Toysdaily 玩具日報

查看: 12672|回復: 12

-"玩具日報4周年徵文比賽"- 吹波糖危機 Moto Slave Priss 玩後報告

從公布時呢隻一直抱觀望態度買唔買好,但由於睇過別人介紹,好像都不錯,所以最終都係買左,我比佢既評價係有點驚喜,因為一向對於Yamato出品都無咩信心,如今出到變形ok,QC合格,己經算叫滿意了

呢隻野有彈有讚,最敗北就是電單車做得唔夠細緻,完全無detail位,而且紅色仲要係超膠,唔自己噴過色真係有點接受不了,值得欣賞就係變形系統很好,變成機械人出奇地實淨,完全無話甩手甩腳或易爛既情況
總的來講,是一款不錯的玩具,但價錢略貴,不太值,黎緊幾款若不是跌價,想我再買都幾難

更多去我的Blog吧
http://hk.myblog.yahoo.com/lei_gary/article?mid=11565

動畫是我小學時期的出品,但完全唔記得內容,印象就只是曾經有看過而己,改天有機會再介紹下這動畫吧

人形上色尚可,用上左偏向光澤的上色,但沒有多個人臉頭附送,更加唔洗渴望個頭盔可以打開見到人臉,很令人失望

手腳關節都用上左ball join,雖然可動度很好,但很容易有甩手甩腳既情況,影相過程中,隻腳大大部話甩過十次

可動度真係不錯,再配上可連接腳板圓形地台,可輕易擺出單腳站等難度姿勢

右手可替換成白色可發射的拳

電單車外形唔錯,比cm's機甲創世紀個隻好好多

但可惜過於簡單,沒有更細緻的上色,刻線可說是無

好似倒後鏡都係是但油白就算,又沒有咪錶上色

機械人的武器長槍,和原作一樣可以裝到電單車上

人形座在電單車上很match,比例亦好好

整個玩具最令我驚喜就是機械人,變形過程雖然要多睇幾次才明,但唔複雜,各個件的組裝亦好好

最驚喜的是機械人很實淨,吾易甩,對我來說咁樣己好難得了

藍色人形未有組裝到機械人時,紅色機械人可動比想像中理想

電單車變成機械人後都幾大部,和人形一起放到地台上做display都幾順眼
武裝神姬可能用到呢部:66:
原帖由 血染東方一片紅 於 2008-7-12 02:03 PM 發表
武裝神姬可能用到呢部:66:

都得ga.... 個人大小小囉:34:
我到而家仲未見到邊度有得賣...
thx 大大, 睇完report決定一定入粉紅色嗰隻^_^
呢套真係比較冷門,
有冇大大可以講講,點解叫「吹波糖危機」?:77:
原帖由 Garycharm 於 12-9-2008 01:05 PM 發表
呢套真係比較冷門,
有冇大大可以講講,點解叫「吹波糖危機」?:77:

Bubble Gum Crisis ----------> A Club 釋名吹波糖危機:handshake:

回覆 7# 的文章

唔好意思,咁點解戲名叫「Bubble Gum」?

真係幾想知。
原帖由 Garycharm 於 12-9-2008 01:12 PM 發表

真係幾想知。

Call Raider兄.....佢係超級Fans.......:handshake:
原帖由 Garycharm 於 12-9-2008 01:12 PM 發表

真係幾想知。

網名黎 ja ... 呀 ... 唔好意思, 我係想講 ... 戲名黎 ja ... 應該冇特別意思. 或者果時 潮流 係食 bubble gum 化 ... :38:

ps 其實我 check 過 wiki ga ... 真係冇解釋到點解用 bubble gum 做名
ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Bubblegum_Crisis
Bubble Gum - 吹波糖 - 一觸即爆... :62:
謝謝各大大!:64:

其實呢個謎團當年睇「漫畫周刊」已經想問,不過寄信俾口水團長,佢又唔覆。
我幾 buy SueVin兄 個 解釋 wor:78: