Toysdaily 玩具日報

查看: 9966|回復: 19

人體內的宇宙?(非星矢,龍珠,saber,小宇宙)

個人愚見,勿笑,thank you!!
如果你相信有黑洞存在,即是你相信有無限大!
如果你相信有無限大,即是你相信有無限細!
如果你相信有無限細,即是你相信你身體內就是一個宇宙!
地球圍着太陽轉動你覺得像不像我們體內的極細分子圍着原子轉動一樣嗎!
你聽過氣泡宇宙嗎,將五十億光年內的星雲圖放大,發現了和人體內的細胞組織分別不大!如果這個假切是真的,我們這個宇宙便是在一個巨人的體內,這個巨人可能就是我們說的"神"了!但是為什麽這個巨人百幾億年都還沒死??幻想相對論的假說,密度小的星體上的生物比密度大的星體上的生物時間會過得快一點!可能 "巨人"過的一分鐘,就是我們過的一百萬年!!
你們覺得宇宙正在曠大,可能就是"巨人"正在成長!巨人住在另一個宇宙可能又是另一個巨人體中,反復不段,萬世不滅!!
我們體內可能住着很多"巨人"呢!!!:shiny:

[ 本文章最後由 ankayin05 於 11-12-2006 03:58 AM 編輯 ]
個人愚見:
有黑洞, 不等於和無限大及無限細有關,

跟據相對論而引伸出的論點, 黑洞是一個超大質量的星體或空間, 其質量所產生之引力, 連光都被吸入, 在人的肉眼不能看見其真實一面, 就像漆黑一片, 科學家以洞狀的模型去解釋此理論, 故此以《黑洞》為名。
但黑洞的引力有多大就不得而知, 如果黑洞的引力是非常巨大, 理論上, 宇宙是在收縮中, 但實際上, 科學家發現, 宇宙是在向外伸延中;更奇怪的現象是, 近代天文學家發現, 宇宙正以地球為中心, 向外擴展中!

如果硬要用科學角度去解釋“神”是什麼, 只有相對論所提出的“四次元時空”的理論是比較合理!
人是活在“四次元時空”中:
一次元空間在二次元空間之內,受其限制;
一次元及二次元空間在三次元空間之內,受其限制;
三次元空間:三個互相成90度的軸心構成立體的空間
人是立體空間之個體, 但不是受其限制, 是受時間所限制, 故此, 愛因斯坦提出在三次元空間加上時間軸, 構成“四次元時空”。三次元空間隨時間而變化, 故此人是活在“四次元時空”中!
如果“神”是不受時間限制, 由此推論, “神”應該是“四次元時空”以外的生命體, 即是所謂“多次元生命體”。

以上乃個人之愚見,與宗教及TD立場無關

[ 本文章最後由 Toyxsniper 於 11-12-2006 05:08 AM 編輯 ]
我就多唔識科學,但係大學時係有讀下哲學0既課題...
無限大,同無限細係一d concept...根本唔可能存在
一d係我地做出黎0既假定,再用黎去證明一d我地唔知道0既野,我地最後得到0既答案必定係錯
正如當年笛卡兒去用左一d假設去證明有神,最後都係錯

樓主0既觀念,係正如一個叫"萬個天使於針尖跳舞"0既神學論題,因為人0既六感係太唔可信,對於大小,多少,輕重都太inductive...即係太靠我地以前0既經驗,

而對上一位講0既,其實黑洞係可以observe,但詳細我唔知點講,只係聽過一d好似叫霍金蒸發0既野,我唔係讀science,所以唔太了解

我講少少我對神0既見解啦

而基督教0既神,聖經入面0既記載係有d地方有問題
all powerful,perfectly good/kind係有絕對有問題...

scotland 0既david hume題出一個論題
如果神係仁慈,做咩有災難,只有3個可能,
1.神不能 2.神不為 3.神另有目的,咁1,2都絕對唔合付神0既形象,

第二題,神為咩做人類,做咩做世界,但係又要做一個滅絕者0既角色
照住自己個樣做人,之後做一個環境,仲有一d rule,即係神之法則,或者係遊戲守則
咁同我地li d toy fans玩模型其實冇咩分別,好難要一個人對住d模型好似對親人咁ga wor

如果睇過eva 0既朋友就應該會記得,明日香mum有一幕拎住個公仔,明日香0係度諗,
公仔係人照住自己樣做出黎0既玩偶,0係神0既角度,人就係同公仔冇咩分別...

其實eva就係講緊li個論題

再者,當年讀大學時仲因為考試而睇過一d著作,有d提到,聖經有唔少都係講神對猶太人,以色列0既偏愛
因為猶太人自古就係一個冇國家0既民族,咁一個民族0既cohesion force就只有黎自宗教,所以入面有一d咁0既教義係不足為奇,但係li d 聖經章節係來神0既靈感,定係人0既創造,就絕對係一個可疑之處
好難
哇~~~~~~""
:shiny:先回樓主的話...
樓主看了手塚治蟲-火之鳥嗎?
手塚老師提出過一樣的假設.

