Toysdaily 玩具日報

查看: 16486|回復: 18

打燈教學 web site

:43: 呢個 web site 教打燈, 好淺白, 多圖例; 雖然用影樓器材作示範, 但係一理通百理明, 起碼知道點樣做~~

http://www.photoflexlightingschool.com/Lighting_Lessons/Basic_Lighting/Product___Still_Life/index.html

:shy: 小弟都即刻試o下玩o下兩張 (圖比較大 1200x800); 只係用左一支燈, 效果重好過以前用三支燈~~

好實用。:handshake:
多謝大大分享(好sharp 好靚)

請問左大大怎麼樣可以有淡變色background
一支lighting 位置應該放那個方向

原帖由 聖鬥士星矢 於 28-1-2008 11:44 發表
多謝大大分享(好sharp 好靚)

請問左大大怎麼樣可以有淡變色background
一支lighting 位置應該放那個方向

:) 淡變色 background 係燈o既範圍以外, 自然變暗; 支燈就咁由頭頂, 直向下打, 不過 load 到好低, 左右兩邊加 whiteboard 做 bounce;
:71: :71: :73:
超實用~~!! :52: 實在難以搵到咁實用的網站~
thx~ mars大大~~
:34: 新年搵d玩具映下靚相先~~
頭像被屏蔽
:78: THANKS.......
原帖由 boy1420 於 29-1-2008 17:19 發表
多謝mars的介紹....打燈真的是件易學難精的事:( ,難得有參考資料:71:
另外請問你是用幾多W的燈打背景?可以的話希望能詳細分享..
thank you :love:

:shy: 小弟係用「型」記 180W 閃燈加 softbox, 掛响頂頭垂直打落去; 支燈盡量 load 底 d, 差唔多入鏡果隻程度; 同一支燈照顧晒主體同背景;
:D 因為底紙比較長 (燈光 fall off cover 唔晒), 只要末段彎向上, 就有柔和o既漸變效果~~ 如果末段平放, 會變暗/黑得好快 (見下圖), 視乎個人喜好~~

原帖由 boy1420 於 30-1-2008 11:45 發表
mars:
多謝你的有用資料...:handshake:
可是小弟有點不明,你所說的"180W 閃燈"是指室內攝影用的大燈?或是其他?
thank you:(

:shy: 係呀~~ 其實用檯燈做代替品都得, 要加塊大 d o既牛油紙做 diffuser.
請問什麼「型」記 180W 閃燈呢
有相嗎?謝謝
:handshake: :handshake: :handshake:

小櫻將閣下提供的網頁轉貼於本區以下Topic...方便查閱...可以嗎?

攝影網頁連結...XD
]http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=34258&pid=1735721&page=1&extra=page%3D1#pid1735721

小櫻上
原帖由 聖鬥士星矢 於 31-1-2008 00:17 發表
有相嗎?謝謝

:73: 「『型』記」 - 鴨寮街某檔口/舖頭...

原帖由 小櫻 於 31-1-2008 14:33 發表
:handshake: :handshake: :handshake:

小櫻將閣下提供的網頁轉貼於本區以下Topic...方便查閱...可以嗎?

攝影網頁連結...XD
]http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=34258&pid=1735721&page=1 ...

:77: 有勞小櫻~~
我就系用個網入面的影棚,要好好試下先~~~~
原帖由 聖鬥士星矢 於 31-1-2008 12:17 AM 發表
有相嗎?謝謝

其實我想問180W 閃燈是怎麼樣子?
幾錢左右,謝謝.
原帖由 聖鬥士星矢 於 5-2-2008 15:09 發表

其實我想問180W 閃燈是怎麼樣子?
幾錢左右,謝謝.

:shy: 偷圖一用... 大約如下的樣子(當然品牌不同), 鴨寮街一帶應該三幾佰蚊有交易