Toysdaily 玩具日報

查看: 1319|回復: 12

[玩具報告] DX超合金 VF-31AX Mirage

買這個記得好像因為見過穿上裝甲幾吸引(本身就太瘦不算很喜歡),但第一套裝甲原來是未有紅色版,將藍甲變紅又沒辦法處理其上的刻字,現在唯有影完相入盒等紅甲推出啦。

機體手臂位用上鐵針設計(即聖鬪士的腳踝位),其實都沒有動過幾次,提槍已經有時會跌了。股關節一樣係易鬆的設計,背翼掛在身後,都又幾多時會輕微後仰。活動能力算理想,可以擺些較大幅度動作。

另一套有很多彈匣的亦期待推出,先等套輕裝甲吧!
不計初代, DX我有25, 29及31, 老實至今無一部機合格, 各形態外型OK, 但總有一個形態會甩頭甩骨

腳條條FING基本上梗, 今次31機械人結構緊密番, 就到飛機出事: 機頭後與機身果條"那"隙係死症

喂, 造多個扣唔洗死喇下哇....BANDAI又特登留一手出2.0喇....
熱狗OO 發表於 27-5-2024 09:38 PM
不計初代, DX我有25, 29及31, 老實至今無一部機合格, 各形態外型OK, 但總有一個形態會甩頭甩骨

腳條條FING ...

19,25,27,29,31 都有

31/31AX唯一問題就係....出太多, 但冇特色

在冇劇情加持下, 31A係最好睇的一隻

31AX就等緊Arad黑機

點都好啦, 快D出YF30 Renewal啦
當年錯過左好想追返
熱狗OO 發表於 27-5-2024 09:38 PM

腳條條FING ...

以前覺得bandai係業界老手,但自從接觸多咗佢各款MB, DX超合金, Robot魂,超合金魂,smp等等之後,內心真係多咗個疑問:咁差嘅設計真係值得比人吹捧做玩具界嘅龍頭?
sniperxp 發表於 28-5-2024 08:23 AM
19,25,27,29,31 都有

31/31AX哩一問題就係....出丸多, 冇特色

我都係本著對初代的愛固後續的若插水就會買, 講真全部機設上的飛機個樣都係靚既, 邊隻插到999物試下新機的變型囉 (其實去到今日隻隻都差不多的了, 不過是次31隻手屈到變成翼係幾新鮮)

我估好多塞粉都係咁諗, 固此每次999或接近999不論款式都會一瞬即逝

hinaoi 發表於 28-5-2024 09:05 AM
以前覺得bandai係業界老手,但自從接觸多咗佢各款MB, DX超合金, Robot魂,超合金魂,smp等等之後,內心真係 ...

綜合來說你說的是的, 佢物就係羸在霸住D奶臣;

惟單以MACROSS論, 我無玩過其他廠, 睇片睇相就覺得BANDAI在外形上至今仍然輕易#打其他廠的菜機的
熱狗OO 發表於 28-5-2024 11:15 AM
我都係本著對初代的愛固後續的若插水就會買, 講真全部機設上的飛機個樣都係靚既, 邊隻插到999物試下新機 ...

25起碼都有 F/S RVF / 狙擊特化

31的5色戰隊真係得個頭唔同, 所以只入左VF31e同31a
但VF31e又唔納入RVF....真係呢......, 而且AX黃機更加連圓盤都冇埋

另外本身31個多用途pod本來好有潛力, 但最終又冇多幾個optional pod選擇,

連31a都唔比返個beam pod

真係冇乜吸引力

熱狗OO 發表於 28-5-2024 11:19 AM
綜合來說你說的是的, 佢物就係羸在霸住D奶臣;

惟單以MACROSS論, 我無玩過其他廠, 睇片睇相就覺得BANDAI ...

25打後嗰d其他冇出,所以冇得比較,但如果計vf-1,yf-19,yamato/arcadia其實喺外觀上係有得fight下嘅,不過當然相差咗咁多年,DX一定會比Y社/A社更加改良就一定㗎啦
不過我對DX比較不滿嘅係結構上,
例如有唔少關節都比較鬆,
25嘅胸冇一個好好嘅固定(29嘅再版先有加入齒輪結構),
31飛機形態hip位同胸下方嘅接合極其鬆散,
31嘅關節及胸腹之間嗰兩個扣唔夠力承受自己套AP裝甲嘅重量......
以上等等都比唔到佢係有多年玩具設計同製作經驗嘅品牌嘅感覺我
hinaoi 發表於 28-5-2024 11:34 AM
25打後嗰d其他冇出,所以冇得比較,但如果計vf-1,yf-19,yamato/arcadia其實喺外觀上係有得fight下嘅,不 ...

25個胸真係ONL79

起初睇說明書R晒頭以為自己整錯, 後來睇各片方知係點扣都唔會實, 頸/鎖骨/胸甲完全隨心, 幾靚都無用, 唔爽

BANDAI的照騙係好L仆GUY
有財力入Y/A社既高級版係最好
網絡路人 發表於 28-5-2024 07:11 PM
有財力入Y/A社既高級版係最好

高級版有乜特別及優勝過BANDAI版之處?

依家都無新架喇下哇?
熱狗OO 發表於 28-5-2024 10:09 PM
高級版有乜特別及優勝過BANDAI版之處?

依家都無新架喇下哇?

A社 最近有再販 過 VF-19改
遲d 會再販 VF 1S 電影版 (福 /輝機)
moonkaru 發表於 28-5-2024 11:41 PM
A社 最近有再販 過 VF-19改
遲d 會再販 VF 1S 電影版 (福 /輝機)

A社或其他廠也好, 我覺得輸BOXART輸得好緊要