Toysdaily 玩具日報

查看: 2174|回復: 10

[分享討論] 全力為你覓新意 - 機界戰隊食玩(勇動)

Hello,我係賓賓賓呀,又好耐無見嘞

新年新開始,祝大家買多 D 玩具,長買長有

今次要玩下技術要求比較高既

進化第一彈,同大家分享下近年都好多師兄會入手既食玩

勇動 - 機界戰隊

我們先來簡介下機界戰隊既劇情

機界戰隊作為45週年紀念作

創作團體以『全力全開』為作品核心,使用了前所未有的新穎性和結合了所有超級戰隊的世界觀

以超創新的配搭1人的「人間體」加上4位黎自平行世界的「機械人」

「全力全開」的為了保護這個世界而戰

其中的人間體英雄 -「全開凱撒」

取自於原點『秘密戰隊五連者』的紅勇士

及第二作「皇牌突擊隊」既 Big one
[/img]

接下來的 4 位「機器人英雄」中

「全開恐龍」
[/img]

是取自於第 16 作「恐龍戰隊」的「大獸神」

「全開牙吠」

是取自於第 25 作「百獸戰隊」的「牙吠王」

「全開魔法」

是取自於第 29 作「魔法戰隊」的「魔法王」

「全開冒險」

是取自於第 30 作「轟轟戰隊」的「大冒險」

劇裡其中一個特色就是

4位「機械人英雄」可以本體(等同人類身高)作戰

亦可巨大化及合體與巨大的敵人戰鬥

出乎了超級戰隊以往的設定

(下面入正題)

簡單介紹完,一齊黎睇下玩具主體

一打開盒就係圖右既模樣

簡直是貼紙地獄呀

(圖左為Chaning Hero 版本)

為何稱為「地獄」,我們每張相去看看

貼紙又細,曲面位又多

要貼得好看,很花心機跟時間

當然會有高手以模型油代替貼紙,
不過對手殘既我來說,還是用回貼紙啦

睇睇可動方面

全身有 18 個關節

分布於頸,腰,肩,手臂,手踭,hip,腿根,大腿,膝頭,腳踭

頭部可轉動

上身部件一件過,同下身以圓柱位連接,可擺扭腰動作

兩臂可水平平舉,360度轉動

肩膊與手臂以柱位連接,可轉動

手踭可摺 135 度左右

雙手可換(手握/拳頭/手掌)

腳踭球型關節

膝頭可摺 135 度

雙腿可 360 轉動

Hip位連腿根,可拉一字馬

另外,四個機械人因做型不同

所以獨立開模

亦有別於魔進戰隊及更早之前的戰隊勇動玩具

誠意度十足,亦極具收藏價值

除左 5 位戰士外,另外仲有 3 位亦正亦邪既角色穿插劇中

第一位

痛快凱撒(佐克斯)

做型取自於第 35 作「海賊戰隊」既「海賊紅」

初登場時與機界戰隊發生小誤會,後得介人積極化解,成為機界戰隊助力對抗封閉王朝

第二位

封閉凱撒(史帝斯)

做型取自於第 3 作「戰鬥狂熱J」既「Battle Japan」

本為封閉王朝幹部之子,美型少年,與介人相遇,嫉妒介人擁有家庭溫暖,一言不合,發生多次戰鬥,後因得到介人嫲嫲既開導,對介人態度轉變,最終協助機界戰隊倒戈封閉王朝

第三位

戰鬥凱撒

究竟佢係咩野人呢,係度買個開個關子先,留番下集再講

今集最後,7大英雄集結

又玩完,下次見

BYE-BYE

唔想睇宇睇圖咁悶,可以去睇下小弟整既片,有音樂聽住無咁悶架

後記

今集同大家簡介左機界戰隊,大家都會留到「全力全開」呢四個字貫穿左整個劇

從網上資料搵到,今年正值超級戰隊 45 週年,創作團隊銳意創新,所以全心全力去編寫劇情,革新機械設計,希望打做耳目一新的新生超級戰隊

而「全力全開」就係咁既意思,戲裡戲外既靈魂核心

亦令我諗起「MY FRIEND」呢首歌

還記得第一次聽到既時候喺係電視機度

「永遠向前 永不停步
   尋求創新 不依俗套
   全力為你覓新意
   珍惜一分一秒
   時間第一  City Chain」

係呀,係廣告歌黎架,唔知有幾多師兄記得呢

我嗰時大約係 8, 9歲左右啦,電視送飯年紀,連廣告汁都撈埋

成個廣告最吸引我既就係唱歌嗰個人,覺得佢歌聲非常有力量,配合畫面,誇張 D 講,真係震憾我小小心靈 (後來大個仔第一隻錶就係 CityChain 買架嘞,哈)

嗰時未係好識廣東歌,聽黎聽去都係譚/張/梅,直至到左中學階段

有一日老死同我講:呢隻碟正野,裡面有呢排成日係收音機播既「媽媽我沒有做錯」,借您聽嘞

我睇下封面,未就係三色台做過新蜀山奇俠嗰個「丁隱」

原來佢真人名係「夏韶聲」

隻碟係精選黎,裡面原來有好多係收音機聽過既歌,包括童年時、空凳、結他低泣時等等

當聽到 My Friend 時,鼻子一酸,眼淚就不禁流出來了

腦裡不停重覆,係呢把聲嘞,係呢首歌嘞,我搵到嘞,我搵到嘞

這也是人生第一次感受到失而復得的感覺呀

多謝我老死 - 九叔,無您我做唔到 DANNY SUMMER既 FANS

隻碟等到我地百年歸老時再還番俾您啦

「MY FRIEND」

先送大家,CITY CHAIN 廣告歌

再送俾大家,MY FRIEND

永遠向前 永不停步
尋求理想 始終達到
陪伴著你站一線 爭取一分一秒
時間第一 my friend!
永遠向前 永不停步
尋求創新 不依俗套
全力為你覓新意 珍惜一分一秒
時間第一 my friend!

何懼世上苦困 共你結伴行
齊努力創造美夢邁向理想
全力去創建每一天 要與你一起去實踐目標
受挫折亦不怕
與你向前 挽手同步
同尋理想 彼此互勉
陪伴著你站一線 分享一分一秒
時間第一 My friend!
喔~~ My friend!
嗯~~ My friend!
Ben兄 d post 真心正呀
d設計樣樣有d,好有致敬(抄襲)feel
taifat 發表於 21-2-2023 11:07 AM

因為係 45周年 作,講到明係 致敬之前 既作品啦 ~
Vince 發表於 21-2-2023 10:37 AM
Ben兄 d post 真心正呀

多謝 vince 兄,

其實您同白狼兄嗰段介紹,比我好睇又過癮多多聲啦
taifat 發表於 21-2-2023 11:07 AM

多謝師兄留言

師兄分享得好精彩!
我都好多年冇睇戰隊, 近期電視播先重新留意返的
denniskwong 發表於 22-2-2023 09:48 AM
師兄分享得好精彩!
我都好多年冇睇戰隊, 近期電視播先重新留意返的

要多謝 dennis 兄入黎支持先
其實戰隊既劇情係好緊湊,只係上幾年出既玩具唔吸引,所以無咩人講咁(包括我啦,係魔進先買番玩具加追劇)

香港播完機界之後,我諗應該會播暴太郎掛

睇網上討論區,日本 FANS 反應熱烈,劇情有可追性,如果真係播,可以留意下呀