Toysdaily 玩具日報

查看: 2043|回復: 11

[玩具攝影] 新手素組 水星魔女 Morning Gundam

新手素組 水星魔女 Morning Gundam
完成之後一睇...... 再一次證明我係「被地球重力束縛靈魂的人類」......
好地地一隻水星Gundam點解搞到咁似UC系列同M1/Astray系列.....

呢隻嘢畀人吹奏得好勁話好多新技術,但其實我覺得唔係咁,
佢只係將近一年30mm系列所出開發嚟嘅嘢(偷懶同偷膠野)用返落去Gundam哩個品牌,
成隻嘢真係唯一嘅新技術就係嗰張雙面膠貼,預印心口反而事少,其他產品都有,但雙面貼真係唔同玩法!

以後透明件+雙面貼可以解決好多問題, 透明件加或花唔使再有實色背件,
就連輝羅鋼都可以用呢一個手段去重生( 一件有凹凸紋嘅透明膠,然之後畀你返屋企貼在背脊貼雙面膠貼)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
用垃圾C字扣已經係倒退.....
eddiem249 發表於 7-8-2022 08:33 PM
用垃圾C字扣已經係倒退.....

唔知你信唔信,C扣還C扣,哩隻的C扣已經有進步

我都唔鐘意C扣,但睇來短時間內佢唔會返轉頭
因爲C扣開模易左
sniperxp 發表於 7-8-2022 09:11 PM
唔知你信唔信,C扣還C扣,哩隻的C扣已經有進步

兩睇啦 C字扣靚仔又易搞
不過手感差 玩兩玩就鬆
而且一爛就冇得搞要買多盒 bandai 計劃通
C字扣死硬, 我隻EG RX78手不舉兼幾乎企唔到
萬惡嘅C扣睇嚟會直到地老天荒
靚喎。係滲線再幼啲好啲
講開C扣必松關節,當年HG裡奧試水,至30分鐘大行時吾激烈反彈下,笨呆就當大家接受,用返響TV正傳線可以話喺必然
果然是有愛啊
謝謝快手分享
見可動超高買左隻, 岩岩砌好當ROBOT魂咁玩, 今次呢隻C字扣相對EG高達或30MM的比較實, 但我估以我的虐待手法應該捱得唔耐, 及幾日前拍左隻幾年前的gundam build fighter的HG, 依家拍呢隻新就覺得今次D膠渣左, 好軟的, 手指甲用多少力已經lip左有條痕
熱狗OO 發表於 11-8-2022 11:46 AM
見可動超高買左隻, 岩岩砌好當ROBOT魂咁玩, 今次呢隻C字扣相對EG高達或30MM的比較實, 但我估以我的虐待手法 ...

可動高只係機設問題一都冇左耐到佢郁, 或者根本係由Product Design主導返個機設...

把玩手感就一定係HG Seed/OO同build fighter 1/2果期ga la, 未開始濫用KPS接KPS的關節

今次D膠真係好軟, C扣有好有唔好, 如果用返當年PC方式又做唔到D手腳咁fit, 往事只能回味
sniperxp 發表於 11-8-2022 12:40 PM
可動高只係機設問題一都冇左耐到佢郁, 或者根本係由Product Design主導返個機設...

把玩手感就一定係HG  ...

起初見到設定其無腰部裝甲及鐵血式幼腰都清楚知道可動性一定超群

正傳主角機應該更好玩的, 因為背包係RX78果種小書包, 而今次"媽媽高達"的背包仍然會頂手頂腳, 拆左個背包會好玩D

主角機的HG會超平, 但就15/16, ROBOT魂如果平過250反而超有興趣, 始終我係偏向當玩具玩狂擺POSE, 而模型係捱唔到