Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] tomcat ~ 2023 作品年結

tomcat ~ 2023 作品年結

咁早出年結?
係呀,一嚟12月中開始比較忙,遲啲未必有時間,再加上12月內應該冇新作品,所以見而家有時間就出咗年結先。

2023年疫情過去,多咗外遊 (今年四月去咗英國探女兒,暑假與家人去咗京阪神,11月自己去咗睇橫濱高達)… 疫情過去,好多路跑/越野跑嘅實體賽都在舉行返,自己今年就參加咗三隻全馬/兩個越野跑賽事,咁當然要抽時間練跑… 加上2023工作上轉咗工,又多咗好多嘢做… 所以今年擺喺砌模型嘅時間其實少咗… (雖然砌少咗,但係都繼續買咗好多新模型)

總括而言,模型方面(包括要砌的玩食)今年有7個作品,都係圍繞高達,新世紀福音戰士和五星物語。自己最鍾意嘅就係壽屋嘅碇司令專用垂直着陸機 !

自娛之作, 謝謝觀賞... 明年再見!

Apr: RG Zeta Gundam MSZ-006
2023首件完成品... RG Zeta 係 10 年前推出的模型,一出的時候就買左, 一直懶拖到2023先砌...

Please click here to view if photo is not loaded

May: 1:1 Gunpla Kun 高達模型君
好耐好耐冇試過買盒模型返嚟,廿四小時內開始砌而且砌好! (大部份模型通常都係擺咗超過10年先砌,都有少數模型可以係一年內完成)
這盒 1:1 Gunpla Kun 真係好得意,從模型框架剪下parts砌成高達模型君,又可選擇地把他作為一個模型框架來展示! (算是這盒模型的最大亮點)

Please click here to view if photo is not loaded

Aug: Kotobukiya Evangelion 要人輸送用ネルフ司令官専用垂直離着陸機
1/100 Vertical Take-off and Landing Aircraft YAGR-N101
繼續做『福音戰士』相關的模型.... 其實這盒模型已經買咗10年,終於被喚醒… 壽屋單色模型,部件不多…

Aug Bandai 食玩 Eva Frame Ex-01 (TV版)
之前 Eva Frame 1-4 彈都係新劇場版,今次終於等到 TV 版!!!

Sep: MENG EVA-New 02 alpha (新2號機 α)
今次又砌小眾模型:MENG EVA-New 02 alpha (新2號機 α)

Oct: 五星物語 Wave 1/144 L.E.D. Mirage
這模型是半透明裝甲, 據說永野大神還曾認真跟模型商討論過堅持半透明的表現方式...

Dec : PGU RX-78-2

自娛之作, 謝謝觀賞... 明年再見!
師兄今年7件,仲有隻PGU都唔少野囉...
近2個月我都停左,希望呢廿日可以出多1隻..
潔白紙巾 發表於 10-12-2023 09:10 PM
師兄今年7件,仲有隻PGU都唔少野囉...
近2個月我都停左,希望呢廿日可以出多1隻.. ...

師兄加油,希望師兄年尾前可以出多隻精品!
師兄D相都係睇唔到
go-go321 發表於 11-12-2023 04:03 AM
師兄D相都係睇唔到

我用iPhone Safari就睇到相
用Chrome就睇唔到,我都唔知點解。
唯有加咗啲相link, 可以click入去睇.
謝謝師兄支持!
tomcat 發表於 11-12-2023 07:43 AM
我用iPhone Safari就睇到相
用Chrome就睇唔到,我都唔知點解。
唯有加咗啲相link, 可以click入去睇.

我之前試過Chrome, Edge, Opera都唔得, 今日試Firefox先得
我今年都湊夠數可以做年結
睇唔到 x2

oh, you assembled PGU.
ygat2005 發表於 13-12-2023 12:44 PM
睇唔到 x2

oh, you assembled PGU.

Yes 素組了 PGU…

砌完隻五星 wave LED,要砌 Bandai 平衡一下,才可再砌下隻五星黑騎士…

haha, after FSS, i will paint EVA-01  發表於 18-12-2023 08:19 PM
I finally completed 1/144 Volks IMS 五星 黑騎士 :)