Toysdaily 玩具日報

查看: 1429|回復: 12

[個人收藏] POSE+ 銀河疾風サスライガー/平頭哥

銀河疾風サスライガー EP 43 FINAL (Galactic Whirlwind Sasuraiger)

support

多謝支持。  發表於 2-5-2024 09:17 AM

樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層

當時Pose+販售銀河旋風時就己經諗會唔會出銀河疾風?

回顧過往我第一套齊J9三部曲係Yamto既群雄動系列
仲要唔係出即買係一定玩到唔玩放出來接收二手既
未睇過J9三作只為想有套完整收藏
自從Pose+推出落訂了銀河烈風時亦
知公佈銀河旋風期待會唔會加入銀河疾風?
未變~所謂J9三作完整收藏係指集結銀河三風

Pose+最後都無令失望
成就了J9完結終章~銀河疾風サスライガー
按忠於動畫基楚用現今縯繹新變形模式
同時人型達到優化引起注目
樣衰依舊冇辦法關本身原設都係咁
銀河三風中銀河疾風サスライガー係最樣衰
最具量產機樣應該唔揪得快領便當既
因為似戴護目鏡所致
但凡唔係兩隻眼既都做唔到主角
我一直咁認為
戰鬥機械/無限地帶/機動警察亦然
反觀初代超時空要塞
雖然係護目鏡一族但又唔覺有大茄味
所以設定型唔型好影響觀感

銀河疾風サスライガー変形(動畫)
銀河疾風サスライガー変形(當年玩具)
縱向轉動身體變形設計好夠趣味
但要有兩邊軌道支撐住但就限制人型身體可動
Pose+為咗サスライガー有高可動解除身體可動規限
旁邊兩條支撐軌道成為中斷裝飾作用
身體轉動方式都要有新修定

火車變形唔難
係難在裙甲翻褶砌車頭的就位拍合過程
手臂要後轉90度拆出/組合
呢部份變形Pose+係真忠於原作架
如果能夠提供唔使拆手臂而又可一體變形玩法就真係全勝啦
Pose+設計サスライガー下的火車Mode
付上三大車廂內藏載具小玩意=120%超額完成

載具並未受到Pose+認眞對待 底部偷膠相對可惜
直昇機螺旋槳未夠薄就呢2方面會失分

Pose+設計サスライガー下的火車頭
比例看車幹短(圓筒型部份)
後面屋仔(紅色車頂部份)未夠好突出(未夠高)同大件
換來史上人型最係美型サスライガー
可動方面唔差
如果肩部增設傾前擺後關節
增設裙甲可轉動功能
及增設姆指平轉及翻起功能
想必在角度提腿動作和抓手動態動作表現會更自然
張開手更具氣勢

Pose+銀河烈風
遺憾未能提供五位騎乘者

Pose+銀河旋風
克服到唔合理變形到可完全變形應該係最花心思的設計
擁有三款中最為亮眼買點
如果跑車車身可以修短及有駕駛空間內構及有人仔坐入的話....幾乎出得完美

最美型サスライガー
必屬Pose+無疑
載具底部偷膠
可動能提昇少少就好
如有齊5位人仔仲好玩
附有三卡車廂及有載具
可玩性最高

最後要多謝Pose出產品
結束J9三部曲了
我的第二套銀河3風

發表於 4 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄你心目中有冇排名?邊隻最滿意?
fallout8 發表於 13-5-2024 06:10 PM
師兄你心目中有冇排名?邊隻最滿意?

最滿意係Pose+設計三隻變形

講最型會係銀河烈風
不過無5個人仔所以配套最為不足
發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
三兄弟連莫臣鳥,我都齊哂
發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
我想問綠色架火車頭怪機有無在香港播放過?
 樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
熱狗OO 發表於 14-5-2024 11:33 AM
我想問綠色架火車頭怪機有無在香港播放過?

疾風係未有香港播放

印象只有銀河旋風有
烈風都無。
 樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
taifat 發表於 14-5-2024 10:01 AM
三兄弟連莫臣鳥,我都齊哂

果然有愛

鐵鳥我反而未買