Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 點解Hottoys 頭雕出極都係死魚眼(純討論)

老實人 發表於 30-6-2023 12:47 PM
隔離台咪重誇張,捉呢樣捉個樣

隔離台是誰?
mushroom 發表於 7-7-2023 09:23 AM
隔離台是誰?

玩具台,我都想知邊個網都有得睇到,兵人都可以睇下
老實人 發表於 8-7-2023 10:17 AM
玩具台,我都想知邊個網都有得睇到,兵人都可以睇下

search 至知你講邊度,原來我好多年無睇了,不過啲置頂資料注意事項好正
依家有fb group就算,不過其實唔多野傾,可能ht又唔係話好多新技術,都慣晒, Inarts就多啲野講

英文可以睇collector freaks

呢排出既野差唔多真係可動眼
又一証明隻anakin同joker可以出到咁靚,點解其他又唔可以出到咁靚
老實人 發表於 6-8-2023 07:07 PM
又一証明隻anakin同joker可以出到咁靚,點解其他又唔可以出到咁靚

正如 iphone 可以1次就出到 iphone 30級數, 但就切開 ip14/15/16/17/18/19 ... 點解?? 咁就梗係搵$$啦
老實人 發表於 6-8-2023 07:07 PM

今次的植髮版anakin & joker, 我都成功在登記預訂日子訂了, 其實HT 1/6 anakin 頭雕膠髮版本來就出色, 暫時市場上根本無對手, 而 HT 1/6 joker 因為受到 INART 的衝擊, 所以才會有這個新版本出現, 但這2隻植髮版都比膠髮版貴 $1000, 即使質素怎樣高, 相信願意入手的買家絕對比膠髮版少一半以上!
師兄你想想, 如果 HT 每件 1/6 人偶都賣 $2680 - $3380, 即使質素高又像真, 你又會願意買多少隻呢?

nela 發表於 7-8-2023 05:05 PM
正如 iphone 可以1次就出到 iphone 30級數, 但就切開 ip14/15/16/17/18/19 ... 點解?? 咁就梗係搵$$啦 ...

HT幾年前的韓國首席頭雕師離開, 創立 JND, 對 HT 的頭雕質素都有一定影響, 但係 JND 主打高質 1/3 雕像, 價格又貴幾倍, 並非一般香港玩家可以接受, 而 INART 1/6 人偶都高質像真, 但價格比 HT 貴, 出貨亦比 HT 慢, 要儲齊一個系列, 暫時仍然只能選擇 HT!
godmyths 發表於 7-8-2023 09:52 PM
今次的植髮版anakin & joker, 我都成功在登記預訂日子訂了, 其實HT 1/6 anakin 頭雕膠髮版本來就出色, 暫 ...

量力而為,。,
anakin Skywalker 已入膠髮,也入了三方入魔植髮,所以唔會再入
Joker 也有了DX11 無謂賤放再入啦

請問2只新植髮幾時派貨?

重點係之前mark 85BD 中個招⋯⋯等三年。同一招聖鬥士唔會再中
nela 發表於 7-8-2023 10:32 PM
量力而為,。,
anakin Skywalker 已入膠髮,也入了三方入魔植髮,所以唔會再入
Joker 也有了DX11 無謂賤 ...

2隻植髮版都暫定 Q3 - Q4, 2024 出貨, 已經習慣了出貨日期純粹參考......
另外今次的 joker 身高有調高, 以附合整個系列的身型比例, 衣服細節也有提升, Howard有拍片解說:

godmyths 發表於 7-8-2023 09:52 PM
今次的植髮版anakin & joker, 我都成功在登記預訂日子訂了, 其實HT 1/6 anakin 頭雕膠髮版本來就出色, 暫 ...

其實hottoys從來都係炒家多過玩家,今次的確易排一點,無記錯睇fb頭兩日都有加堆,但都訂晒,始終限量
mushroom 發表於 9-8-2023 05:53 PM
其實hottoys從來都係炒家多過玩家,今次的確易排一點,無記錯睇fb頭兩日都有加堆,但都訂晒,始終限量 ...

Hot toys自從 ENDGAME後, 能夠炒起的貨只剩限量貨了, 而且現在新貨派完不久, 官方店舖就已經有現貨賣, 其實算是玩家福音!

今次2隻限量植髮版, 動漫節首2日只限已登記預約會員購買, 分了3個時段排隊, 目測今次每日預約人數沒有超過每日限訂數量, 所以有到場的預約人士, 基本上必定能夠入手植髮版, 第3日加碼100隻給公眾人士購買, 我覺得是HT的本來計劃! 我對今次 HT 的安排很滿意, 唯一比較麻煩的只係要在場檢查預約qr code和身份證3次......
對身份證3次又無必要,買盒玩具啫,去旅行過關要check就話要睇啫,HT要出到200%力量先多返人訂,如果平時出既款頭雕正正常常,都唔會咁多人棄單,又眼凸,樣雕到第二個人黎,唔棄單就假啦
一路出改良版,咪又可賣多幾隻…
godmyths 發表於 7-8-2023 10:01 PM
HT幾年前的韓國首席頭雕師離開, 創立 JND, 對 HT 的頭雕質素都有一定影響, 但係 JND 主打高質 1/3 雕像,  ...

好記得多年前Howard 接受傳媒講過話, 公司好注重團隊精神, 暗指某些頭雕師太自我, 吾合群之類, 果班人走左之後佢都有繼續推介二代d頭雕師, 但依家應淪為工人, 死雕爛雕, 推吾推頭雕師有好有吾好, 好似QueenStudio, 大6大把不知名勁人, 但出了名氣的頭雕師確係有份魅力, 估吾到JND 甘快技術上佔一席位。