Toysdaily 玩具日報

查看: 8742|回復: 14

[玩具攝影] Pia Carrot G.O. 堀内さな

:69: 凍冰冰, 最好係留o係室內影 figure ~~
:unhappy: 唔 keep 住影, 好易生鏽...

=口=
很sharp 的成像....好靚的景深喔~
:36: 大大打燈技巧越嚟越純熟~~ :71:
成像好sharp呀真係~~可以分享下用咩鏡影呢?:71:
影到好似官圖. 正:71:
原帖由 sos2sos 於 18-2-2008 04:32 PM 發表
影到好似官圖. 正:71:

應該話比官圖影得更滑溜。:34:
好靚呀...如果3月1日有幸見面, 真係耍多多指導
拍得很美啊:handshake:
:shy: 先多謝各位跨獎~~

原帖由 潔白紙巾 於 18-2-2008 10:25 發表
成像好sharp呀真係~~可以分享下用咩鏡影呢?:71:

:) 小弟用的是 Canon EF100mm F2.8 Macro USM

原帖由 小威威 於 18-2-2008 17:56 發表
好靚呀...如果3月1日有幸見面, 真係耍多多指導

:D 我都有報名參加 pnchan 大大私影活動, 到時要向各位好好學習. 影人像好講經驗同溝通, 小弟還是隻菜鳥, 嫩得很.
原來係呢正野~
我都用入左支135MM F.2 MACRO , 有MACRO影真係好好多..
不過135MM 太遠, 影GUNDAM 有點吃力..
原帖由 mars 於 19-2-2008 12:47 AM 發表
:shy: 先多謝各位跨獎~~

:) 小弟用的是 Canon EF100mm F2.8 Macro USM

:D 我都有報名參加 pnchan 大大私影活動, 到時要向各位好好學習. 影人像好講經驗同溝通, 小弟還是隻菜鳥, 嫩得很.

ef100mm macro 會唔會要企好遠先影到?

我都想入支微距影玩具, 但唔知入邊支好:no:
原帖由 3650P 於 5-3-2008 23:29 發表

ef100mm macro 會唔會要企好遠先影到?

我都想入支微距影玩具, 但唔知入邊支好:no:

:78: 100mm 還好, 1m 之內 (呢隻 figure), 背景紙不用太大張~~ 焦距視乎工作環境, 更要考慮影全隻 figure 定局部 close-up 多
:80: Server 重裝後, 已重新上傳圖片~~

原帖由 boy1420 於 6-3-2008 01:09 發表
小弟好欣賞mars的打燈技巧:love:

:shy: 過獎~~ 都係多得呢條 link http://www.photoflexlightingschool.com/Lighting_Lessons/Basic_Lighting/Product___Still_Life/index.html
:) 大大得閒都黎分享o下~~
原帖由 boy1420 於 6-3-2008 18:57 發表

大大介紹的網頁小弟睇完受用無窮,可惜家中地方唔大,要玩打燈實在太多限制:56:

上次大大介紹SSP 的180W燈,小弟去"盈記"看過有d心動想買,但一想到要連燈架.....又會比人嘈:62:

請問呢款燈好用嗎?小弟一直都 ...

:unhappy: 其實要每次用都 setup 過晒係幾煩, 不過效果理想無計~~
:shy: 買呢款燈之前, 小弟都不段尋求好多打燈形式; 自從入左呢 set 野之後, 我就冇再諗其他燈; 算係合我心意
:78: 如果地方唔夠, 可以用 DIY diffuser (牛油紙) 或小型攝影棚o既
原帖由 boy1420 於 6-3-2008 19:04 發表
小弟近日的幾張打燈爛相....:(

:^ 都唔錯吖, 加爾巴 好夠氣氛; 影玩具最緊要有 heart ~~