Toysdaily 玩具日報

查看: 1983|回復: 10

[分享討論] Toys best buy 2022

排名又是不分先後 & 入得10大,缺點先無視,正式介紹時才會說

NA H27F Optimus Prime

變型正外型好可動強

IF EX-50 大將軍暴王丸

外型極正,霸氣到頂,可動不錯,變型都OK

DiaClone DA-80 Big Power  GV (Verscaliber)

王道可玩度,巨大身型,外型設定感覺一流,文字難以形容,性價比又高

Diaclone DA-92 Powered  Convoy

高可玩度,又霸又帥外型,Diaclone主角級機體

Diaclone Tread Versaulter(Chariot  Unit)Cosmo Marines Ver

細隻易玩好扭,可玩度高,外型就是我杯茶

MB Crossbone Gundam X1

外型可動都是極品,MS本身已超型,MB魔改後再升級,就算不是免費都入十大

SHF DBS Super Hero 悟飯

驚喜級的頭彫,又有鳥山明龍珠的肌肉線條

Threezero Ultraman Suit  Zero

體型可動外型品質用料,正到黐筋,估唔到會比同系列的有明顯進步

ROBOT魂ANIME STRIKE高達及AILE STRIKE裝

有驚喜的可動結構及QC,加上外型到位

CCTOYS真三一1號

性價比超高,外型可動含金量都超滿意,配件足,又有大量燈效

...好多未影過相
另外分享多些好玩具,他們只是差少少就可入選我的10大 由於入不到,所以會講D原因

DiaClone DA-87 WARUDA  LEGION ”RIPPER/DARK CATHODE TYPE

型格敵機,一開盒是驚喜,可玩度也高,如我有更多他的同伴可配合…

Robot魂ANIME Real Marking RX78-2Gundam(TAMASHII  NATIONS TOKYO)

靚到爆燈的,只是同款BODY我本身都玩左好多隻

Robot魂陸戰吉姆ANIME

一切都超水準,只是已入選的10大的分數多他一些

Robot魂陸戰高達ANIME

一切都超水準,只是因我先入手陸戰吉姆ANIME,他驚喜度被下調

魂限ROBOT魂ANIME FA78-1 Gundam

靚到爆燈的,只是我已有同款的冇Marking版

Robot魂ANIME B3老虎CUSTOM

又是超水準,外型更是很毒我,只是部份關節可動度未令我鼓掌

MB高達力天使R3

又是什麼都極好,只是唔太方便把玩,及要好小心

SHF渦卷鳴門-被托付希望的九尾人柱力

幾驚喜的正出品,係好玩好扭,只是玩得多左,上臂易甩…

IF EX46M 惡靈具足骸蜘蛛鬼

又是太好的外型,可動都夠,但把玩時要移開一些甲先,唔算太順

Newage NA H44EX 鋼鎖

無敵外型X3,但可動不夠

B2FIVE機甲創世紀-慕思必達

係好玩好靚好擺,但貴,盒極大,及產品有些粗糙

有買以下物品

MB Crossbone Gundam X1
ROBOT魂ANIME STRIKE高達及AILE STRIKE裝
魂限ROBOT魂ANIME FA78-1 Gundam
MB高達力天使R3
BEST BUY否都要睇咩價

於我來說今年既BEST BUY一定係超合金RX-78FF, 因為我在現場以正價買 , 依家日圓比起11月時仲要升左一成

另外本來BEST BUY都因為坐艇而變成WORST BUY

一隻係DX VF-29F, 如果我步到1250買的話會係BEST BUY, 依家肯定係WORST BUY (我訂1750, 以後都唔會訂MACROSS)

另一隻係風靈高達R魂, 我真心覺得造得好過HG, 個樣似動畫又好玩, 惟買完即坐艇超過一舊, 心理極不平衡
隻柯柏文身形個人覺得魔方 比NA H27F 好,但NA 上色配件都正好多

AJ
同意  發表於 10-1-2023 02:07 PM
熱狗OO 發表於 3-1-2023 03:41 PM
BEST BUY否都要睇咩價

於我來說今年既BEST BUY一定係超合金RX-78FF, 因為我在現場以正價買 , 依家日圓比起 ...

你下下用買了升/ 入了跌就失去玩玩具樂趣了

AJ
只能說每人把尺/計算方式唔同,就算自己都可能每次唔同想法  發表於 10-1-2023 02:08 PM
樓主10大我只有1樣.. 也是我十大之一 --CCToys 真31
AJ兄的十大,小弟有三件︰NA H27 Optimus Prime (唔係F版,而係連貨櫃的版本)、IF EX-50 大將軍暴王丸同埋SHF DBS Super Hero 悟飯。
NA H27 Optimus Prime變型設計出色,IF EX-50 大將軍暴王丸就以外型取勝,兩者都是三廠小比例的好物。
Newage NA H44EX 鋼鎖其實都幾好,只可惜小腿內側穿崩,影響外觀。
小弟覺得SHF DBS Super Hero果四個角色(悟空、比達、魔童+悟飯)水準都很高,而且重點係定價夠平,絕對係B社的良心產品。
至於R魂 STRIKE高達,由於Seed唔係小弟杯茶,真係有閒錢先至補番買了!

AJ
STRIKE GUNDAM,真是好東西  發表於 10-1-2023 02:09 PM