Toysdaily 玩具日報

查看: 4983|回復: 18

[新品消息] 9月 魂限 SHF 菲利 第三形態

「New York Comic Con(NYCC)」にて参考出品!
S.H.Figuarts フリーザ 第三形態

NYCC展出

https://twitter.com/t_features/s ... ksIhpucu2mQVuSt_iTA

膊頭睇落無關節,即係雙臂只能向前舉,不能向上,另外不用支架似乎不能「自立」。
THOUTHER 發表於 7-10-2022 10:29 AM
膊頭睇落無關節,即係雙臂只能向前舉,不能向上,另外不用支架似乎不能「自立」。 ...

肩甲第二形態都好似有呢個問題, 見佢d圖都係就晒角度“舉手”
THOUTHER 發表於 7-10-2022 10:29 AM
膊頭睇落無關節,即係雙臂只能向前舉,不能向上,另外不用支架似乎不能「自立」。 ...

好明顯肩甲和戰鬥服一樣係可動的啦
你點睇到佢冇關節
另外第一張圖咪自立囉
唔好為噴而噴啦
要買的始終會買, 唔會因為你亂噴而唔買
無聊死, 每次都見到新設計就先噴
th0220 發表於 7-10-2022 03:29 PM
好明顯肩甲和戰鬥服一樣係可動的啦
你點睇到佢冇關節
另外第一張圖咪自立囉

師兄,呢個論壇係你開㗎?係咪發表吓意見都唔得?小弟已經用咗「睇落」同「好似」呢D字眼囉,小弟都希望自己睇錯啊!
事實上「暫時」沒有一幅官圖係「向上舉高雙臂」喎,而且呢隻野上重下輕,可能會有企唔穩的問題,第一幅圖係官圖,正所謂「官圖無限好」喎,梗係收到實物先至可以作準啦!菲利第二形態小弟已經訂咗,呢隻第三形態小弟一樣會訂,不過提吓疑問啫,駛唔駛咁惡同咁吋?
對錯都好, 自由討論, 其實冇必要咁攻擊人的...
真係好進取喎,斯路二型都快了,
不過菲利同斯路最終型態都好需要再出過。
菲利最終形出過三次,應該唔會再出。雖然斯路都係出過三次,就真係要重出
又要買,起碼好過又悟空
好有"異形"風采, 設計者當年放入第三形態真係恰到好處, 正正表達到外星+邪惡的元素, 不單只不覺得佢有抄襲之嫌, 而且仲有驚喜.
THOUTHER 發表於 7-10-2022 04:43 PM
師兄,呢個論壇係你開㗎?係咪發表吓意見都唔得?小弟已經用咗「睇落」同「好似」呢D字眼囉,小弟都希望 ...

小朋友, 你都幾玻璃心喎
我3句說話邊句令你覺得我好惡?
論壇唔係我開嫁
不過我見到有人提出佢(你)的睇法
我又講下我見到D也啫
你講得我唔講得?
另外你下個師兄講得啱, 對錯都好, 自由討論
不過我冇攻人囉, 如果你可以指得出邊句係我攻擊你, 而又有人認同的話
我唔介意道歉喎
th0220 發表於 11-10-2022 11:02 AM
小朋友, 你都幾玻璃心喎
我3句說話邊句令你覺得我好惡?
論壇唔係我開嫁

原本小弟完全唔想回你呢個Post,因為你連做人最基本的禮貌都唔識,不過你想小弟指得出邊句係你攻擊我,咁啱小弟得閒,就同你玩吓。
小弟質疑呢隻菲利第三形態雙臂不能向上舉,而且似乎不能「自立」,你話小弟「為噴而噴」,「無聊死」,唔係攻擊係乜?以SHF 孫悟飯 -撒亞人戰鬥服-呢兩幅圖為例︰

肩甲有明顯鉸位,手臂明顯可向上舉,但第二形態舉手最盡都係咁︰

不過睇番呢幅圖,
肩甲位與身軀似乎是分開的,即係肩甲應該是可動的,不過是否足以讓手臂完全上舉?小弟就有D懷疑。
小弟提出質疑,有根有據,如果師兄你想反駁小弟,應該拿出證據,以事論事,唔好响度人身攻擊,話人「小朋友」「玻璃心」,睇吓你呢個Post,有邊一句係講緊件玩具?
大家一人少句啦

平日壓力大
睇下玩具情報都係想輕鬆下
買件心頭好減下壓

入得嚟討論, 都係忠實粉絲
呢兩隻菲利都出得咁正
我諗你哋都同我一樣
第一時間就去訂!!
THOUTHER 發表於 11-10-2022 01:05 PM
原本小弟完全唔想回你呢個Post,因為你連做人最基本的禮貌都唔識,不過你想小弟指得出邊句係你攻擊我,咁 ...

我都覺得菲利肩甲係可動

戰鬥服個肩甲斷開咗咁, 其實真係麻麻地
其實好似大猩猩比逹咁
個肩甲跟番個膊頭郁, 會順眼好多

S.H.Figuarts フリーザ 第三形態
PVC&ABS製可動フィギュア
全高:約150mm
主な商品内容:本体、交換用手首左右各3種、交換用表情パーツ2種、交換用頭部パーツ、エフェクトパーツ、ナメック星ドラゴンボール発光Ver.(六星球)、交換用腕組みパーツ
発売元:BANDAI SPIRITS
価格:8,800円(税込)
2023年9月発送予定
https://hobby.dengeki.com/news/1815633/