Toysdaily 玩具日報

祝各位大大元宵節人月兩圓

尋晚見個月亮好圓又幾清就影落嚟, 小白IS + kenko 2x + kenko 1.4x , 影出嚟鼻屎咁細,如果有456或者大白就好啦:61:

祝大大有女友相伴。:34:
請問大大kenko 2x的質素如何,身痕想敗家玩玩:56:
像大大這樣2x + 1.4x 成像不是會有很大影響嗎? 看圖好像還可以啊 :43:
原帖由 上下盤 於 21-2-2008 09:18 PM 發表
祝大大有女友相伴。:34:

大家咁話:D

原帖由 sirbine 於 22-2-2008 06:32 PM 發表
請問大大kenko 2x的質素如何,身痕想敗家玩玩:56:
像大大這樣2x + 1.4x 成像不是會有很大影響嗎? 看圖好像還可以啊 :43:

小弟睇過吓 d review每一個牌子質數都差唔多,原廠咁貴可應該都係因為佢白色靚仔d:( ,加咗extender之後光圈全開會有d散,收一收光圈就會有改善. 但係 400/5.6 用 F5.6 已經sharp, 200/2.8 + 2x 可能要收到 F8 先好d , 咁係咪即係 extender 無用呢? 唔好唔記得當由 200mm upgrade/換到 400mm 鏡個 extender 都可以用得返(最多黐膠紙或者手動):he: 咁就變咗800mm, 呢個世界無人嫌支tele鏡太tele架嘛係咪? 有人主張 crop 相同加 extender 咪一樣,呢個又係兩難局面,不過有時個主體太細,細到一pat o嘢咁你想crop個鏡頭都無咁高解像力俾你crop啦:o ,如果夠光可以收光圈o既話小弟覺得 extender o既成像係會比crop相好少少o既. 如果大大係鬆動o既入返個都唔錯o既,因為都幾有用,kenko 先幾百蚊係咁多牌子中最平o既:p
多謝大大詳細解釋:64:
大大尚未回覆前跑去數碼x地論壇搜尋,看到kenko被人踐踏得一文不值,寧願crop相都別買,真的令人卻步:70:
但看完大大的解答,又令我重燃希望:36: 不過會再仔細考慮是否真的有用再作打算,畢竟光圈縮得太小在應用上的確有點麻煩:67:
kenko還有一個是3x的變態東西,要是不計較質素的話,這個應該更好玩吧:43:
原帖由 sirbine 於 23-2-2008 12:02 AM 發表
多謝大大詳細解釋:64:
大大尚未回覆前跑去數碼x地論壇搜尋,看到kenko被人踐踏得一文不值,寧願crop相都別買,真的令人卻步:70:
但看完大大的解答,又令我重燃希望:36: 不過會再仔細考慮是否真的有用再作打算,畢竟光 ...

:x 一文不值咁誇張??佢地梗係張張相都要晒海報咁大喇~~~

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=436745&highlight=kenko%2Bextender

大大可以參考吓呢個link,有原廠同kenko比較~~

:$ 係呀因為光圈會變細咗所以如果太暗會變咗無乜用,同埋要睇吓大大有乜鏡頭配合, 例如 小白 F2.8 就會比小小白 F4 夾d,光圈大d加咗extender對焦都仲ok快,見過好多 ching o既 case 係小小白 IS 加 2x 無咗自動對焦(就算黐膠紙:unhappy: ),但係有d ching又有架喎,所以好麻煩......

kenko 3x 呢個就真係唔建議大大考慮啦,佢劣評如潮,真係crop相好過,而且小弟唔肯定佢光圈會收到幾多,見到d ching 用唔夠三日一定放棄掟返二手出嚟,大大最好都淨係諗 1.4x 同 2x 喇:(

有幾張 sample 俾大大睇吓 係 EF 200/2.8 定焦 + Kenko 2x o既,小弟覺得個 quality 幾ok, d相淨係收咗一級光圈,o個日落雨好鬼暗:oh:

大大貼的threads我也有看過,不過也看了另一條kenko被人狂踩的:50:
3x那個只是講講,我也知道質素不太行:38:
2x應該會try try,畢竟不算貴價品,而且可以配我的tamron 90和小黑三,用途應該還好
但現在又心郁郁想玩俄仔500/5.6反射鏡:70:
一入攝影門深似海:59: