Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] [玩具箱系列] 失望之作,HG 機戰OG 古鐵

見打風放左半日,多左時間打埋篇玩後感

----------------------

先表明,這隻不是新品
(大約1,2年前的產品了)

只係早前砌完隻HG大贊卡

覺得分色好好  又結實
只要唔介意會甩色,大可以用來粗玩
因此,先追返舊果幾隻OG機體
(都係得個買字,無時間砌...)

時間關係,幾隻中只砌古鐵

造型唔錯
小弟用Gundam Marker噴金屬色
貼紙就用得就用
除滲下線外,其他咩都無攪

以最粗糙的方法完成它...
出來效果都算接受到

就咁睇  前後都無咩問題

可惜一打開肩位的推進器 (?)
D冰格就出曬來
仲要大大格...

小弟唔玩機戰 (但會睇Youtube d 出招影片)
唔肯定D招式名係咪跟官方

三連裝機關砲

霰式掃蕩砲

電熱角

轉輪貫釘

------------------------------------

老實講,這隻玩後感頗為差

肩位太大,雙手活動幅圍會受肩位影響

而且頭的角 會跟肩位相撞
限制了轉頭

角太幼/太薄
左手機槍的連接位脆弱
感覺會不小心就整斷

配件只得1對替換手
(開掌 及 飛機手 各一對)
雖然古鐵真係無咩武器
但俾多D造型手、特效件都好呀

整體可動都幾差...

上半身:

頭扭幅會俾肩位阻擋

雙手武器在手背,但手部又無足夠的活動能力配合
限制了後多招牌動作重現

下半身:
雙膝屈幅不大,雙腳掌接地差

最衰係下盤位跟大腿的連接位
勁易甩,好易成隻腳飛出來  (可重新組裝的斷開)
這是結構問題,死症來的

(以下部份文字很難解釋,盡量表達)
正常模型的大腿,會是2件 外部零件 (>>A / B<<) 前後組裝
內裡會夾著一個接駁位置 (C)
再將完成後的大腿 ( >>A+C+B<< ) 跟 下盤的凸出零件連接

這樣位於大腿內部的接駁零件 (C)
會因為受到前後的裝甲夾實 (A/B),使它不易鬆脫

但這隻古鐵很奇怪
只依靠背部的裝甲做連接
(即只有 A+C。  缺少了零件B的部份)
因此無法做到夾實零件的效果

如果睇完都唔明講咩,只要理解一個結論
大腿位置一扭動,就很易散開....

--------------------------------------

總結

HG古鐵 比 HG大贊卡 早出大約2年
所以古鐵造得較差,昰心裡有數

但話曬Bandai 模型,應該差極有限
可惜這隻古鐵刷新了 印象新低點

分色不夠完善,可接受,畢竟是HG

肩位阻擋活動,可接受,原設係咁

但頭頂中央的尖角易甩
部份零件組裝後好鬆  (要落膠水)
雙腳一扭就好易斷肢  (雖然可以組裝返)
嚴重影響遊玩時的流暢度

要數可取之處,有既
比例唔錯,造型幾靚
站屍是無問題 (小弟要大幅扭動來拍照,才會出問題)
同埋平囉,小弟買都係1XX  (忘了幾錢,好似150 左右)

不過整體都是缺點多於優點
----------------------------

鬧還鬧,還是會買下去...
期待古鐵 + 白騎士的組合
同埋古蘭修 / 新古蘭修的推出

順便講埋隻凶鳥Gunner
一出秒缺貨
出街訂又食炒價...

好心通販好過,寧願賣貴少少
起碼易D買到....

==================

其實以HG級數黎講, 算差不多的了
不過個價錢唔係HG級, 所以大家對佢期望都高左啫
老實說, 如果角佢整得粗, 到時又一大堆人佢話佢角櫪得太粗的㕸
我都有買呢隻, 藍色那隻都買了,
不過我唔會拿來玩, 所以造型先決就可
哩隻我有砌,150買番嚟又唔覺好差,算係咁,可能你玩完最新又玩番隻最舊感覺差啲
機戰HG首兩款風魔及古鐵都好鬼HEA造, 之後先開始認真

有愛不失望既, 做得番GAME中出招形象就算

對古仔無愛, 知此HG不甚了了, 固此跌到百五時都無買
Bandai股關節好早已經咁做啦,我都覺得唔合理,最開始係用單軸PC件再外套一層膠或者好似MG w系列咁前後夾一塊o ring pc件;後尾可能換咗有韌性ge膠索性A+C就算了。鐵血個堆hg連肩關節都用埋呢種設計添但佢肯出機戰模型已經唔錯嘎啦
多謝師兄詳細報告,我都考慮緊入唔入手佢