣:73:
:50:
嘩....好潤大件頭....成20吋.....正呀:handshake:

文人皇上果然好依家野:x
快d去信鵝汁d Cool Girl SM衫換啦加雙魚綱絲襪...個銀樣肯定型死.....:$

P.S.
保重龍體....路上小心.....:64:
臣小畢子告退.....喳......
原帖由 Warmblood 於 8-8-2008 02:24 PM 發表
:50:
嘩....好潤大件頭....成20吋.....正呀:handshake:

文人皇上果然好依家野:x
快d去信鵝汁d Cool Girl SM衫換啦加雙魚綱絲襪...個銀樣肯定型死.....:$

P.S.
保重龍體....路上小心.....:64:
臣小畢子 ...

都估到您條友仔會走黎講衰嘢架嘞! 不過估唔到咁快遮!:63:
係喎, warmblood! 想問問邊處有皮鞭買?:he:
原帖由 柯柏文人 於 8-8-2008 02:30 PM 發表

都估到您條友仔會走黎講衰嘢架嘞! 不過估唔到咁快遮!:63:
係喎, warmblood! 想問問邊處有皮鞭買?:he:

diy啦....要幾粗有幾粗.......深水"土步"買料....
1) 買pvc膠皮布.......cut 3絛一樣闊度皮帶....自己紮........
2) or 去深水"土步"買原絛 "臘繩".....但可能粗咗d.....
我講真的.......
原帖由 Warmblood 於 8-8-2008 02:36 PM 發表

diy啦....要幾粗有幾粗.......深水"土步"買料....
1) 買pvc膠皮布.......cut 3絛一樣闊度皮帶....自己紮........
2) or 去深水"土步"買原絛 "臘繩".....但可能粗咗d.....
我講真的.......

我都係用鞋帶算了......:oh:
原帖由 柯柏文人 於 8-8-2008 02:38 PM 發表

我都係用鞋帶算了......:oh:

鞋帶------>軟鞭喎.......

信我啦.......你下次去玩x星行完......沿南昌街向海皮行...
過咗長沙灣道再入多野...去汝洲街行下...有"臘繩"買....
......試下揾d幼身少少....

再唔係modify鞋帶......插條包膠鐵線入去....正d瓜:35:
原帖由 Warmblood 於 8-8-2008 02:49 PM 發表

鞋帶------>軟鞭喎.......

信我啦.......你下次去玩x星行完......沿南昌街向海皮行...
過咗長沙灣道再入多野...去汝洲街行下...有"臘繩"買....
......試下揾d幼身少少....

再唔係modify鞋帶 ...

好! 平身!:74:
原帖由 柯柏文人 於 8-8-2008 02:50 PM 發表

好! 平身!:74:

喳..........:64:
:handshake: 真係好正
祝你去北京睇奧運睇得開心:52:
原帖由 chung94626 於 8-8-2008 03:38 PM 發表
:handshake: 真係好正
祝你去北京睇奧運睇得開心:52:

Ching.....

文人皇上唔係去北京睇奧運.....只係回宮睇下D下人搞作炸:67:
例如撐下艇.....運下西瓜咁.....
原帖由 Warmblood 於 8-8-2008 04:00 PM 發表

Ching.....

文人皇上唔係去北京睇奧運.....只係回宮睇下D下人搞作炸:67:
例如撐下艇.....運下西瓜咁.....

我呢次去睇"割精精"啊!:76:
those display boxes are really nice~