Toysdaily 玩具日報

查看: 19002|回復: 21

[改造交流] 手塗分享-龍珠大蛋上色完成品--傳說之超級撒亞人

上次既post內有多位師兄問如何手塗, 今次簡單咁分享下, 用龍珠大蛋布洛布示範, 其他大大都指教下小弟啦~~:64:

用具:

郡氏油性開油水係必須品

郡氏油性油, 暫時小弟覺得最好用既油 ~~

由於小弟窮:cool: , 3枝筆, 走天涯

另一種必須品係噴灰, 但未影相....主要分500,1000&1200號, 號碼越大,粒子越幼細, 我係用白色1000號噴灰, 上色會易好多 ~~:43:

首先將個件噴上灰先 ~~~(張相影得黃左, 正常係白色既)

待乾後可以上色, 上色前停一停, 諗一諗:62: , 應該上咩顏色先, 今次我選擇上肌膚色先~~下面2張圖係上左2次色既效果

弊 ! 油出界添.....:sad: d頭髮同頸鏈都有肉色....唔駛驚, 定d黎~~ 大家記住, 手塗係用手, 手係一定會震, 識影相既師兄會明白依一點~~小弟都成日油出界, 咪補囉 ~~~

頭髮色處理: 因為依隻綠色既遮蓋力比依隻肌膚色強,  上色後之前既肉色唔見左喇, 每隻顏色要上2次以上, 布洛尼肌膚色就上左4次喇, 檢查下各顏色均勻, 如果無問題就可以再上埋陰影, 其實陰影上唔上都無所謂, 有既話會令隻件增加立體感 ~~~:!
今次我做隻布洛尼既陰影唔強烈, 太重會好花....面都無滲線, 個位太窄喇, 果3枝筆做唔到....:die:

上色小貼士 : 無論用噴筆或者手油, 塵係你最大既敵人, 每次開工都要清理一下工作枱先 !
今次隻布洛尼手工好好, 肌肉感極強, 好有壓迫感, :shiny: 唯一缺點係個地台, 根本唔啱位....又細....
完成後好大滿足感, 手塗既好處係隨心所欲, 依家玩具廠dQC咁差, 有時真係頂唔順....:blame: 自己油無咁嬲....
好似原廠上色既布洛尼咁, 好似晒完太陽燈咁, 鍾意唔鍾意係個人喜好.....我上色係根據動畫設定既, 當然無可能100%跟足, 但近似都好d...
暫時分享住咁多先 ~~ 多謝參觀 ~~:64:

下回預告 : 比達之計謀

:71:
good one again! :61:
型仔左好多呀~~~good:71:
嘩,好正呀!!:71:

樓主不如再detail講講step,之後叫Dougulas將依個post加入精華區啦,難能可貴呀:handshake:
好有心機
但係除左膚色淺左~好似分別不太大~ :45:
自己覺得原本上色已不錯,:36: 但大大上色能力更神乎奇技!:66: 厲害厲害!:71:
正!又學到嘢喇:36: 謝謝大大嘅教學:64:
多謝各位欣賞 ~~~
其實上唔上精華無所謂, 最緊要係幫到大家啫, 發揮互聯網互相幫忙精神, 令大家得到更大既樂趣 ~~~
本身依個post想簡單咁講, detail就可以好長篇.....咁我試下加d野落去啦 ~~~
正:71: :71: !
多謝分享:64: !
:71:
好的導賞,謝分享:77:
可唔可以分享下你係用邊隻人肉色?因為小弟都要上(但唔係博羅利)
小弟買左雙星既xf-15(水性),唔知o岩唔o岩?(用開水性)
:71:大大果然神技~
支持加精