Toysdaily 玩具日報

查看: 4032|回復: 21

[其他] Gx-13r 股關節問題同有關斷空我,謝謝

最近某拍網賣app買左全新既gx-13r,番去開盒好靚仔同超新淨既,0把玩痕跡既

但隻象股關節勁鬆,唔好話擺下poss,企屍都有問題,既然買左都唔想追究新舊問題

想問甘多位gx-13r,股關節鬆係通病嗎?同邊到有維修玩具關節既服務

另想問點分千值新舊版斷空我,google唔覺有講點分,定連黑翼版就係新版?

入左隻sad,把心一橫買隻貴d既算

唔該各位
13R 股關節係通病,上網好多有講。而且有零件賣。

千值練都有災情...
千值練 既 final 版就係最後期同最齊配件版

Ps 千值練問題都唔小。
乳豬仔 發表於 8-7-2022 10:45 AM
13R 股關節係通病,上網好多有講。而且有零件賣。

千值練都有災情...

請問知唔知零件邊度買到?
髖關節唔係鬆咁簡單,係已經自爆左,透明紅膠問題
唔該晒甘多位師兄,想問會有維修既地方嗎?因為動手能力差,整唔到就想掉左佢,開盒出黎,玩都未玩就甘,督眼督鼻

Vince 發表於 8-7-2022 01:29 PM
千值練 既 final 版就係最後期同最齊配件版

見新版換左合金,唔知會唔會好好多呢,或等goodsmile算
jeffyen83 發表於 8-7-2022 03:13 PM
唔該晒甘多位師兄,想問會有維修既地方嗎?因為動手能力差,整唔到就想掉左佢,開盒出黎,玩都未玩就甘,督 ...

我果隻都斷左腳,如果整得返,我都想整,等佢可以繼續站屍!!
zenkil 發表於 8-7-2022 03:48 PM
我果隻都斷左腳,如果整得返,我都想整,等佢可以繼續站屍!!

我隻企都企唔到,一係向前鞠躬,一係就向後拱橋,玩都未玩過
GX-13r 原來有這個問題嗎?我那隻還未開過盒,真的不知道

關節設計係咁,唔係松,呢款玩具d關節設計比較特別唔係變形金剛d ball joint或齒輪關節。
唔識玩可以推上個位鎖死。
點推都無用,明顯關節問題,拎起隻野,對腳好似毛公仔甘軟趴趴
我果隻GX13R成隻打斜拎起時對腳會向前傾少少,站立時會正常企直,但象戰機係未成功變過象形態,對腳係卡唔到去象後腳位。。。
曾經有過初版. 可能係合金比例不均問題, 股關節負荷唔到, 淨主體係會向前傾, 上咗背部對翼會好一點.
我就自行加啲黑色防撞墊頂住嚟屍站 .
以廿年前既設計, 算係咁.
睇完之后 我开咗自己盒 之前买翻来一直未拆 结果开盒就断了 然后参考网上一d方法 修复 现在等紧螺丝,具体就系剪断两条轴,保留弹簧 两侧带齿轮既件 中间方形齿轮件 然后钻通方形零件 再用长螺丝 加螺母串翻起身 两头要加垫片 如果中间松动 可以加d填充物 或者利用翻条断桩 塞入去。