Toysdaily 玩具日報

查看: 2964|回復: 19

[分享討論] 個個說我太狂 - Evolution toys Super Metal Action 宇宙魔神全面睇

HI,又係我賓賓賓

隔左兩個星期,終於出個正式報告比大家睇下嘞

重溫速開箱,請移玉步到【新提醒】石頭他朝成翡翠 - Evloution Toys 宇宙魔神速玩報告 - 日系英雄/機械人 - Toysdaily 玩具日報 - Powered by Discuz!

好嘞,無論有無睇過上一次報告都好,一切黎深入研究下隻玩具嘞

呢兩張圖係網上偷返黎既(謝),係玩具盒正面包裝圖(左),完全係致敬並舊版合金盒(右),其實暗地裡已告訴玩家產品方向

開箱圗

COMBAT-SHIP及其配件

DAIKEN - BOGGY  及其配件

DAIKEN - CATERPILLAR 及配件

每架飛機都有小小花臣野

例如 COMBAT - SHIP, 可選擇合體/外型優先,外型優先的話,可拆除兩邊前臂,尾翼推前

可拆除式機轆,重現著陸情境

又例如坦克車,可調整雷達角度 (齒輪關節,好實淨,絕無不舉)

上個POST都講過,呢隻野重量感十足,但得把口吹,大家都係只得模糊概念,宜家實行用電子磅秤下佢,咁就一清二楚嘞

外型優先模式

合體優先模式

跟 COMBAT-SHIP 合體優先模式差唔多重

到重頭戲嘞,有請 CATERPILLAR 出場

成 1KG

咁相對 B 記 DX 超合金魂又唔會被比下去呀,大家自己睇睇嘞

4號+5號都唔過 900 G

咁合體後呢

宇宙魔神係 333+340+1078 = 1751KG,重左 289 G, 所以真係好墜手架

下一層我地睇下合體模式

係快閃 POST 度講過,磁石廠走懷舊路線,設計大部份源於舊合金,之但係又唔係照抄唒既,廠方都有花過小小心思係可動關節方面既

不致於高可動,但亦不是薯仔一舊咁企係度

重要關節位如肩、HIP、膝都用上齒輪關節

手踭可屈曲 180 度

肩有拉出式,而上臂亦可平行旋轉

HIP 位雙腳雖不可做到一字馬,但「絕對空虛」無難度

前踢屈曲最大幅度

腳踭亦可調整角度,增加貼地性

所以擺起 POSE 上黎,都可以好帥氣

除左合體(機械人模式),宇宙魔神另一個好玩既地方係佢仲有一個宇宙巡航模式,下層樓就同大家玩下

大家睇下,宇宙巡航模式黎嘞

合體完成

黎到呢到,都同大家分享哂 D 相嘞,係時候寫..............

玩後感:

上星期趁風假兩天同佢黎個翻雲覆雨

可動比想像高,但都係求其扭下手腳算了,因為明知這不是它的賣點

重量就真係無野好講,贏盡市面9成同類型合金

外型唔係走美型路線,反宜仲有點懷舊粗獷味道,色水唔跟舊合金,如果銀色位有電鍍就更 pefect 了

QC唔太差,呢方面我覺得係有Pose+水準,只係架Combat-Ship 其中一個機轆有點鬆,及一點點上色問題,是我可接受的程度

合左體好緊實,唔會「##Fing」

雖然特別說明書寫明拎高時要托住下盤以免掉下,但試過逗上身拎起成隻野都無分離

不過合體位始終靠左右兩粒彈弓機關頂實機械人內籠,時間耐左,唔擔保機關會唔會老化,導致意外發生

玩了一整晚,我還是想有梅開二度的衝動,現在很小女人,不是,是機械人,能讓我想玩完再玩了

寫住咁多,歡迎大家留言分享及討論

下次再玩過,BYEBYE

今次係揀左林子祥先生既「敢愛敢做」裡其中一句歌詞做題

用差唔多三張金牛去同磁石廠賭一舖,唔係「狂」係咩野呀

其實買磁石廠既玩具真係要好有愛,好勇敢先可以...............................

