Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 魂限 HI-METAL R VF-1A VALKYRIE 柿崎機/麥斯機 商品化決定!

熱狗OO 發表於 21-5-2023 09:24 AM
哇,乜曾經咁平?我好後先玩, 第一批入已經係紅黑帶1A及劇場版橙機, 5定6舊; 都抵過呢兩隻喇, 乜裝備都冇 ...

VF-1J個隻最平$199, 白雪雪。

VF1J裝甲版當年我有買日版$620,最近再版賣$980。
2017年 VF-1J 一条輝機 我$450入, 好似之後徘徊300幾咁價位...裝甲版就
2015裝甲版係HMR 第一隻, 好似熊貓賣過680...我遲左一排至知有...去格仔舖買全新好似850...之後一手長期徘徊1600以上
元祖超塞玩具從來都剠水...
買到1J甲才考慮, 但我覺得依家HG模型總會出到初代, 到時一定有呢兩條蛋散
george_5002 發表於 22-5-2023 05:27 PM
2015裝甲版係HMR 第一隻, 好似熊貓賣過680...我遲左一排至知有...去格仔舖買全新好似850...之後一手長期徘 ...

我就係呢一批入手,當時佢日版應該係最平,昨日宇宙x賣$83X, 應該算平。
熱狗OO 發表於 23-5-2023 12:47 AM
買到1J甲才考慮, 但我覺得依家HG模型總會出到初代, 到時一定有呢兩條蛋散

買1J後決定不訂了, 現貨一千蚊兩隻就差唔多, 好OUTDATE的設計, 今日仲賣6百幾一隻絕對OVERPRICE得好緊要

VF-1A バルキリー(柿崎速雄機)
●発売元/BANDAI SPIRITS コレクターズ事業部●9900円、10月発送予定●約14cm●魂ウェブ商店販売アイテム

VF-1A バルキリー(マクシミリアン・ジーナス機)
●発売元/BANDAI SPIRITS コレクターズ事業部●9900円、11月発送予定●約14cm●魂ウェブ商店販売アイテム

https://hjweb.jp/article/1003437/

TAMASHII NATIONSWORLD TOUR

HMR翻叮仲係果時技術,家下來講設計未完善,擺魂限出定價又咁進取唔值
柿崎/麥斯 TV版機諗起kitzconcept有出過
1/72大比例,唔執着比例 可以考慮一下。

純白騎士姬Saber 發表於 17-6-2023 11:02 AM
HMR翻叮仲係果時技術,家下來講設計未完善,擺魂限出定價又咁進取唔值
柿崎/麥斯 TV版機諗起kitzconcept有 ...

我望住上兩個月買的1J甲及1S宙裝都覺得個質素貴, 唔值, 雖然之前都買過其他痿基利, 但技術OUTDATE, 最慘係觀感好膠, 真係只值當年價5/600左右(全裝備計)

主角光環的兩款就算, 被佢劏一次, 呢兩款蛋散我等HG算
熱狗OO 發表於 17-6-2023 11:07 AM
我望住上兩個月買的1J甲及1S宙裝都覺得個質素貴, 唔值, 雖然之前都買過其他痿基利, 但技術OUTDATE, 最慘 ...

柿崎或者可以講得過
麥斯係天才機師來啊

技術維持都可以理解
事關系列要統一要對應早前出過一堆VF-1嘛
如果改太多,之前出過既係咪要翻出多次
玩家又要多買一次呢?
肯定鬧爆 病態 廠啦咁無良出.....

係兩難啊

難怪TV版重甲J同輕甲S淪落到雞肋貨
無乜吸引力

長遠來講
病態 如果想HMR MACROSS系列想走得更遠方向
應該把重點設計研發落入組拿達軍機體/戰艦樹
畢竟VF-1己到瓶頸位置,出得疲憊了。
除非做到機艙蓋唔使替換直接完全變形同起落架完全收納/變形啫
需融入生產敵方機體計劃方案
解決組拿達兵坐入及比例問題仲好啦

死病態要正視玩家需要而唔係方便生產
條line hea過就算。

熱狗OO 發表於 17-6-2023 11:07 AM
我望住上兩個月買的1J甲及1S宙裝都覺得個質素貴, 唔值, 雖然之前都買過其他痿基利, 但技術OUTDATE, 最慘 ...

不過HG 出果隻YF-19 係換件變形, 唔知HG 第日如果出VF-1係咪換形變形喎?但應該賣平幾百蚊隻...