Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 機動警察FAN屎聚腳地

simpsons 發表於 16-11-2016 09:43 PM
畫得好靚,但不用原裝人物為什麼故事要發生在特課2組呢???用其他組不可以嗎?

首先標題帶REBOOT,就講明和之前作品無關聯

而且該項目是要在7分鐘內將故事講完,做承接啟後更幾乎沒可能

所以導演用了個討巧的方法,用近似的世界觀和人物來將故事講完

我們熟悉元素比如“特車二課所過,寸草不生。”  “現場最緊要臨場判斷。"(太田名言) 精明的隊長  衝動的駕駛員等都不用解釋就立刻明白
而家TD係唔係少左人呢, 我地呢個post竟然長期高佔頭5位{:1_374:}

THX        我都完全睇唔明   睇亞馬遜日文網話 (完全新作OVA(約10分)  (映像特典 (約30分))   共40分

我估可能係試片 之後會重新出個 特車二組故事    咁做有乜目的 就係比大家一個心理準備會有新機勳警察  期待中

hellcat556 發表於 16-11-2016 10:37 PM
首先標題帶REBOOT,就講明和之前作品無關聯

而且該項目是要在7分鐘內將故事講完,做承接啟後更幾乎沒 ...

試片來的 乜乜世界觀 乜乜人物  故事完全冇交代  套片係話比我地FANS 聽將會有新機動警察睇 (我估) 不喜勿插
一文字BX 發表於 17-11-2016 08:28 PM
THX        我都完全睇唔明   睇亞馬遜日文網話 (完全新作OVA(約10分)  (映像特典 (約30分))   共40分
...

30分鐘的那個是製作花絮。

這部機動警察reboot是庵野秀明企劃的日本動畫人展覽會的新作而已

這個日本動畫人展覽會的目的是讓一批中堅動畫人在不受市場左右的情況下拍一部長度7∼8分鐘的作品

這樣做的原因在於庵野覺得現在動畫業又再次回到以前那種只有暢銷漫畫/暢銷小說 才能拍成動畫的時代,80年代起動畫人原創故事機會再次喪失

這就是他常說“動畫要完!”的原因

這個庵野發起的項目NHK紀錄片
http://www.bilibili.com/video/av3419390/
這企劃裡還有兩部情懷作品

一部是TVB播過的電光超人
http://www.bilibili.com/video/av1892940/

一部是咸蛋超人
http://www.bilibili.com/video/av2859749/
hellcat556兄{:1_377:}
hellcat556兄(讚)x2
verywai 發表於 25-11-2016 06:06 PM
《機動警察REBOOT》鐵定於明年2月28日公開

http://www.hk01.com/%E7%A7%91%E6%8A%80%E7%8E%A9% ...

感覺係為商品而出.......................................................

今日無聊……:67:

(智慧同勇氣){:3_133:}

好多配件, Price: 7,560JPY, 合理:love:

岩岩醒起記得 機動警察 1號機英格倫  起動時  左右兩個扣應該係扣係英格倫排氣口用來固定英格倫      以機動警察REBOOT入面個扣係扣起排氣口兩側   唔知ROBOT魂入面 架運輸車 係跟舊TV版定REBOOT版 ?
一文字BX 發表於 29-11-2016 08:56 PM
岩岩醒起記得 機動警察 1號機英格倫  起動時  左右兩個扣應該係扣係英格倫排氣口用來固定英格倫      以機 ...

應該係跟舊TV版
而之前d圖片亦睇到兩個扣係扣係英格倫排氣口