Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 兒時回憶~黃金戰士扭蛋

小時候看430穿梭機, 播出黃金戰士, 機械設計簡單也吸引, 街上常看見扭蛋, 可惜怎樣抽也不中它, 出了玩具覺得貴又不捨得買, 但是仍想著有一個黃金俠玩具.

去年有玩具廠出了這一套 在沒有考慮下就買了一套回家, 有金銀銅三色, 我還是喜歡金色; 不明白這家廠為何不出其餘五款, 如果他們出的話我也會追的.

這扭蛋的可動極有限, 變型也是拆件, 很多絮口位, 手工是有點粗糙, 但是不過數百元的價格, 也不會要求太多的, 用來完夢是很不錯.

電視常見的情景, 當然故事中只有金色的.

尺寸比例跟故事差不多.

黃金俠做伴讀, 真的有這樣想過.

齊色 display 出來

變回打火機, 與真打火機幾何亂真

金色在三個之中, 確實較突出

小巧趣緻

可以像男主角一樣, 讓黃金俠在我的手上站立了.

多啦A夢也列隊歡迎加入, 記得當年在430穿梭機播出時, 先播"叮噹", 隨後就是"黃金戰士"

馬里奧兄弟也歡迎 XD

下? 呢SET扮當年扭蛋連夾口都幾乎一樣卻不是完全變型? 記得當年的扭蛋係完全變型?
熱狗OO 發表於 31-7-2023 01:13 AM
下? 呢SET扮當年扭蛋連夾口都幾乎一樣卻不是完全變型? 記得當年的扭蛋係完全變型?  ...

早晨熱狗兄, 八草我都覺得可以變型架, 所以有啲可惜, 家人都覺得呢個價無理由唔玩全變.

今次買返嚟得閒拆下變型或者 display 咋
完全變型要買返超合金魂啦 , ~~烏蠅都嚇死 貓兒都嚇死 週身機關了不起 ~~

nela 發表於 31-7-2023 10:34 AM
完全變型要買返超合金魂啦 , ~~烏蠅都嚇死 貓兒都嚇死 週身機關了不起 ~~

正! 比多幾舊水就差好遠, 質素都唔同.
熱狗OO 發表於 31-7-2023 01:13 AM
下? 呢SET扮當年扭蛋連夾口都幾乎一樣卻不是完全變型? 記得當年的扭蛋係完全變型?  ...

有另一款對手可以內收,呢隻居然唔係出個隻,所以唔會入。
馬仔 發表於 31-7-2023 12:55 PM
有另一款對手可以內收,呢隻居然唔係出個隻,所以唔會入。

同意, 有要求的, 我都唔建議入呢 set, 平平地模下都仲可以.