Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 超合金 Freedom Gundam

伏?
事先聲明,二選一,超合金同MB Concept 2,絕對揀MB!唔關來源地事,因為兩隻都係正版,兩隻都係要俾返錢日本Bandai。

講返隻自由,MBC2唯一缺點係個盾裝唔實,同埋容易後傾,其他無可挑剔。而呢隻超合金,無論顏色、設計、造型都全輸俾MBC2,勉強都可以初代MB比一比。呢隻伏就一定伏,但都唔係完全冇優點。

先講缺點,大家都知道膠感十足,油多層光油應該可以提高佢嘅質感,但佢慳錢冇做到,失敗。造型方面,因為冇魔改,所以個樣比較笨拙,加上,盾牌及支槍個造型仲衰過模型,第三廠都出得好過佢,極度懷疑係日本設計師有心玩嘢,定係中國設計師未夠班,定係都係嗰個問題,唔夠錢做設計。

優點方面,首先,有燈,而且都幾光,比另外兩隻RX-78F00更光,但只係得頭部,唔似RX-78F00心口都有,細緻度爭少少。其次,身體重量都幾足,就算唔用支撐架都完全冇後傾問題,身高方面同MBC2冇好大分別,都算大隻但身形線條唔靚,所以有啲累贅嘅感覺。然後,就沒有然後了。

對自由充滿愛嘅,靚唔靚都會爭取任何機會去擁有,始終都係叫做正版盒面印嘅都係日文,雖然個盒設計十分老套,但好過俾錢買冇license嘅逼廠,係咪?

MB Freedom Gundam (初版)
做型:OOO
設計:OOOO
塗裝:OOOO
材料:OOO
價錢:OOOOO

MB Freedom Gundam Concept 2
做型:OOOOO
設計:OOOO
塗裝:OOOOO
材料:OOOO
價錢:OOO

超合金Freedom Gundam Ver. GCP
做型:OO
設計:OOO
塗裝:O
材料:OOO
價錢:OOOO

#明就明唔明就黎明

你學習日式視頻全無對話是無問題

但你要清楚你的目標觀眾是何人, 應該你係想TARGET番香港人吧? 那麼你的標題應該是全中文好些

看你的視頻表我起初以為是日本人拍, 因為標題不是日文就是英文, 我想你這部份係做錯了固此令訂閱率低
GCP Freedom做出来骗骗大陆人钞票的
熱狗OO 發表於 3-8-2022 12:59 PM
你學習日式視頻全無對話是無問題

但你要清楚你的目標觀眾是何人, 應該你係想TARGET番香港人吧? 那麼你的標 ...

Thanks! 我見已經有啲廣東話嘅所以冇專登用中文,反而少英文嘅介紹。加上字數有限,唔可以放埋中文,香港人玩開嘅點都識啲日文,英文就更加唔使講啦,所以我淨係喺啲tag有用中文
tenkamusou 發表於 3-8-2022 02:59 PM
GCP Freedom做出来骗骗大陆人钞票的

或者我呢啲FREEDOM死忠
clpcmt 發表於 14-8-2022 10:15 AM
或者我呢啲FREEDOM死忠

这真的是真爱了,看完对比真的可惜当年MB自由平的时候未入手一只。
clpcmt 發表於 14-8-2022 10:13 AM
Thanks! 我見已經有啲廣東話嘅所以冇專登用中文,反而少英文嘅介紹。加上字數有限,唔可以放埋中文,香港 ...

你係對香港人有咩誤解嗎? 我玩玩具要學呢日文同一定要識英文?
可能你做視頻真係冇諗過想人多點多看吧, 那就繼續忽略我們吧