這個想法很有趣,不過我們的科技已可看到原子(可能有錯...是否用原子拚過IBM字樣),上面好像無生物...

而且提一提樓主,黑洞和無限大少好像無關系...

反而有大大說,宇宙正以地球為中心擴張?
我想知多D....
好勁的brother啊
宇宙間有幾百億個太陽系,

宇宙之奧秘,人類短期內真係冇咩可能理解到,我們最叻都只係去到月球.......

仲要只係研究緊宇宙幾十億年前既history,連宇宙真正發展到點都唔知............

人類真係極極極極渺少,所以一生人只將時間花在一層樓身上是如何浪費
原文章由 原罪 於 11-12-2006 02:21 PM 發表

這個想法很有趣,不過我們的科技已可看到原子(可能有錯...是否用原子拚過IBM字樣),上面好像無生物...

而且提一提樓主,黑洞 ...

我冇聽話過係中心點....應該唔可以知道咁detail

而家唔可能知道0係地球係中心點ga wor,而地球係中心點,只係一個觀測0既幻像,因為宇宙膨脹得極快,而且無邊無際,所以搞到邊一點都好似係中心點lor,li個假設0既error,係大到不能想像,都可以話係托勒密0既地心說之後0既又一新作
TOPIC好似YAHOO!拍賣~~~
原文章由 原罪 於 11-12-2006 02:21 PM 發表

而且提一提樓主,黑洞 ...

在下曾經在三年前的一個科學節目及不知那一期的牛頓雜誌上, 提及一班為數十數人, 來自不同國籍的天文學家, 用了六年時間, 將太空望遠鏡所拍的星圖, 重新構成一個立體的宇宙模型!
該模型顯示出, 地球位於一個呈橢圓形的星團中。而每粒星都以地球為軸心向外擴展中。最初, 天文學家們都以為是主觀角度下的錯覺, 但為求證, 他們將所有星體的速度、角度及路徑等所有資料, 交給NASA的超級電腦作分析。結果發現, 每粒星都真的以地球為中心, 而誤差值只得千份之一位數(即小數點後四個位)!
原文章由 Toyxsniper 於 11-12-2006 10:51 PM 發表

在下曾經在三年前的一個科學節目及不知那一期的牛頓雜誌上, 提及一班為數十數人, 來自不同國籍的天文學家, 用了六年時間, 將太空望遠鏡所拍的星圖, 重新構成一個立體的宇宙模型!
該模型顯示出, 地球位於一個 ...

我以前讀過D書有講過﹐呢個現象其實只係因為當全宇宙都脹緊既時候﹐所有星球與星球之間既都會越黎越遠﹐無論o係邊點做reference都會好似以自己為中心o甘。
o甘你記唔記得有無其他additional既資料可以講下﹖﹖
那一班天文學家用六年時間(每天24hr)將每粒觀察到的星, 記錄低它們所有移動速度、距離、軌跡及光譜!
重點是, 若將星體移動的軌跡連起來的話, 是呈直線, 將該線延長, 發現每條軌跡都是指向地球!(每個方位的軌跡, 結果都是如此!)

[ 本文章最後由 Toyxsniper 於 12-12-2006 12:07 AM 編輯 ]
原文章由 Toyxsniper 於 11-12-2006 11:14 PM 發表
那一班天文學家用六年時間(每天24hr)將每粒觀察到的星, 記錄低它們所有移動速度、距離、軌跡及光譜!
重點是, 若將星體移動的軌跡連起來的話, 是呈直線, 將該線延長, 發現每條軌跡都是指向地球!(每個方位的軌跡,  ...

多謝大大的資訊.:shy:td果然多野學...

但宇宙不是由各個星團,星系,黑洞等東西組成嗎?
難度這研究是說全宇宙的物質都是圍著地球身處的星系轉?
但地球本身不是不動的....是圍著太陽轉喔:?
大大所說的有道理, 以我們所知, 地球是以太陽為中心在轉。
而他們所能觀察到的, 是發光的星體(即恆星)及其週邊的星體(即行星), 所構成的太陽系及星雲, 它們的移動軌跡!

在下在此為他們所說的做個大膽的解釋:
每個太陽系及星雲都是受其主星(母星)所支配, 若它在移動, 其他星體(子星)都會跟隨移動。
所以, 我們可以不理會那些在固定軌道運行的星體。(若是要計算在內, 就要以它們的軌道所構成的"面"來計算, 即它們的移動路徑不是"線", 而是"柱"。)
地球是行星, 是人所共知的事!
而他們所提出的發現, 指那些星體移動的路徑指向地球, 我相信並非是完全落在地球身上, 應是落在地球的軌道所構成的"面"上。因他們的發表的數據的誤差值是千份位數, 這千份之一足以構成很大的角度誤差!

若是看重這千份一的誤差的話, 乾脆將它們看成是以我們身處的太陽系為核心吧!