Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 香港重機 - 利蘭獅子頭

香港重機 - 利蘭獅子頭

今次又砌冷門小眾模型… 本土創作,點都支持吓!:)

近來多咗時間砌模型,所以就快手砌了香港重機 - 利蘭獅子頭...
係咁的,平時週末都會去行山或者跑步。但最近小腿傷受傷了 (其實都傷咗一段時間),現在做緊物理治療,休腳期間就多咗時間砌模型了。

講返呢盒模型,賣點係本地情懷,本地設計和生產,利蘭獅子頭貨車又可以變型為重機 (機械人形態).
這模型為咗遷就變形,其實犧牲咗獅子頭貨車重機的”型”… 插畫或者盲盒硬膠會靚好多 :)

PS: 《香港重機》是本土藝術家葉偉青(Felix Ip)創造出本地交通工具機械人化的系列,作品更在書展結集成書,得到不少港人欣賞。

自娛之作, 謝謝觀賞...

--

貨車形態

---

可變重機 (機械人形態)

--

可動性無乜(所謂)

利蘭獅子頭 + 人人搬屋重機

自娛之作, 謝謝觀賞...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

香港重機其實都好特別, 喺佢 FB 睇到好多畫作, 最正當然係香港巴士重機啦!

仲有同高達玩 Crossover 都一樣咁過癮, 雖然我唔係高達 Fans
原來識變型,我一直以為係硬企型扭蛋...
我都鍾意獅子頭, 細個坐過又熱又櫈..