Toysdaily 玩具日報

查看: 36154|回復: 36

玩具保養

玩具的敵人:

太陽光, 熱, 濕氣, 乾燥, 空氣汙染物 (油, 髮膠, 空氣清新劑, 香火)
手汗......表弟 :P

-最好不使用 chemicals 抹. 濕布 (不要太濕), 不要在皮上用 chemicals 抹.
-有毛的公仔, 盡量放在膠袋裏, 以防昆蟲在毛裏生蛋, 又可防 塵. 有塵可以用吸塵機 (低吸力 settings).
-洗手.
-在櫃裏加一杯水, 防止玩具和模型乾燥. (天氣乾燥時)
-有鍍部份最好不要"點".不使用 chemicals 抹.
-戴膠手套, wool / cotton 手套整花玩具. (當然手套要保持清潔)
-存放在無食物環境.
-存放玩具在不太熱或冷的地方.
-用電的玩具, 電池不用時, 就不要存貯電池在玩具裏.
-用蘇打粉放在櫃裏可以吸味, 吸濕氣 (碳吸味最好),
-不要用酒精去的洗膠料
-模型最好用名牌 (Tamiya, 等) clear coating spray (暗, 或光澤) 加一層保護
-最好用膠盒去存放玩具, 紙箱容易生蟲, 蚤,等

Why soda powder can absorb the smell??
Odours are mostly acidic  and the alkaline in Baking Soda (anhydrous) can neutralise the acid. During the process, water will probably form , so the powder becomes lumps, this reduces the surface area for the powder to absorb the acid. It is probably best not to keep the baking soda in a box but try to give it a large surface area.

Activated carbon is a better choice for absorbing odours because it has a larger surface area (microporosity).
Good tips!  Let me try!
好實用
試下用黎保養 d 12 吋
唔想再溶衫
我想溶衫係因為香港濕氣和天氣熱. 係楓葉國未試過溶衫現像. Medicom 舊電腦奇俠都冇事.  太乾燥, 太熱和太潮濕都公仔衫o既敵人. 有毛仲麻煩, 蟲會生蛋.
>> 用蘇打粉放在櫃裏可以吸味

個玩具櫃可以有咩味比佢吸? 霉味?
有霉味的話都好有問題的了
我想問下....我d玩具放係玻璃櫃度..
咁日日開住白色既燈係唔係好易變黃??
人造光就唔清楚, 事附電燈烜種類. 但熱力都會影響玩具, 除了用冷光燈烜.
原帖由 Endy﹏℃┐ 於 2006-9-20 00:24 發表
我想問下....我d玩具放係玻璃櫃度..
咁日日開住白色既燈係唔係好易變黃??

我想是香港濕熱的天氣, keep it cool and away from dirt/dust. 但千其唔用冷氣對住.
原帖由 mirage 於 2006-9-19 15:56 發表
>> 用蘇打粉放在櫃裏可以吸味

個玩具櫃可以有咩味比佢吸? 霉味?
有霉味的話都好有問題的了

當然有, 除非個櫃可以分開空氣同您間屋大, 櫃唔近廚房.或居住環境空氣清新.  香港空氣潮濕, 蘇打粉可以吸收濕氣.
:Q放在無菌區用不接觸技術.....好像換症一樣:?:?:?
how about pvc material?
Good tips ar!

Iam just worried about HK's humidity!
我會用水濕布 (non scratch )去抹 PVC 玩具(不加其他化學製品). 因為 PVC 本身係有毒性, 由其事軟PVC, 嬰孩最好唔好咬軟PVC玩具 (加左 plasticizer 去整軟硬PVC, 有毒的. PVC 有 chlorine, 有毒的); 如果用其他化學製品去抹, 唔知會唔會 release D chlorine. Platicised PVC 本身已經是軟, 所以不要放近有熱地方或o西住.我會唔比太陽或紫外光o西住.

至於 Fluorescent light (光管)都有紫外光, 不過比光管內的 phosphorescent coating 吸收左變為可見光.