Toysdaily 玩具日報

查看: 4557|回復: 23

[個人收藏] 以為好微笑開的玩笑,結果不是說笑 - 天元突破 無限合體

經過  泰丹X  全世界中伏事件後
GOODSMILE的玩具還是開下盒比較好
(擔心有問題)
反正開盒了,隨手HEA 影幾張相
順便談及一下感想

(今作品質好了很多,起碼叫正常
無咩QC問題)

===============

愚人節當日推出宣傳圖一心以為惡搞作
仲同自己講
如果真係出,呢隻一定買 (當然要考慮價錢啦 )

結果不到半天就證實了真有其事
無知的小弟被設下的陷阱,中到應一應
只好乖乖去俾訂

這套是粉絲向的玩具
若從未睇過這套作品 / 本身無愛 的話
不用考慮
不~ 要~ 買~

要可動無可動
要細節無細節
加上售價不算便宜
(千多元,可以有更好的選擇)

應該只有真正的粉絲才會買
(以下的觀點  都是以粉絲的角度來寫)

天元突破,衝擊了思想上的限制

由地底到地面
由地面到天際
由天際到宇宙
由宇宙到銀河
由銀河到次元

靠的只是一個小小鑽頭
每轉一圈便踏前一步

別人眼中胡鬧 / 無理的事
主角群反而會去做,才可向前邁進

當然,上述只是作品的理念

現實生活中,做每件事都要考慮後果
也要顧及會否影響他人
並非所有事都是想做就做

拉扯到有點遠,還是說回玩具

正正這盒玩具
讓小弟重拾天元突破  那種"亂來"的感覺

初出宣傳圖時
看到一眾配角機  可以跟主角機合而為一
真是估佢唔到,喜出望外
因此決定入手
(直到玩完後,仍不後悔買了)

(補充: 小弟只看過動畫,不知漫畫原來早有這設定)

紅蓮螺巖

大王奇坦

達雅卡薩

雙子暴君

愛拉酷蚱蜢

奇鐸猿猴

索佐西恩

猛將軍
配角戰力雖然及不上主角
但大部份角色犧牲前的一戰
令人留下印象

現在要做的是
合體啦!!!

玩具  數起來是8合1
但從動畫設定來看,應該是10合1

紅蓮螺巖 = 紅蓮 + 螺巖
KING 奇坦的長槍跟盾牌,本身是奇雅露加變出來

當然不能如此取巧,只是當額外資訊  提及一下

背部的光環可當巨鑽裝於手中
但個人還是喜歡過往
使出 GIGA DRILL BREAK  有坑紋的鑽頭多一點

==================

總結

寫完整篇,完全沒有提及玩時的感受
不是避而不談,而是它的重點在於情懷

可動方面,單體只有紅蓮螺巖有基本活動能力
但擺幅有限,而且無轉腰
其他幾隻配角,大都只可做呆站的動作

合體後基本只有手部算有活動能力
肩位郁動會被胸甲影響
無轉腰
膝蓋位可有限屈膝
但腳部無相應的關節支撐平衡
基本都只能呆站

玩具以現今水平  不合格
輕、無咩可動、比例有失衡、造型不夠美觀

如果追求外觀、可動的玩家
不用考慮,直接省回錢  封利是好過

但也有優點
結實、無甩件、變形輕鬆、裝拆容易
玩上手  手感其實並不差

今作  妹仔大過主人婆
除了奇坦 及 達雅卡薩 外
其他幾隻應該很難會商品化

難得今套推出這些路人角色
而且還額外附加合體,多了一份玩意

個人期待有2號機推出的一天
補完餘下配角
最好可以再來一個更大的合體
(當然只是個人發夢,不是真的會推出)

乜原來有漫畫就不知道

我覺得買的人結果都係會分開DISPLAY
多謝分享,合體後都幾靚吖!依啲大合體都預咗零可動㗎啦!請問合體後有幾高呀?
多謝分享玩後感~睇完呢隻我就更擔心出年隻超獸
好正既 report ! Thx 鐘樂佳 c兄
我對 d 隻 天元 只有一句評語:真係好鬼似「報紙檔」玩具
當情懷玩具算高質

熱狗OO兄 :
有漫畫出過,網上都找到在線版。
看過幾話,主軸故事應該跟動畫差不多,
所以就無追看了。

但曾見過有人截圖,漫畫裡面有出過類似  這隻 無限合體 的形態

=====

robotkelvin兄:
合出來係幾好睇,尤其這造型應該只此一家
但胸口太突出,好多時影相  頭部會被遮住

無實際度過就放了去倉,未能確實地答到
但盒背有寫著  '24'  (相解像度不高,應該指高度CM)
記憶中合完之後,比一把長間尺的高度 矮小小

=====

wwwkcc兄:
THE合體暫時買過3隻
泰安未開  想等埋泰丹補件先玩
但網上   泰安評價唔錯

這隻天元無咩QC問題
只係玩法上真的似 TOYS STORY 果種合體
無咩可動性

泰丹,玩上手無咩太大問題
係QC出得唔好
(設計尚可,但生產的廠唔得)

