Toysdaily 玩具日報

查看: 3224|回復: 24

[GUNDAM] GBWC2022 高達比賽被DQ作品 「傷」城記

打字不如拍片⋯
背景2019-2020深水埗。特警機vsXX個場景獨立整左超過一年。三年後換梨被DQ%*x@!

其他圖: https://www.facebook.com/media/s ... 01984146&type=3

Thank you for the elaborate video.
I thoroughly enjoyed your detailed 深水埗 set.  Impressive!  
Incredible amount of work!

Sorry about the DQ.
I wonder if just by removing the offending piece(s) would be enough to turn this into a valid entry.

Looking forward to your next masterpiece.
Gambatte!

唔明換梨指咩? 你指"換來被 DQ"?
kagaloo 發表於 2-8-2022 02:17 AM
Thank you for the elaborate video.
I thoroughly enjoyed your detailed 深水埗 set.  Impressive!  
Inc ...

The organiser did say I can replace the “troubled” parts and reenter the contest. But only a wk left was highly implausible for me to do anything. But many thx for your compliments
ray1849 發表於 2-8-2022 08:35 AM
唔明換梨指咩? 你指"換來被 DQ"?

大會有話比換 再參賽。但所剩時間只有一週,變相只係美麗措詞⋯⋯

我情源保留我心中的圖畫,也不想單方面遷就

惟有等其他比賽⋯ 如果還有的話
darknight 發表於 2-8-2022 02:36 PM
大會有話比換 再參賽。但所剩時間只有一週,變相只係美麗措詞⋯⋯

我情源保留我心中的圖畫,也不想單方 ...

明白, 不過在國安法下, 制作呢個題材易中招, 主辦單位都唔想俾國安查, 因為無得打.

呢種題材在美國就無問題, 市場都多.
ray1849 發表於 2-8-2022 06:04 PM
明白, 不過在國安法下, 制作呢個題材易中招, 主辦單位都唔想俾國安查, 因為無得打.

呢種題材在美國就無 ...

所以我都無用黑色... 又無標語... 算啦. 盡力試過. 唔影響創作就假嘅. 心照
darknight 發表於 2-8-2022 09:18 PM
所以我都無用黑色... 又無標語... 算啦. 盡力試過. 唔影響創作就假嘅. 心照

所以無間道呢類電影, 唔駛拍架喇.

唉... GG................  發表於 3-8-2022 07:27 PM
darknight 發表於 2-8-2022 02:36 PM

我情源保留我心中的圖畫,也不想單方 ...

真正有靈魂又確實代表到「香港」嘅作品!Support你呢ching!

喺呢個地方所有領域嘅創作空間都被快速收窄了,可惜又可悲...

萬分萬分感謝~~~~ 雪中送炭呢~ 加油  發表於 4-8-2022 07:59 PM
師兄個場景整得好靚丫 今次雖然被DQ 願有日這個城會變得更好 你到時可以再延續呢個創作 唔再係「傷」城記!

希望簡單既留言 令師兄覺得心血有人睇唔會白費到 =]
kennyto 發表於 6-8-2022 02:15 AM
師兄個場景整得好靚丫 今次雖然被DQ 願有日這個城會變得更好 你到時可以再延續呢個創作 唔再係「傷」城記!
...

感激流涕....................................... 大家加油
可能改名做 Titans in Hong Kong 會過到呢
敏感審查到呢個地方, 係香港既悲哀, 好欣賞樓主果份堅持, 每一份製作都係自己心血, 唔應該為迎合他人而變, 況且自己根本沒做錯講錯什麼
support!
唔入圍可能係好事既,入圍分分鐘日後被秋後算帳

理論上我無位比佢入。對戰機高達時時都係咁,佢對號入座都無計 佢要郁你嘜理由都得。 幾年前個冠軍《不要死 活下去》解畫比喻香港之後無贏過  發表於 12-8-2022 07:15 PM
denniskwong 發表於 11-8-2022 09:48 AM
敏感審查到呢個地方, 係香港既悲哀, 好欣賞樓主果份堅持, 每一份製作都係自己心血, 唔應該為迎合他人而變,  ...

多謝支持。大家加油