Toysdaily 玩具日報

查看: 1786|回復: 13

[玩具攝影] Metal Robot 魂!?【Gundam@EFSF】Ka Signature的前世今生! 200x年出產...

當時係2000年 高達立體作品 依然係模型作為主導 而且HG仲係初期未成氣候 玩具更加不用說 只是MIA比較草創的作品
2000年係Gundam BIGBANG Project 開始摸索完成品的可能性   當年兩大生產線的出現 就是令到我繼續玩模型玩具 與及玩具攝影的契機 可以話冇咗佢哋 就冇Gundam@EFSF嘅出現
1 GFF, 2 FWUO 雖然呢兩條line已經死咗 但係佢哋嘅衍生作品 同埋技術 繼續令模型成品發光發亮 呢個後話 慢慢再傾...
陪咗我廿幾年嘅gff 開始慢慢賣曬佢 好開心又有心人要 全部離別影返一輯相片
當年造型超前 可惜生產技術仲係草創期未追得上  一個遺憾...
話時話 如果出返呢隻 Ka 1/144 metal robot魂  收返你700至1000 你會唔會課金?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]

如果係1千內我會,但笨大唔會開呢個價囉!可能會以metal robot魂ka版10週年出收你千五,之後再一模多色收多你幾次錢!
我首先好奇為何要賣哂佢哋嘅!?
熱狗OO 發表於 18-12-2023 01:07 AM

換返啲菠蘿包做早餐........
MR魂主角機唔會唔係一千蚊級, 無可能700

78VER KA出MR魂一千內只會係抄價收場, 一千內我會買既
真係問中我靈魂深處,可能全世界只得我一個極反感KA版RX78,refine太過分,外觀功能造型已經超過NT-1導致設定認知錯配,所以各個版本產品都唔買

但儲開一條line嘅成品估計又唔會錯過,真係等佢公佈出品可能又瞇埋眼落訂
熱狗OO 發表於 18-12-2023 01:07 AM

唔襯變黃之前賣,就唔值錢
alien133 發表於 18-12-2023 06:01 PM
真係問中我靈魂深處,可能全世界只得我一個極反感KA版RX78,refine太過分,外觀功能造型已經超過NT-1導致設 ...

而家hggto隻高達接唔接受
笨大唔係唔識一步到位,只係為了生計~慢慢放粉血,有時仲行倒車.最緊要有人肯中姐????
alien133 發表於 18-12-2023 06:01 PM
真係問中我靈魂深處,可能全世界只得我一個極反感KA版RX78,refine太過分,外觀功能造型已經超過NT-1導致設 ...

可能KA版出現得早, 當時年紀小兼魔改高達不多之下, 我接受到, 但只係接受到, 唔係話愛到好想要果隻, 至今我一隻KA 78的產品都無;

今日逐漸步入楊偉之齡, 我都係最鍾意原設果個7樣的78, 保持到果個7樣但又造到高可動便是最好的78

為此, 吾認為至此刻為止, 最佳的1/144舊睪係R魂ANIME版, 而最佳的1/100舊睪則為MG 2.0
Gundam@EFSF 發表於 18-12-2023 10:54 PM
而家hggto隻高達接唔接受

唔受,起碼模型同GFFMC出咁多版都冇買過,就算佢抽起條筋出Robot魂或者MR魂,應該都唔會訂,可能心底認為佢成條line出唔到幾多款

題外話,份糧就得咁多,開新line驚浪費彈藥又後悔,事必要衡量一下先得
熱狗OO 發表於 19-12-2023 10:14 AM
可能KA版出現得早, 當時年紀小兼魔改高達不多之下, 我接受到, 但只係接受到, 唔係話愛到好想要果隻, 至今 ...

同C兄眼光相近,認為柒樣就係standard,跟個柒樣只會出一次半次(結果當然唔係,R魂anime都89個版),評判新品好壞有根有據,言之有物,相反外觀refine就會出無限新版隻隻唔同,無standard就無從評價孰優孰劣,見隻買隻中晒bandai圈套
可能KA版出現得早, 當時年紀小兼魔改高達不多之下, 我接受到, 但只係接受到, 唔係話愛到好想要果隻, 至今 ...

係真愛.................

Good analysis....