超獸本身感興趣,可惜貴了點 只可無視

=====

Vince兄:
係幾老翻樣~
尤其紅蓮螺巖果隻紅色~~~

始於賣情懷,用愛彌補不足吧~
(但用錢又可以買到愛喎~)
不過玩落幾順手的

=====

mushroom兄:
其實呢隻比好多玩具  更似一件'玩具'
玩得輕鬆、又有獨特性

價格雖貴
但一套8隻,每隻平均 1XX  (唔過200)
話進取又未必算得上
只係加起來要千多元,好似唔抵咁

相對下,$2XXXX隻 匠機沙煞比
$3XXX隻 FULL SET食玩SRX
$4XX隻 NX月光龍神號

呢D就真心覺得貴....
已經超越 '玩具' 的水平....

其實就同MB高達一樣,情懷行先,呢類玩具有情懷係可以無視缺點
係冇情懷分加持嗰d先要harsh d去對待,所以點解有d廠商會重複出舊角色而唔係去積極開發新嘢,變形金剛就係一個例子,每次出新嘢,無論幾平變形幾有心思都好,一樣比人捉錯處話垃圾,但一d打情懷牌嘅就算貴過佢哋,缺點又多多(例如MB關節會自己鬆),則好少會見人鬧仲會照埋單,比著你係玩具商都係咁番出情懷嘢算啦(例如鐵甲萬能俠)
hinaoi 發表於 31-12-2022 01:45 PM
其實就同MB高達一樣,情懷行先,呢類玩具有情懷係可以無視缺點
係冇情懷分加持嗰d先要harsh d去對 ...

變形金剛 都係賣 情懷 ...
大家插係插佢 d QC ...
Vince 發表於 31-12-2022 07:48 PM
變形金剛 都係賣 情懷 ...
大家插係插佢 d QC ...

新嗰d除咗個名之外有乜嘢情懷?d樣完全唔同㗎喎
咁我又想問,MB,合金魂,DX超合金,好微笑,千值練 qc好好? 係喎,唔知Vince哥有冇留意,之前第三方Moon Studio出嘅Raiden嘅qc差都連大陸人都鬧,但都有大堆水軍出嚟護航,以你喺玩具界縱灣橫咗咁多年嘅資歷,可以分析下呢個又係乜嘢情況嗎?

hinaoi 發表於 31-12-2022 11:54 PM
新嗰d除咗個名之外有乜嘢情懷?d樣完全唔同㗎喎
咁我又想問,MB,合金魂,DX超合金,好微笑,千值練 qc好 ...

你講電影/動畫 定 玩具?
新系列 Legacy 我覺得係賣情懷。有時間可以睇返我拍過既 Legacy片,史達更係我2022最喜歡玩具之一。
其實現今大部分機械人玩具都係好似你咁講 賣情懷,其實我會話係 食老本。但冇法,現在新動畫咁本就唔多機械人,咁又點會有玩具。
另外,每間廠/每個系列都有其 fans,有人喜歡護航,有人喜歡為鬧而鬧,最緊要自己要懂得分析,有問題未出 post 同大家討論下,聽下2面意見 law。

Vince 發表於 1-1-2023 11:33 AM
你講電影/動畫 定 玩具?
新系列 Legacy 我覺得係賣情懷。有時間可以睇返我拍過既 Legacy片,史達更係我2 ...

玩開變形金剛嘅都不難發現,三方係不停重複出初代G1角色,乜嘢1.5, 2.0, 3.0,而官方除咗MP之外,其他綫主要都唔係G1,但結果就係吃力不討好,最好笑係咩呀?係總有人要求百幾二百蚊嘅要有完美qc,但上面提到嗰d賣千幾二千蚊嘅又覺得可以接受,或者好似之前action toys嘅$208系列,又會比人話係雞蛋裡面挑骨頭,你話諷唔諷刺?
qc問題?非也,係fans問題姐,其實單係變形金剛界好耐以前都有呢個情況,MT都多水軍,呢樣係當時已經被業界媒體爆咗出嚟,只係當時佢哋攻擊嘅對像未係官方,而係TFC等其他第三方姐所以我覺得你句"有問題未出 post 同大家討論下,聽下2面意見 law。"係講得啱,如果我冇開頭嗰個留言,唔會有你個回覆,如果我之後冇覆你,就會一句"qc問題"帶過,然後其他人就可能會覺得真係得hasbro有qc問題,係佢不思進取,唔似其他玩具廠咁"完美qc"
聽説有2個問題、購入兄手上的状態如何?
1. 縲絲組裝向了前面。
2. 金黄色個隻少了連接位(WOTAFA個隻有)
。。。唔識上圖、SORRY....
nelsonlouis 發表於 1-1-2023 02:24 PM
聽説有2個問題、購入兄手上的状態如何?
1. 縲絲組裝向了前面。
2. 金黄色個隻少了連接位(WOTAFA個隻有)

Upload 圖可以先去 https://imgur.com。之後 post 返圖既 link 過黎。
近日睇到第10集,想要奇坦

如果買呢隻放棄千值好唔好