好彩同湯告魯斯其中一套戲嗰名一樣 - 「最後武士」(最後無事)

好嘞,唔講咁多嘞,聽歌啦

敢愛敢做
作詞:潘偉源
作曲:Hammond/Warren

街邊焦急的我 餐廳憂鬱的你
隔片沙玻璃 兩眼帶些傷悲
交通燈邊的我 緊抱深愛的你
聽呼吸聲 確已急速到死

冷雨撲向我 點點紛飛
千噸高溫波濤 由你湧起
個個說我太狂 笑我不羈
敢於交出真情 那算可鄙

狂抱擁 不需休息的吻
不需呼吸空氣 不須街邊觀眾遠離
微雨中 身邊車輛飛過
街裡路人走過 交通燈催促過
剩下獨是我跟你

收緊一雙手臂 箍緊身邊的你
透過濕恤衫 貼向你的膚肌
身邊多少指責 都已一概不理
愛得真深 我倆應該吻死

冷雨撲向我 點點紛飛
千噸高溫波濤 由你湧起
個個說我太狂 笑我不羈
敢於交出真情 那算可鄙

狂抱擁 不需休息的吻
微雨中 身邊車輛飛過
剩下獨是我跟你

就讓宇宙塌下
世界變了荒地
日月碎做殞石
我倆也吻著到每個世紀

狂抱擁 不需休息的吻
微雨中 身邊車輛飛過
剩下獨是我跟你

交通燈催促過
剩下獨是我跟你

不需休息的吻
微雨中 身邊車輛飛過
剩下獨是我跟你

不須街邊觀眾遠離
微雨中 身邊車輛飛過
剩下獨是我跟你
正,我真係好鍾意睇Ben Ben Ben ching 你D post, 用磅磅玩具
感謝Ben兄既用心報告, 買唔到惟有望梅止渴先!個人幾鍾意佢個個好似戰艦既變形合體模式,另外見到個D手腳關節都用左自己D新設計,提高左可動性, 但外觀上就有DD礙眼, 尤其是擺pose既時候, anyway, 另外想問Ben兄中間2号機車仔型態時係咪未將下身完全拉出?睇落好似咁短咁既?  
感謝 師兄 祥細報告.
睇落今次真係ET既超班作,對現在既我,睇左 Ben兄 報告當買左了。

報告好詳細,老餅最愛!
Sooooooooooooooooo coooooooooooooooooooooooool man!
嘩!!~~只係雙腿就1KG.....唔駛張開都夠玩 ......

只V型DX 好多補品, 好吸睛....share 多D相 please
精彩的報告,感覺好重手,感謝 Ben大的分享
K_K 發表於 10-7-2022 11:07 PM
正,我真係好鍾意睇Ben Ben Ben ching 你D post, 用磅磅玩具

多謝 K_K 兄支持呀,宜家真係好懶,唔願郁,出個 POST 真係要好友決心

難得有您們一班老玩具友黎捧場,咁就夠哂開心啦
玩具Joe 發表於 10-7-2022 11:50 PM
感謝Ben兄既用心報告, 買唔到惟有望梅止渴先!個人幾鍾意佢個個好似戰艦既變形合體模式,另外見到個D手腳關 ...

機會黎嘞 JOE 哥,隻限定色好似仲正咁

支持!
俗語說"一分錢,一分貨",ST版花了佰多元;磁石廠舊版二手買了9條紅衫魚;新版游走了超過廿條紅衫魚。

真的非常重手的一個,合體算簡單易懂。

與我命格相克的指數也算很低了,所以懶得去換了。左膝位置花了油。

整體而言,算是大件好玩吧。是有點微言在手臂的安裝和活動上,有點緊;和更換表情時有點困難推入,因為面罩有點阻礙的情況,可能是我手大不太靈巧吧。