Toysdaily 玩具日報

查看: 9702|回復: 11

Chain Lightning

終於影到,由九點伏到十一點。:70:
影果陣又無乜閃,到我收檔執野時,又係咁閃。。。:59:

堅 :@
:69: so many~
:handshake:

恭喜大大最後都拍到唔少心頭好~~~
:$
:47:

好西利呀
Good work ar! So difficult to capture! I was going to try too! But it was raining too hard!
Thanks..

要夾到時間, 尋晚我早左影,
之後o的雷雨雲吹左過我果區..閃得超密..不過執好晒野,唔想再砌一輪..

我想下次去維多利亞港影..我見人地影得好靚..好有氣勢...
好正呀, 我好想影呀, 但唔知要咩方法去影!!:80:
大大可否指點一下!!:58:
大大咁有耐性, 抵你拍到咁正o既相:71:
:handshake:
有無正成咁呀!!!!好有震憾力!!!!!

#5 正.....有d打到黎快d走感覺....
原帖由 ylm182 於 14-7-2008 11:44 PM 發表
終於影到,由九點伏到十一點。:70:
影果陣又無乜閃,到我收檔執野時,又係咁閃。。。:59:

http://farm4.static.flickr.com/3038 ...

請問影閃電相有甚麼技巧呀  ?
原帖由 JarvisCocker 於 20-7-2008 02:53 PM 發表

請問影閃電相有甚麼技巧呀  ?

最好係室內,唔好留係空曠地方,先注意安全。
相機set M mode, 光圈稍細 (around f/8 ),曝光時間稍長( 4s ),手動對焦。
如有自動計時器的shutter線就最好,set好時間,出廰睇電視,返黎就有收穫..

小弟都係初哥,都只係識咁多.....

上網睇其他師兄講,要聽雷嚮,計算閃電雲距離,先進一步再set光圈快門組合...