Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Tin

Pics: Takara Vintage TF 建造派...同場加映 Nikon D3 vs Canon 1DSMKII............

原帖由 wilsont 於 10-12-2007 12:13 AM 發表
dynamic range 都仲係C 記佔優,  C 記得iso 3200 ja wor, 係raw 度推上去同|n 記比? n 記d iso 呢次win 曬!

1DSMKII vs D3 noise  只做了 ISO800 及 ISO3200

其他 ISO6400~ISO25600 只是 D3 同機比較....
原帖由 fallout8 於 9-12-2007 11:13 PM 發表
Canon果兩張夜境d noise好勁

向D3 之前, MKII 己係noise控制得最好 的 DSLR....
原帖由 Tin 於 10-12-2007 01:44 PM 發表

好難間....暫時還是1DSMKII, 因為有鏡頭配合到影玩具, dynamic range 好, 加上打燈影相好小用高ISO....

Nikon 鏡幾乎無一支可以適合影玩具, 但高ISO可以影運動同夜影方便好多....可以話將會改變好多人(包括我 ...

獲益良多,多謝指教!我現在知道要買邊支鏡了!!
nikon影d相明顯"鮮艷"同sharp好多, 相反Canon較沉同較soft....係唔係setting問題呢:?
原帖由 fallout8 於 10-12-2007 03:21 PM 發表
nikon影d相明顯"鮮艷"同sharp好多, 相反Canon較沉同較soft....係唔係setting問題呢:?

看來是D3在相同的Setting下暴光較1dsmkII多,再加上高光位比1dsmkII早爆,所以相沜看來光些及高反差點,遲些要再試下-ev比較下...
原帖由 Tin 於 10-12-2007 01:44 PM 發表

好難間....暫時還是1DSMKII, 因為有鏡頭配合到影玩具, dynamic range 好, 加上打燈影相好小用高ISO....

Nikon 鏡幾乎無一支可以適合影玩具, 但高ISO可以影運動同夜影方便好多....可以話將會改變好多人(包括我 ...

同我想既相反既:( nikon d鏡出名夠sharp, 適合用離影靜態玩具, 相反canon出名對焦快但係比較soft, 比較適合打雀同影女:p
我覺得影玩具都係sharp d正d, 所以兩張天威我會選nikon果張(個人口味):71:
兩張都咁靚
平日好少回既我,都要:71:

一個簡單而有用的參考,正過齋睇靚相
:73: 建造派...無得頂
I think Nikon D3 is better ! ( According to this case and just own feeling )