Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Sky Studio Mazinkaiser

第1次買哩間公司既玩具,感覺良好,唔好睇佢咁大隻(約30cm) ,但比例做得幾好,關節鬆緊適中,膊頭有拉出式關節,大腿亦有前後拉關節,腳㬹亦可拉出增加高度及可動範圍。

我唔係金屬控,合金成份我冇特別去檢查,但有啲可脫甲係鐵嚟,集中係腳部,而脫甲主要用磁石吸附,都實正既,冇一路玩一路甩既問題。

玩具有燈飾裝置,係背部入電,眼部同胸甲板會着燈,效果都唔錯。 玩具本身亦附有少量特效件,增加把玩樂趣。

至於飛翼呢其實咁q大隻見到都驚,又多尖角,冇帶眼鏡玩要好小心,唔好哄咁埋。 翼本身有少量拉出效果既但冇乜特別,裝上本體後基本上影完1次相唔會再裝,形同廢物,唔該啲設計師係飛翼方面下啲功夫,大部份背翼我都覺得係垃圾,欠缺可玩成份亦大而冇當……
5 pro嚟緊亦會出帝王萬能俠,果隻大頭仔應該都唔會差得去邊,貴sky哩隻1k度,我自己就未必會再買喇因為冇位擺,除非到時物有非凡表現再算。 sky 哩隻我玩咗成大半日我覺得係物有所值既,有內構有燈有可動有特效件,又大隻比例又唔錯,值得一玩! 上面手機劣圖供大家參考~
係現時點見過實物,30cm高真係好有霸氣,不過佢d裂甲魔改唔係好岩我口味。

其實隻野唔差,同CCS比係兩種風格,SKY隻魔改得無咁犀利,CCS就睇落有霸氣D各有各靚
我本身預定去買呢隻,睇過好多視頻,覺得呢隻下身可動一般,腰甲易甩,有個韓仔玩到成日跌甲,而且最近睇相有斷件劍柄,感覺好似麻麻,只有寄望5 Pro 個隻,但個隻又太大,有些難選擇。
腰甲其實後面有ball joint, 一般先上移腰甲,再郁大臂就唔會甩。
下身可動其實都做到爆地動作,我就覺得夠玩架喇,或者等5  pro果隻出埋再算囉,分分鐘cctoys轉頭又公佈會出呢?
Hawk 發表於 30-5-2023 01:26 PM
腰甲其實後面有ball joint, 一般先上移腰甲,再郁大臂就唔會甩。
下身可動其實都做到爆地動作,我就覺得夠 ...

自己已買CCS ZERO及 GREAT, 我覺得CCS應該要食住GREAT MAZINKAISER個勢係短時間出埋帝皇, 只需改小部分件便可, 三隻泊埋一齊真係震撼, 最好出埋GREAT EMPEROR, 四隻一齊冇得輸
我都有買呢隻,性價比高,我欣賞外型,有少少魔改,又有機械人個種笨重感,
反而5Pro 個隻太過人型化,失去咗機械味道,況且價格又貴咁多,有待出貨時評價。