Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] Gundam factory 親自朝聖 1:1可動高達

OT 視覺神經嘅震憾,靈魂的的歸縮,睇完1:1,對特賣場模型根本看不上眼!我要1:1!

其實一年前Gundam base 已說快將完結,怎料一度延長至今年,甚至明年四月。無論如何,人生一次過能目睹兩部1:1內心實在激動不已,高潮不斷。

這次朝聖犠牲在所難免。近則被老虎鬧要花個多小時去東京YOKOHAMA,來回花近三小時(包括誤打誤撞過錯站買錯飛轉錯車等等),遠則冚家旺季去旅行真係賣腎之旅。不過比人鬧、侮辱⋯ 一切在1:1面前都不重要了!

可惜看台近距離門票售罄,無緣了⋯ 但已無憾了。
出擊一

歸位一

出擊二

歸位二

橫濱可以留一晚, 睇埋附近D野, 而且個高達場景夜晚更靚

去年通關不久後去左,

可能去前在youtube睇得太多了, 加上唔識日文, 所以我就無話好感動
(事後聽解說話有段係遇見阿寶的AI, 如果識聽應該係幾震撼)
明知youtube輕易睇得番, 固當時在現場集中去欣賞, 反而無乜點拍片或影相, 當然影幾張一定要既

我有上去, 必須預先book的, 都係朋友提, 唔係都無得上
上去觀感係震撼少少, 但成3千幾yen, 事前事後都覺得貴, 但作為根粉, 明知被劏一次都要

若你非根粉, 或係seed系後帶大的死小孩, 骨子裡事實對78不大有感, 但平常又要對住D老高達迷扮好了解高達, 就真係唔洗上
若帶住一家人去, 就自己上好了, 當然一千幾百於閣下係乞兒錢, 輕易展現中產氣度另計
熱狗OO 發表於 27-12-2023 11:00 AM
去年通關不久後去左,

可能去前在youtube睇得太多了, 加上唔識日文, 所以我就無話好感動

好似睇戲咁,劇透左就唔好睇。
所以我死都無睇yt片。
同一個影,唔同人拍,唔同天氣,
唔同旁述係會有唔同感覺

現場睇好震撼,但銀包都震傷,
兼失落感更大????
唔想走,但都要走。掛住大和加lu、日本食材~
darknight 發表於 28-12-2023 03:41 PM
好似睇戲咁,劇透左就唔好睇。
所以我死都無睇yt片。
同一個影,唔同人拍,唔同天氣,

下... 架高達都存在成兩年, 期間咁多YOUTUBE片彈出你一條都無睇咁堅? ....
我都係今年Easter去朝聖
無上去又唔係好大問題, 除o左好大風, 最好只係頂層近少少影到頭既側面, 但也隔住人咁高膠版, 又要就到timing, 如咁o岩佢行出去就miss 左, 中層就更無乜野睇...
地面好睇過樓上,係上面其實無咩野睇,重要每層遮住曬睇唔到d咩
老實人 發表於 29-12-2023 06:45 PM
地面好睇過樓上,係上面其實無咩野睇,重要每層遮住曬睇唔到d咩

一場去到 當然想遠近全包 睇佢全相
不過堅震撼
尤其你若知我老虎怨我幾多次
鬧左幾多(當然有啲唔係因為高達,係搭錯車睇錯線之類...)
一切都值得