Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] RG MS-06S ZAKU II

RG MS-06S ZAKU II

今天完成了爛尾10年的 RG MS-06S ZAKU II 模型...

其實這盒 RG 是 2010 年年尾出的產品,出咗差唔多都13-14年, 當時一出已經買咗兩盒。
買完擺咗喺度幾年,直至 2014 年,其中一盒改咗做 MSV MS-06E Zaku Recon,另一盒切咗一半,就冇心機劈埋一邊。
十年後 2024 年,終於扚起心肝切埋佢,哈哈。模型依舊,但人老了10年,哈哈。

自娛之作, 謝謝觀賞...

---

先砌骨架,照舊噴上黑鐵色...

---

對於我呢種年紀越嚟越大,眼睛越嚟越差嘅中年人,RG 零件太細
水貼都冇買,用返附送的膠貼哈哈。消光都冇噴...

---

RG MS-06S AND [MSV] RG MS-06E Zaku Recon 強行偵測型渣古

自娛之作, 謝謝觀賞...

--

Remark: Extracted from an HK01 article :  
原文網址: 香港01 https://www.hk01.com/article/794073

現代人收納空間有限,細盒易儲的RG 高達模型,近年深受玩家歡迎,更有取代大比例MG模型之勢,後者1年得2、3隻新款、愈出愈少。不過亦有人不喜歡RG,近日連登討論區就有人發文「Ox9仔先會買RG高達」;認為1/144細比例又精密,聽落很吸引,其實全部零件又細又複雜,要用放大鏡才組裝到,比如RG渣古II的動力喉管,需要將「細粒過鼻屎」的空心圓柱體零件,像「穿珠仔」一樣手動組裝,複雜到令人懷疑人生。所以認為RG只是「日本人的度縮野 」,情願買大比例的MG慢慢砌。

RG MS-06S is one of 最差5款RG高達模型... 哈哈!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
樓主靚相靚砌!

近日我都的起心肝砌 MG Z Ver Ka, 細件程度都唔比 RG 小, 有幾次跌件差啲唔見.
ray1849 發表於 26-5-2024 06:10 PM
樓主靚相靚砌!

近日我都的起心肝砌 MG Z Ver Ka, 細件程度都唔比 RG 小, 有幾次跌件差啲唔見. ...

係呀,啲模型零件有啲真係好細,特別係RG,我都試過有幾次比地板精靈食咗搵唔返,跟住冇曬心機…
我都開始有啲老花,都覺得砌RG 有啲辛苦。BTW,快樂素組都有另一番樂趣,支持樓主
係, 我地D年紀, 砌RG特別係元祖果兩隻係好細碎, 所以仲未砌, 砌新版的HG係輕鬆好多, 又靚仔D添
依家插水至125都有D想買, 但想起D喉管一粒粒穿落去真心卻步
人生苦短,俾多倍買MG 2.0好過
clivemak 發表於 27-5-2024 07:47 PM
人生苦短,俾多倍買MG 2.0好過

咁你放心, RG都肯定會出渣古2.0
GTO 渣古靚仔過 RG。