Toysdaily 玩具日報

查看: 1992|回復: 11

[分享討論] [若有真的心 便有最高的劍道」- 超合金魂GX59R未來合體(金....

Hello, 我係賓賓賓呀,成年無蒲頭,唔知仲有無師兄記得我係咩水呢

過去呢一年,隨住生活環境變遷,新玩具到手已變舊玩具,久而久之,新野買少左,反宜多左時間玩番舊野

玩舊野就梗要係神櫃攞落黎抹下塵,保養下

突然記得,好耐之前同老友買左份合金魂金毛獅王(未來合體)仿舊合金貼紙,等有時間就攪攪佢

點知呢個「等有時間」,一眨眼就過左幾年。。。。。

好多野都變哂,至於變好定變壞,我欲語無言

都係講番份貼紙啦

係未好精美呢

不得不讚老友嘅細心同專業,每一個貼紙位置都經過精心量度,偏差妙到豪巔

笨大特別為 GX59R 重新開模的仿舊版合金獅頭,再加埋份貼紙,細個時玩金毛獅王嘅回憶番黎嘞

多美好的80年代

現在要重拾那個時候光輝,就只能靠電腦前每一位像我老友般的您,將自己所學回饋社會了

您同我,加油

後記:

今次揀做標題首歌叫做「小霖秘笈」,我諗7,80年代出生嘅師兄,無聽過廣東改篇都有聽過原版嘞掛

廣東版本由郭小霖主唱,一位出色嘅唱作歌手,好多90年代嘅廣場歌都係佢寫嘅,可惜佢為人太低調,後尾專心做幕後創作,絕跡幕前了。(遲 d 有機會再介紹其他佢創作嘅歌俾大家聽)

至於作詞方面由鬼才林振强主理,以辦公室政治喻作江湖比武,寫出爾虞我詐非正道,勸解打工仔放棄私心,只有用心工作,做好自己本分,最終都會得到好回報。

當中道理,亦符合本篇想同大家講的「無私」

其實仲有一個原因,就係廣東版開頭有一段獨白,由已故武學名家,即係60年代無人不識,係黃飛鴻粤語黑白電影中,扮演奸角而出哂名嘅石堅師父。

到左70.80年代,黑白電影息微,堅叔入左仲係邵六叔打理嘅TVB, 繼續其演藝事業,亦令佢得到更多家傳戶曉嘅角色,當中最出名就係「倚天屠龍記」裡面嘅「金毛獅王」謝遜。(其實粤語長片年代,堅叔已扮演過獅王一次,只係70年代家家戶戶都睇電視,令佢更加出名)

寫左咁耐,手有 d 攰嘞,一齊聽歌啦

小霖秘笈
口白:石堅
作詞:林振強
作曲:B Blue/P Greedus
編曲:郭小霖

(口白) 小霖秘笈 武林至尊 恩恩怨怨 江湖了斷

聚集在三更的半夜 十二派高手要跟我過招
月亮是刀光的折射 亂石無言地說不妙

風聲怪叫似要吸血 武俠用盡力量爭奪
全為那秘笈 載著最勁秘密
我為要奪到便要動武

打打打 亂去打尖篤背部
用我陰濕掌 推出我路途
又再假假假 用個假身掩眼部
用我口水花 飛鏢似浪濤
大笑哈哈哈 用我笑聲敲腦部
用我奸手指 挑剔你命途
又再叉叉叉 用個尖叉篤背部
任你輕功好 始終無退路

十二高手都戰敗 被我怪招震盪到跌倒
石岩上蟋蟀都嚇壞 現在那秘笈我得到

垂目看秘笈 發現這段秘密 這段秘密這樣說

若有真的心 便有最高的劍道
若有真的心 一生會自豪
沒有真的心 得到也是無

現在事事用熱心 熱力獲自內在真
大大量量地待人 便絕不需要假
熱熱烈烈地待人 便絕不需要假

杜絕杜絕妒忌心 杜絕杜絕毒恨心
大大量量地待人 便絕不需要假
熱熱烈烈地待人 便絕不需要假

後悔打打打 亂去打尖篤背部
用我陰濕掌 推出我路途
後悔假假假 用個假身掩眼部
用我口水花 飛鏢似浪濤
若有真的心 一生會自豪
沒有真的心 得到也是無

下次見

P.S. 最後再「食」多樣野,就係我老友 FB 個頭像,係「堅叔」嗰樣黎架,玩具友們您地識唔識佢呀?得閒同佢打過招呼啦

加左貼紙好有味道
支持benben師兄
未到7點,见到張貼成個醒晒,多谢你呀BEN~
未到7點.見到張貼.成個醒晒.多谢BEN兄
加左貼紙即係加多份愛, 正呀Ben兄!
Benbenben師兄,你啲post一定要支持呀!
又真係感覺返咗嚟!
尤其係個頭⋯⋯加咗點睛一樣
Vince 發表於 3-5-2024 11:30 PM
加左貼紙好有味道

多謝 VINCE 兄加精及留言

係醒神架
多謝各位老友入黎撐場,無言感激

(排名不分先後)@mushroom @tower @玩具Joe @K_K @Asukakeki @nela

大家都別來無恙嗎?