Toysdaily 玩具日報

查看: 1665|回復: 19

[玩具攝影] ROBOT魂【機動戰士高達 水星的魔女】X-EX01 Gundam Calibarn

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]ROBOT魂【機動戰士高達 水星的魔女】X-EX01 Gundam Calibarn
[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]琴日冒險消光... 過了骨

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]有返風靈水準 風靈修改型真係....

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]原來魔女與掃把嘅概念咁早就有!?  TR-6!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]

我都覺得扮魔女, 的確不如扮得徹底D, 用魔女宅急便的騎法是更好

支炮, 係囉, 都係拔出條義肢易調節一些, 本身右手都夠力, 及已經又扣手腕又手持, 條 "灰腸" 反而幾阻頭阻勢

但條 "灰腸" 又不能整根拆下, 子機又不可成盾, BANDAI係要整D野令隻野不完美焗你買埋HG

另一小缺點係支架插位放在背上好過放在屁股, 因為上半身比較重, 支架插屁股代表腰關節食晒上半身重量, 長遠腰關節一定有鬆弛危險

其他都滿意的

最遺憾就是拖幾個月先出人氣已急降溫, 依家玩落頗無感...

最可惜修改型真係識得好差

呢隻垃圾係我擁有的ROBOT魂中最差的三甲內  發表於 5-2-2024 10:50 AM
2盒打開檢查過都OK,質素上乘,就係掃把尾冇綠光條紋,通常狀態透明件太透,2個問題需要改善
alien133 發表於 5-2-2024 11:32 AM
2盒打開檢查過都OK,質素上乘,就係掃把尾冇綠光條紋,通常狀態透明件太透,2個問題需要改善 ...

超合金版見

孤品,淨買一隻唔使緊張,等劈價到腰斬再諗
alien133 發表於 5-2-2024 11:32 AM
2盒打開檢查過都OK,質素上乘,就係掃把尾冇綠光條紋,通常狀態透明件太透,2個問題需要改善 ...

U got 2 boxes!?........

係啊,打孖上,白色件易瀨嘢,收2盒點都砌翻埋一隻perfect啩,費事報修咁麻煩

係啊,打孖上,白色件易出事,收2盒點都砌翻埋一隻perfect啩,費事報修咁麻煩
alien133 發表於 6-2-2024 12:17 PM
係啊,打孖上,白色件易出事,收2盒點都砌翻埋一隻perfect啩,費事報修咁麻煩 ...

哇, 你又癲D, 我都係兩隻, 不過係R魂及HG

高達主角機你方無2.0咩....
熱狗OO 發表於 6-2-2024 05:06 PM

不過ROBOT魂終歸都係有時限, 我隻RX78 ANIME版終於膝頭哥鬆, 應該耐D有可能像EG版般條條FING的了, 我係有KEEP住玩但唔係太密, 咁都出事, 唉,

唔怪之得RX-78的ANIME版都KEEP住以唔同版本出

熱狗OO 發表於 6-2-2024 05:09 PM
不過ROBOT魂終歸都係有時限, 我隻RX78 ANIME版終於膝頭哥鬆, 應該耐D有可能像EG版般條條FING的了, 我係有 ...

mine the oldest Anime Gundam movie image realtype is still good
熱狗OO 發表於 6-2-2024 05:09 PM
不過ROBOT魂終歸都係有時限, 我隻RX78 ANIME版終於膝頭哥鬆, 應該耐D有可能像EG版般條條FING的了, 我係有 ...

其實買返去好少玩,通常都係開盒檢查下結構、外觀有冇瑕疵,然後就封袋“柄”埋一邊,好唔好玩其次,睇啱款就想擁有

好似UC年代機型,都係出一隻收一隻當立體圖鑒儲啦,真係咁有感情去欣賞自護軍嗰班怪獸咩
熱狗OO 發表於 6-2-2024 05:06 PM

BTW,風靈紅紋版真係出事,左邊小腿外側成批有問題,必然有個黑頭色斑從內到外透出,原本以為自己嗰盒白膠有雜質sad咗,搵幾個朋友求證,一夾口供足足4盒都係同一個位中,應該係白件太薄,灰色零件樁位透咗出嚟
alien133 發表於 18-2-2024 11:18 AM
BTW,風靈紅紋版真係出事,左邊小腿外側成批有問題,必然有個黑頭色斑從內到外透出,原本以為自己嗰盒白 ...

風0紅紋版是指限定的R魂限?