Toysdaily 玩具日報

[公共車] 美國的一代灰狗 Scenicruiser (長文, 多圖注意)

作為一個喺香港土生土長嘅我, 接觸英國同歐日款式巴士嘅機會當然比北美巴士大得多,
甚至唔習慣美國巴士嘅車身設計, 依家或者喺美國生活左超過廿年,
覺得美國巴士嘅設計都有其獨特之處, 雖然對美國巴士認識唔及英國車款多,
但係都有一啲車款會令我起眼, 好似今日收到嘅呢架灰狗巴士,
由通用汽車 GMC 製作嘅 PD-4501 "Scenicruiser", 其令人矚目嘅一層半車身設計,
成為 1950-70 年代美國高速公路上嘅標誌。Corgi 呢架 1/50 灰狗巴士模型雖然唔係新出品,
講緊已經係成廿年前嘅作品, 但係就算以今日嘅標準, 呢架灰狗巴士亦不失為一架造工精美之作。

證書寫限量推出 6700 架, 但係冇寫呢架係第幾架嘅...?

原來竟然喺車底! 呢架係第 5091 架

正式落地!!

And~~

Thanks for reading~

師兄有無砌九巴的鐵皮巴士,我見到廣告
mushroom 發表於 12-12-2022 10:07 PM
師兄有無砌九巴的鐵皮巴士,我見到廣告

冇買, 感覺好似幾難砌

明白  發表於 13-12-2022 04:32 PM
I love your clear explanation very much!  D.M.S. support.