Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 12月 魂限 聖衣神話EX 處女座瞬 -黃金聖衣的繼承者-

G3X 發表於 11-7-2024 11:08 AM
都可以解釋到,可以話青銅5子學唔切黃金的招式,用返青銅時期原本d招式,卡隆係雙子後補,一早就安排佢學,一 ...

應該係雙子聖衣承認卡龍,佢先著到雙子聖衣…

而佢在海皇篇的相近絕招叫銀河超級震檔,唔知點解在冥王篇變左銀河爆烈拳…
th0220 發表於 11-7-2024 11:02 AM
但係招式都可以算係跟人丫,
好似阿瞬出星雲氣流都合理,
條鎖鏈真係仙女座的嘛,

馬雲鎖鏈~ Bandai 甘跳脫亂甘出, 重吾馬上暈低/?

港魂
SAINT CLOTH MYTH EX VIRGO SHUN -INHERITOR OF THE GOLD CLOTH-
https://p-bandai.com/hk/item/N2742182001001

瞬嘅師父仙王座,TV版後生好多,而且聖衣雙臂新增漫畫沒有嘅鎖鏈,仙女座鎖鏈同星座本身有關,咁仙王座呢?純粹從一個what if角度幻想,TV嘅設定佢嗰個門派鎖鏈會具體出現,珍妮有鞭,仙女座本身嗰條係真,瞬出招有「特效」鎖鏈,咁就唔使搶仙女座條鎖鏈
Lau 發表於 11-7-2024 12:39 PM
應該係雙子聖衣承認卡龍,佢先著到雙子聖衣…

而佢在海皇篇的相近絕招叫銀河超級震檔,唔知點解在冥王篇 ...

漫畫好似有講撒加有咩意外,就會佢後備頂上做雙子
G3X 發表於 11-7-2024 07:34 PM
漫畫好似有講撒加有咩意外,就會佢後備頂上做雙子

係咩??

請問在那裡講過??

我真係醒唔起…
ToyKnife 發表於 11-7-2024 11:14 AM
但鎖鏈係實物唔係「形態」,同其他招式有好大分別。

不過咁講,用常理討論漫畫,其實都會俾人話無謂~  ...

師兄講得無錯,仙女座條鎖鏈的確係要跟聖衣,而呢兩條鎖鏈根本就係「僭建」出來的!
根據原著漫畫,瞬响穿著處女座聖衣之前,仙女座聖衣已被死神粉碎,而著咗處女座聖衣之後無耐,一招都無出過就又俾死神「剝光豬」,總之漫畫入面處女座瞬係無鎖鏈,呢兩條鎖鏈唔知係响動畫定係D網遊果度走出來的。
凡有設定上的爭議,一律以車田原著漫畫為準,原著漫畫入面沒有出現過的,其實可以無視。
正,終於等到瞬的處女座聖衣,舊版神話只能換頭,帶不上頭盔,今次終於可以完整展示帶上頭盔的處女聖衣,希望早點公佈獅子一輝,好讓我收集完整的五小強黃金聖衣。
Lau 發表於 11-7-2024 07:55 PM
係咩??

請問在那裡講過??

海皇篇,回帶返雙子兩兄弟決裂個陣段對話,同埋仲係海龍打一輝個陣已經用過
想問下泥緊再出果隻EX人馬星矢係metal素体?呢隻阿瞬好似又唔係
炎龍騎士 發表於 12-7-2024 09:34 AM
想問下泥緊再出果隻EX人馬星矢係metal素体?呢隻阿瞬好似又唔係

兩隻都係EX Metal素体,可以留意番手肘內側的關節位係金色的。
炎龍騎士 發表於 12-7-2024 09:34 AM

港魂商品內容有寫:
「VIRGO SHUN」終於在聖鬥士聖衣神話EX系列中登場!

素體採用青銅聖鬥士用的EX METAL素體。換上全新塗裝,部分處女座聖衣採用新造型,可裝備星雲鎖鏈。重現「VIRGO SHUN」獨特的戰鬥風格!
G3X 發表於 12-7-2024 06:46 AM
海皇篇,回帶返雙子兩兄弟決裂個陣段對話,同埋仲係海龍打一輝個陣已經用過 ...

等我搵返我套舊漫畫睇下先…
按episode G漫畫解釋係鎖鏈並非原裝星雲鎖,係阿瞬小宇宙實體化造出嚟
就好似雙魚座咁無中生有生成車成車玫瑰車埋嚟XD