Toysdaily 玩具日報

查看: 2101|回復: 11

[玩具攝影] HI-METAL R VF-0D PHOENIX (工藤機)

(如果相片比例有問題, 可以F5一次解決)

一直都好鐘意佢, 機形係VF系列中少見的Delta Wing佈局
白色機肚藍色機頂, 係最原始又有效的迷彩

機身比VF-1系列大(本身設定都係), 空間多左, 可以自帶一D遮醜板, 人形少左穿崩, 係唔錯
上色都叫ok, 有少量毛刺, 批得走磨得走, 刻線只有兩條係覺得唔夠深, 其他好好

但係有樣野唔講唔得, 手上哩隻D水口處理好差, 基本上成隻修左一次水口, 好多白化
D水口直頭影響到變身後的密合度

之前果D少上色唔係咩問題, 但哩隻有一半係上左色, 有D水口真係冇得處理

有愛就夠了!

anyway, 希望快D出埋SV-51

謝謝師兄出 post 分享,這隻我都有買,但還未拎到手。
暫時睇都算預期內
bkg is LED TV? thx.............................
Gundam@EFSF 發表於 13-8-2023 04:44 PM
bkg is LED TV? thx.............................

No, just 6-yr old $899 cheap cheap 22" LCD mon
架機幾靚, 上次VF0S隻白色太膠今次有藍色觀感上好D

但呢隻機的存在感太低喇.... 同埋太多VF1的HMR, 性價比有點心淡, 插D先喇
熱狗OO 發表於 13-8-2023 11:22 PM
架機幾靚, 上次VF0S隻白色太膠今次有藍色觀感上好D

但呢隻機的存在感太低喇.... 同埋太多VF1的HMR, 性價比 ...

HMR系列暫時最值得入的就係 VT-1, VE-1, VF-0D, VF-4G

因為其他主役機好易就有reboot出不斷出, 但去到D功能機同量產機就未必條條line有

sniperxp 發表於 14-8-2023 09:00 AM
HMR系列暫時最值得入的就係 VT-1, VE-1, VF-0D, VF-4G

因為其他主役機好易就有reboot出不斷出, 但去到D ...

都係睇價錢做人, 你此櫃中的我都有一半既
sniperxp 發表於 14-8-2023 09:00 AM

因為其他主役機好易就有reboot出不斷出, 但去到D ...

完全同意,功能機未必條條line有,也謝謝美圖分享及用心的評語
VF-0D 我便有個遺憾, 當年嫌ARCADIA這架定價貴,沒有購入一架收藏, 現在仍然耿耿於懷,如果ARCADIA再版VF-0D,又或者Bandai的DX系列出,$4000我都願意買
mpp025 發表於 14-8-2023 11:23 AM
完全同意,功能機未必條條line有,也謝謝美圖分享及用心的評語
VF-0D 我便有個遺憾, 當年嫌ARCADIA這架定 ...

ARCADIA VF-0D Premium Finish真係好靘
但真係太大, 同比例下VF-0 比 VF-1長一大截
我兩隻SV-51都因為size問題好少玩

Bandai DX版VF-1系列同VF25-31係唔同比例, 咁先可以拼埋一齊好睇D

謝謝你的心得分享  發表於 14-8-2023 01:25 PM
Y社/A社最值得買的還是Premium Finish這個系列,但又貴又少貨

係,真係好貴  發表於 16-8-2023 06:40 PM