Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 老餅時光 by combattraV : Takatoku DX 宇宙魔神

宇宙魔神大劍豪》(日語:宇宙魔神ダイケンゴー)是1978年7月27日至1979年2月15日在朝日電視台播放共26話,鳥プロ製作的機械人動畫。

由於將軍機械里昂帶領的麥捷倫帝國發動侵略全銀河戰爭,以艾比利亞斯為主星的銀河聯盟在戰力上處於劣勢。此時每隔950年就會接近艾比利亞斯的彗星魔神之星出現,艾比利亞斯的守護神,大劍豪石像復活成機械人,艾比利亞斯的二王子雷牙和戰友克莉奧等人開大劍豪開始反擊。

合金玩具方面,當年由Takatoku生產,而我呢套屬於DX版本嘅分割盒版,另外亦有大Boxset版,當然價錢再貴一截..............

用料方面,Takatoku所用係呢套DX合金嘅金屬部件比例亦非常之高,同早前Evolution toy出品嘅DX版相比都並唔輸蝕,Evolution版嘅身高相比Takatoku版重要高小小,如果唔係一定要追返舊版的話,論性價比,Evolution版會係一個唔錯嘅撰擇

以現時價格,DX宇宙魔神合金仍然算係Takatoku入面最高價錢嘅合金,但市場上仍不缺買家

42FCC739-B320-4CF3-B3C1-E2F4F6C63570.jpeg A18479A7-EFE0-42F7-8F62-321BA51937DD.jpeg F9D069CE-DFE3-4115-ACCB-9C704E98CA07.jpeg 57266563-F819-4D32-9EFC-0D22BD16F1F3.jpeg 74AC7626-7D4F-4AF1-ABF7-659422095D28.jpeg 0E9E21E1-0F0D-4588-A3AE-2D4822549289.jpeg 3DC02834-6225-4746-B2F6-D2FFA671ADAA.jpeg

第一次咁早入饼店,十pork!
keep得好好,正!
我個隻無劍呀!
tower 發表於 14-10-2022 06:30 AM
第一次咁早入饼店,十pork!

多謝Tower兄支持同欣賞
Hawk 發表於 14-10-2022 09:23 AM
keep得好好,正!

多謝Hawk兄

可以上日本Y拍搵一搵,goodluck